Hovedinnhold

Svenskene elsker Skavlan

GODT SETT: Over én million nordmenn fulgte med på Fredrik Skavlans comeback. Foto: Faksimile/NRK
GODT SETT: Over én million nordmenn fulgte med på Fredrik Skavlans comeback. Foto: Faksimile/NRK
(VG Nett) Flertallet av VG Netts lesere slakter Skavlans comeback på norske skjermer. Men hos söta bror er mottakelsen hjertelig.

I går kveld hadde talkshowkongen comeback på norsk tv. Denne gang går «Skavlan» parallelt i Norge og Sverige, etter at Skavlan gjorde stor suksess på svenske skjermer i vinter.

Reaksjonen etter sesongpremieren er svært varierte.

Over 1.200 VG Nett-lesere gir Skavlan i gjennomsnitt terningkast to i protokollen der de ble bedt om å vurdere programledercomebacket. Ren slakt, med andre ord.

Protokoll:Si din mening om «Skavlan» her

- Var så bra

I Sverige er mottakelsen en helt annen. På SVTs spørsmål om Skavlan er her for å bli, svarer hele 78 prosent «ja». Bare 22 prosent mener at det holdt med forrige sesong, da han ble kåret til Sveriges beste programleder.

Og hele 59 prosent av svenskene som har stemt, har klikket av for alternativet «Ja, premieren i går var så bra».

Også blant Expressens lesere er mottakelsen stort sett god. Tre av dem slakter riktignok programmet på grunn av for mange «norrbaggar», og én mener at Skavlan virket uvanlig nervøs.

Resten av kommentarene roser nordmannen.

«Han är helt underbar som programledare. Allt känns äkta och ärligt men också en blandning av mjuka o hårda nypor. Tack Norge för Skavlan» skriver én leser.

(Les videre under bildet.)

KJENTE GJESTER: Alexander Rybakk og Liv Ullmann var blant Skavlan-gjestene. Foto: NRK
KJENTE GJESTER: Alexander Rybakk og Liv Ullmann var blant Skavlan-gjestene. Foto: NRK

Kontrasten kunne nesten ikke blitt større til mange av kommentarene i VG Netts protokoll.

«Jeg hadde gledet meg til dette programmet. Men fy for en forandring, hvem tror du at du er? Borte er glimtet i øye, og den uformelle tonen. Var det et intervju du gjorde med ex-statsministeren, og var dette god underholdning? Arrogant og selvfokusert, usmakelig,» mener Ellinor (40) fra Lenvik, en av de svært mange som gir Skavlan en ener på terningen.

Terningkast fire

Anmelderne på begge sider av kjølen er stort sett enige.

- Fredrik Skavlan lykkes igjen, mener VGs Ingar Johnsrud, som gir sesongpremieren en firer på terningen. Han berømmer blant annet Skavlan for håndteringen av det intervjuet som flest VG Nett-lesere har reagert negativt på: Islands tidligere statsminister Geir H. Haarde.

KRITISK: Kjønnsforsker Eva Lundgren. Foto: SCANPIX
KRITISK: Kjønnsforsker Eva Lundgren. Foto: SCANPIX

«Han turde å presse Haarde såpass på sine valg forut for den islandske økonomiske katastrofen av temperaturen på den sosiale gradestokken falt et par hakk. Og med humor klarte Skavlan tilsynelatende enkelt å bringe den opp igjen. Proft,» skriver Johnsrud.

Også Anders Björkman i svenske Expressen berømmer Skavlans Haarde-intervju, og svarer selv «ja» på sitt eget spørsmål om nordmannen nå er størst i Norden:

Mange VG Nett-leserne reagerte imidlertid på Skavlans tøffe tone, og mente han var respektløs overfor Islands tidligere statsminister.

Sammenligner med Fossmo

Den svenske sosiologiprofessoren Eva Lundgren mener at Skavlan trollbinder svenske kvinner. Men Lundgren er ikke begeistret.

Før gårsdagens premiere sammenlignet hun tvert imot Skavlan med Runar Sörgaard og Knutby-pastoren Helge Fossmo.

- Alle tre eksellerer i sin bruk av den karismatiske mannens verktøy: en mannlighet og ledertype som ikke har samme status i Sverige som i Norge, skrev hun ifølge Expressen på debattsiden Newsmill.

Fredrik Skavlan har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV