Hovedinnhold

Spiser katt på TV

Drept av «Robinson»-deltager Espen med machete-kniv

På søndag vil TV-seerne være vitne til den oppsiktsvekkende kattemiddagen i virkelighets-TV-programmet «Robinsonekspedisjonen».
På søndag vil TV-seerne være vitne til den oppsiktsvekkende kattemiddagen i virkelighets-TV-programmet «Robinsonekspedisjonen».
«Robinson»-deltager Espen Halvorsen (20) drepte en svart katt med machetekniv, flådde den og grillet den på bålet. Deretter inviterte han til middag.

Denne saken handler om:

Dyrebeskyttelsen vurdere å politianmelde TV3 for kattedrapet, og oppfordrer til protetsaksjon mot TV3.

- Lo og heiet

I TV-serien starter det hele med at en svart katt kommer smygende ved leirbålet til «Robinson»-deltagerne.

- Espen reiser seg opp og sier: «Mat! Mat!». Jeg hører katten mjaue, reiser meg og sier ikke pokker om man skal drepe katten. Men jeg blir nedstemt. Alle bare lo og heiet og synes det var dødskult, forklarer Marianne Nygård, som nektet å spise dyret:

- Jeg har katt hjemme og synes det var helt for jævlig. Det er ikke så synd på oss at vi trenger en katt til middag. De andre får gjøre hva de vil. Men jeg spiser den ikke. Det er mot mine prinsipper, sier «Robinson»-deltageren.

- Nydelig

Espen Halvorsen fanger likevel katten, og dreper den med en machete.

- Jeg er født og oppvokst i et land hvor man spiser katt uten problemer. Så når jeg så katten komme så jeg på det som mat, forklarer Espen i søndagens utgave av «Robinsonekspeidsjonen».

Espen Halvorsen er misjonærsønn som vokste opp i Mali, og har derfor både spist katter og rotter tidligere.

- Det var nydelig, smattet han etter å ha tatt et stort jafs av kattekjøttet.

Han spiser også halen på katten:

- Halen er det beste hele dyret, påstår han.

Humant

I TV 3 avviser man at kattedrapet var dyremishandling.

- Hadde det vært det, hadde vi ikke vist det en på TV. Katten ble avlivet på en korrekt og human måte, sier presse- og informasjonsansvarlig Glenn Ø. Støldal i TV3 til VG.

Ifølge TV3 finnes ikke selve avlivingen på film, men Støldal er ikke i tvil om at det er riktig å vise grillingen og spisingen på TV.

- Vi støtter ikke kattedrap, men dette er sånt som kan skje når folk er sultne. Sult er et av grunnelementene i Robinson. Her ser man hva det kan føre til. Det er viktig å vise dette på TV for fremdriften i seriens skyld, sier Støldal.

- Men burde ikke TV 3 grepet inn og stanset dette?

- Nei, vi prøver å gripe inn minst mulig. Vi mener det var riktig ikke å gjøre det i denne situasjonen også, sier Støldal.

Vurderer anmeldelse

Flesteparten av de sultne «Robinson»-deltagerne forsyner seg av kattekjøttet:

- Jeg kommer helt klart til å spise. Unnskyld mamma! Vi har katt hjemme, sier deltager Marit Herstad i TV-programmet.

- Den første biten var seigt skinn. Det smakte pyton. Men så fikk jeg en bit fra låret og det smakte bra. Det smeltet i munnen, forklarer «Robinson»-deltager Vera Margrete Olausen. Dyrebeskyttelsen reagerer både med avsky og irritasjon på katte-drapet:

- TV-selskapene tror det er kult å vise sånne ting på TV, og nettopp derfor er det viktig å rette skytset mot dem. Send protester til TV3, oppfordrer Siri Relling i foreningen.

Dyrebeskyttelsen har tidligere anmeldt både Big Brother og Farmen for vannskjøting og ulovlig avliving av dyr.

- Det er egne forskrifter for avliving av katt i Norge. Vi vil nå se programmet for å se om disse er fulgt. Hvis ikke, vil vi vurdere å anmelde TV3 - selv om selskapet er registrert i England. Det går ikke an å behandle medskapninger sånn, sier Relling.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV