Hovedinnhold

Hun spiller ny politisjef i «Broen»: – Stadig tøffere for Saga

<p>TO SIDER: Privat liker Maria Kulle å slappe av med hestene sine. På jobb ser vi henne i «Broen» på NRK1 hver mandag.<br/></p>

TO SIDER: Privat liker Maria Kulle å slappe av med hestene sine. På jobb ser vi henne i «Broen» på NRK1 hver mandag.

Foto: Stig-Åke Jönsson, Carolina Romare, NTB Scanpix, Filmlance International/Nimbus Films
MALMØ (VG) Maria Kulle (55) har de siste ukene vært å se som Saga Noréns nye sjef i tredje sesong av «Broen». Et forhold som ser ut til å bli stadig mer komplisert.

Denne saken handler om:

Tips oss

Nye fjes i «Broen 3»

* Thure Lindhart spiller Henrik Sabroe, Sagas andre danske makker som skjuler en mørk hemmelighet. Han er kjent fra «Flammen & Citronen», der han spilte mot Mads Mikkelsen, han var også å se som Chartrand i «Engler & Demoner» og som Firuz i «Furious 6».

* Nicolas Bro, kjent fra «Adams epler», «Forbrytelsen» og «Mammon», spiller kunstsamleren Freddie Holst.

* Louise Peterhoff som nylig var å se på norsk TV mot Sven Nordin i «Blå ögon» og også spilte mot ham i «Call Girl», har en rolle hun beskriver til VG som «en veldig intens kvinne som lever litt etter sine egne regler».

* Sonja Richter spiller Lise, en blogger som er svært kritisk til den danske feministen som blir funnet drept. Hun har vært å se i blant annet «Elsker deg for evig», «Sønner av Norge» og «Forbrytelsen».

* Kirsten Olesen spiller Hanne, Sagas første nye makker. Hun var sist å se som Veronika Grønnegård i TV-serien «Arvingene», og spilte på 70- og 80-tallet Agnes i 23 episoder av «Matador».

Som politisjef Linn Björkmann er hun myndig og uredd, også i møtet med den noe spesielle etterforskeren Saga Noren, spilt av Sofia Helin. Maria Kulles rollefigur har fått en stadig tydeligere rolle, etter at Sagas sjef og venn Hans, spilt av Dag Malmberg, blir utsatt for en kriminell handling.

I forrige episode hadde hun også kontakt med Sagas mor, mot etterforskerens vilje.

Bakgrunn: Sagas fortid rulles fram.

Kulle er en av flere nye ansikter denne sesongen, hvor Thure Lindhart har kommet inn som Sagas nye mannlige danske makker, etter at Kim Bodnia trakk seg fra serien noen måneder før innspilling.

Uredd sjef

– Hvordan vil du beskrive rollen din?

– Linn kommer jo inn som sjef for en parallellavdeling og er Hans’ stedsfortreder. Hun forsøker å se etter hele avdelingen, og der inngår også Saga, som hun forsøker å se og forstå. Hun er ikke redd for å ta avgjørelser som kanskje er ukomfortable for visse personer. Hun våger å stå opp og å være sjef. Og så forsøker hun å ivareta Saga, som alle andre på avdelingen, men innser at å kommunisere med Saga krever noe eget, forteller skuespilleren til VG.

VG+: Sagas nye makker er mørk og desperat (krever innlogging).

Kulle kommer opprinnelig fra Skåne, så for henne var det naturlig å snakke dialekten Linn snakker i «Broen». Tidligere har hun spilt Anna i «Fire nyanser av brunt» og Kristina i «Gynekologen i Askim». Sist var hun å se som Emmy Sjunnesson i TV-serien «Fröken Fridmans krig». Å komme inn i et stort maskineri som har gått i to sesonger, syntes Maria bare var positivt.

<p>I AKSJON: Saga (Sofia Helin) og Henrik (Thure Lindhardt) i sjette episode.</p>

I AKSJON: Saga (Sofia Helin) og Henrik (Thure Lindhardt) i sjette episode.

Foto: Carolina Romare, Filmlance International / Nimbus Films

– Det var veldig lystbetont og morsomt å få være en del av dette. Jeg har sett alle de tidligere episodene og synes serien er veldig bra og spennende. Det var lett å komme inn i, sier hun.

Men veldig mye sosial omgang etter lange arbeidsdager, var det ikke.

– Det var både og. Noen dager var det veldig intensiv å spille inn med scene etter scene etter scene, og man er i studio og det er veldig varmt. Men vi hadde et fantastisk arbeidsklima og alle var så innspilte på sine oppgaver. Så var en veldig trygghet når vi alle var så intensivt på vei mot samme mål.

Sofia Helin: Jeg er fortsatt i krise (VG+, krever innlogging).

For å koble av fra jobb liker Kulle å omgås firbeinte.

– Jeg forsøker å komme meg ut i hagen, og så har jeg fordelen av at jeg har noen hester og bor på landet. Så de roer meg ned og er rekreasjon, forteller hun.

Én av grunnene til at skuespilleren liker «Broen», er de sterke kvinnerollene.

– Det finnes jo bra roller for kvinner i nordisk TV og film, men ikke like mange som for menn. Så det føles veldig bra at vi får mulighet til å komme fram også, sier hun med et smil.

Les mer: «Broen»-stjerne overtalt av sønnen til å lage norsk film.

– Hva er dine tanker om å lage «Broen» uten Kim Bodnia?

– Det er som det er. Han er jo en eksepsjonelt god skuespiller, så det er trist på den måten, men det har også gitt mye i det at man får nye innfallsvinkler, og det tror jeg er viktig for en serie som dette: Det er ikke bare sak etter sak etter sak, men det skjer ting med menneskene. Det tror jeg er noe av det som gjør «Broren» så stor, at man får se hvordan menneskene kjemper i sine private liv også. De sidene beriker hverandre, fastslår Kulle.

<p>NYE FJES: Reuben Sallmander, Sarah-Sofie Boussnina, Thure Lindhardt og Maria Kulle er alle nykommere som er blitt med Sofia Helin (i midten) i sesong 3.<br/></p>

NYE FJES: Reuben Sallmander, Sarah-Sofie Boussnina, Thure Lindhardt og Maria Kulle er alle nykommere som er blitt med Sofia Helin (i midten) i sesong 3.

Foto: Stig-Åke Jönsson, NTB scanpix

– Nordisk krim har gjort stor suksess de siste årene. Hva tror du det kommer av at dere lykkes med krim i Sverige?

– Når det gjelder Sverige tror jeg kanskje at vi mistet uskylden eller barneblikket litt etter Palme-drapet. Og samfunnet vårt har forandret seg mye de siste årene. Det man så på som det beste av alle verdener begynner å rustes litt ned. Da får vi et hardere klima og ser på hverandre på en annen måte. Samtidig begynner korrektheten å sprekke opp litt. Vi oppfører oss annerledes mot hverandre når verden blir hardere – gir vi mer empati eller stenger vi døren? Det som skjer mellom menneskene er kanskje mer spisset i Sverige, sier hun.

Mandagskveldens episode av «Broen» blir spesielt utfordrende for Saga, etter at en konflikt på jobben strammer seg til. Hun får mer med Linn å gjøre etter et nytt uventet dødsfall.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV