Hovedinnhold

Mener seiersdansen i «Skal vi danse» var plagiat

Egor Filipenko om kritikken: – Helt tragisk

<p>VANT: Agnete Kristin Johnsen og dansepartner Egor Filipenko under finalen av « Skal vi danse» lørdag.<br/></p>

VANT: Agnete Kristin Johnsen og dansepartner Egor Filipenko under finalen av « Skal vi danse» lørdag.

Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix
Roar Strands sjef raser etter lørdagens «Skal vi danse»-finale, fordi han mener Egor Filipenko ikke var ærlig.

Denne saken handler om:

– Jeg synes jeg har laget den beste koreografien noensinne, sa Egor Filipenko til VGTV etter at han og Agnete Johnsen danset seg til seier lørdag.

Danseinstruktøren opplyste ikke om at han hadde hentet ideen til showdansen fra et amerikansk TV-program. Men observante TV-seere har etter finalen tipset VG om at både dansenummeret, musikken og kostymene er svært likt et shownummer i amerikanske «Skal vi danse (Dancing With the Stars)» fra 2010 – med proffdanserne Derek Hough og Chelsie Hightower.

Se vinnerdansen til Egor og Agnete her.

Her kan du sammenligne shownummeret med den amerikanske versjonen.

– Løgn

Blant dem som reagerer sterkt, er Henrik Mohn, sjefen til Agnetes finaleduellant Roar Strand.

<p>ROARS SJEF: Henrik Mohn.</p>

ROARS SJEF: Henrik Mohn.

Foto: Privat.

 – Dette er fullstendig uakseptabelt. Vi har alle investert svært mye, da vi trodde på en ærlig konkurranse med like vilkår. Løgn, uetisk oppførsel og plagiat hører ikke hjemme i en slik konkurranse, sier den opprørte salgsdirektøren til VG.

Mohn, som var til stede i salen under finalen, understreker at Filipenkos og Johnsens dans var en flott forestilling, og at han synes Johnsen er ei flott jente, som han gratulerer med seieren. Det er Filipenkos utsagn om at han har laget sin beste koreografi, Strands sjef reagerer på.

– Ført bak lyset

– Jeg er klar over at det er et underholdningsprogram, og jeg gråter ikke over Roars annenplass. Men det er å føre seerne bak lyset. I et program hvor man lever av «rating» og telefonstemmer til fem kroner, er slike ting svært ødeleggende. Det fjerner tilliten til at konkurransen er rettferdig, mener Mohn.

Han mener mye hadde vært annerledes dersom Filipenko hadde forklart at han hadde hentet ideen fra en annen dansekoreografi.

<p>BLE NUMMER TO: Roar Strand og dansepartner Nadya Khamitskaya.</p>

BLE NUMMER TO: Roar Strand og dansepartner Nadya Khamitskaya.

Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix

– Det hadde fortsatt vært en lettvint løsning å kopiere en annen showdans, men han hadde i det minste vært ærlig. Showdansen skal jo være finalistenes signaturdans. De skal få vise hva de kan, og så ender han opp med å stjele en annens dans.

– Bismak

Mohn presiserer at firmaet ga Strand all fri han trengte i de månedene han har svingt seg på TV.

– Det er ikke rom for jobb i tillegg, men det er greit. Vi bidrar gjerne for at vår ansatt skal få underholde og konkurrere. Vi har kost oss og er stolt av Roar som ambassadør og ansatt. Men vi har en forferdelig bismak i munnen når konkurransen viser seg å ende uten verdighet, sier Mohn.

– «Skal vi danse» er et genialt konsept, men de involverte må ha respekt for publikum. Jeg forventer at Egor Filipenko, tross den gode danseren han er, ikke er å se i fremtidige «Skal vi danse»-sendinger.  Men Agnete fikk flest stemmer, og da vinner man fortjent.

<p>OMSTRIDT DANS: Agnete Kristin Johnsen og dansepartner Egor Filipenko med sin showdans.<br/></p>

OMSTRIDT DANS: Agnete Kristin Johnsen og dansepartner Egor Filipenko med sin showdans.

Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix

Filipenko: – Ideen er lik

Filipenko sier til VG at han synes det er trist og tragisk at denne diskusjonen dukker opp i kjølvannet av finaleseieren.

– Agnete var den beste danseren. Det blir helt teit å klage på koreografien. Alle parene gjør det på samme måten. Vi proffdanserne lar oss inspirere av de idolene vi har.

Filipenko legger imidlertid ikke skjul på at han og Johnsen hentet inspirasjonen fra nettopp den amerikanske TV-dansen fra fire år tilbake.

– Ideen til dansen er helt lik den amerikanske. Men koreografien er min egen, bortsett fra tre steder. Jeg følte at musikken og formen ville passe Agnete godt. Jeg har brukt flere av de samme elementene og satt det sammen til en egen dans for Agnete, forteller Filipenko.

– Jeg synes ikke de to dansene er like, sier Filipenko, som også danset seg til topps i 2012 med Hanne Sørvaag.

Gammel drøm

Danseinstruktøren forklarer at han i lang tid har vært inspirert av nettopp den aktuelle amerikanske showdansen og koreografien.

– Jeg har drømt om å gjøre noe basert på samme idé. Men deres og vår dans kan likevel ikke sammenlignes. Deres fremføring er helt spesiell. For det første har de fire koreografer som setter sammen TV-dansene, mens i Norge må vi lage dansene selv. I tillegg er Derek Hough ti ganger bedre enn meg. Og de er to proffdansere som danser sammen, forklarer Filipenko.

Han vektlegger at «Skal vi danse»-instruktørene i Norge er profesjonelle sportsdansere som i utgangspunktet ikke driver med show eller koreografering.

– Derfor henter vi inspirasjon utenfra hele tiden. Så studerer vi dansene sammen med partnerne våre. Det gjorde Agnete og jeg med denne også. Vi er nødt til det. Hadde det vært regler mot det, så hadde jeg ikke kunnet gjøre noe som helst. Det blir som å klage på at noen kjører Petter Northug-stilen, mener han.

– Hva tenker du om at Strands sjef mener du ikke bør få være med i «Skal vi danse» i fremtiden?

– Jeg skjønner ikke problemet hans. Alle gjør dette hele tiden. Kritikken er helt tragisk. Personlig skiter jeg i dette. Det går mest ut over Agnethe, og det er trist.

Agnete om kritikken

Agnete Johnsen sier til VG at hun er glad for at hun har lært å danse, og at hun synes Filipenko har vært kjempeflink.

- Det har vært en artig reise, sier dansevinneren.

- Kan du forstå kritikken?

- Det er klart jeg kan forstå den, men jeg er bare veldig stolt. Egor har vært kjempeflink. Jeg vil ikke si noe mer enn det.

Roar Strand er ordknapp og vil ikke kommentere annet enn følgende:

– Agnete var en fortjent vinner.

Heller ikke Roar Strands danseinstruktør Nadya Khamitskaya vil kommentere saken.

<p>EKSPERT: Christer Tornell.</p>

EKSPERT: Christer Tornell.

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Tornell: – Burde ha opplyst

Tidligere «Skal vi danse»-dommer og VGs danseekspert i høst, Christer Tornell, mener Filipenko burde vært ærlig på hvor han hentet inspirasjon til showet, men mener det ikke har noe å si for den endelige prestasjonen.

– De har ikke danset dette før, og det var en kjempevanskelig koreografi. Egor burde ha opplyst at han har hentet inspirasjon fra dette nummeret i USA, men det de to presterer, og det Agnete viste på dansegulvet, all ære til dem! For det var vanskelig det de gjorde, sier Tornell til VG.

Han har ikke selv hatt mulighet til å se den amerikanske versjonen, men sier at man generelt bør være åpen på hvor man henter koreografi fra.

– Dersom en annen er opphavsmann til koreografien, så er det bare å være åpen om det, for det er så synlig at det kommer fram uansett.

Tornell påpeker at også Linnéa Myhre også danset til en allerede eksisterende koreografi.

– Linnea tok koreografi fra «Dirty Dancing», og det var helt nydelig vakkert. Det er et eksisterende materiale, men det trenger ikke være en fordel. Hun har aldri gjort «Dirty Dancing» før, akkurat som Agnete ikke hadde gjort sin koreografi før. Herregud, om det er eksisterende koreografi eller ikke: De er ikke dansere og de har ikke danset det før. Jeg kan ikke si annet enn at det er litt underordnet.

TV 2: – Helt naturlig

TV 2 stiller seg uforstående til kritikken mot seiersdans-koreografien og kravet om at Filipenko droppes fra eventuelle fremtidige sesonger.

«Skal vi danse» er et underholdningsprogram hvor kjendiser skal bli best mulig i dans. At proffdanserne inspireres av andre danser når de setter sammen en koreografi, er helt naturlig, sier Christoffer Solstad Steen, pressekontakt i TV 2, til VG.

Også han fremhever at dansen til Linnéa Myhre og Alexander Svanberg var inspirert av «Dirty Dancing».

– Men er det ikke sånn at nettopp showdansen i finalen er den anledningen hvor parene står mest fritt til selv å boltre seg med egne ideer?

– Showdansen skiller seg ut fra de andre dansene med at det ikke finnes noen regler. Vi synes Egor har gjort en fantastisk jobb i årets sesong av «Skal vi danse», men for oss handler dette om at kjendisene skal bli best mulig i dans, svarer Steen.

DISKUTER: Hva mener du? Kjør debatt i kommentarfeltet under artikkelen.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV