Hovedinnhold

Top Model-Frøydis trakk seg før finalen

VANN-SKELIG UTFORDRING: Frøydis var åpen om sykdommen underveis i innspillingene. Her fra fotoshooten de gjorde under vann. Foto: TV3
VANN-SKELIG UTFORDRING: Frøydis var åpen om sykdommen underveis i innspillingene. Her fra fotoshooten de gjorde under vann. Foto: TV3
I kveldens Top Model-finale sjokkerer Frøydis Labowsky (24) alle ved å trekke seg. - Hodet og hjertet ville så gjerne, men kroppen sa nei, forteller den ME-syke modellspiren.

Denne saken handler om:

MYALGISK ENCEFALOPATI (ME)

  • En nevrologisk sykdom som kjennetegnes av ekstrem fysisk og mental utmattelse.
  • ME går også under navnet kronisk utmattelsessyndrom, og det finnes pr dags dato ingen anerkjent behandlingsform som kan kurere sykdommen.
  • ME-syke har som regel ikke problemer med å utføre oppgaver som tar kort tid. Det er oppgaver som krever utholdenhet som tapper dem for krefter.
  • Den syke har ofte evnen til å mobilisere en kort stund, for så å kollapse etterpå. Man kan dermed fremstå friskere enn man egentlig er.
  • Det er trolig mellom 9000 og 18000 mennesker på landsbasis som er rammet av ME.

    Kilde:Norges ME-forening

- Det var virkelig helt på hengende håret mot slutten der. Jeg hadde tøyd strikken så langt jeg overhodet kunne, og var helt utslitt, forteller Top Model-deltager Frøydis Labowsky.

Kveldens finale av Top Model tar nemlig en svært overraskende vending. I det nervepirrende øyeblikket når dommerpanelet skal avgjøre hvilke av de tre modellspirene som skal kjempe om Top Model-tittelen i den aller siste finaleduellen, forteller ME-syke Frøydis at hun trekker seg.

Les også:- Det har vært utrolig hardt

- Det føltes hverken riktig eller rettferdig overfor de to andre jentene å fortsette, forteller Frøydis. Og det var med stor lettelse hun tok den endelige beslutningen.

- Jeg hadde allerede oppnådd det jeg ville, og er kjempefornøyd med å ha kommet blant de tre beste. Det er mulig jeg kunne klart å tyne meg et par dager til, men det kunne blitt skjebnesvangert for helsen og kroppen min, forteller 24-åringen smilende.

Utmattet i 18 år

Frøydis har nemlig lidd av kronisk utmattelsessyndrom i 18 år. I mange år førte sykdommen til at hun måtte få hjemmeundervisning. Men med noen år ekstra innsats, har hun klart å fullføre skolen og studerer i dag historie ved Universitetet ved siden av modellkarrieren.

FINALISTER: Martine Lervik (øverst) og Marita Frost, begge 17 år gamle. Foto: PONTUS HÖÖK
FINALISTER: Martine Lervik (øverst) og Marita Frost, begge 17 år gamle. Foto: PONTUS HÖÖK

- Det tok meg årevis å lære meg å administrere dagene og utnytte mulighetene mine. Jeg brant meg en del ganger før jeg lærte meg hvor grensene mine går.

I dag har hun lært seg å leve med sykdommen, og er i full gang med å etablere seg som modell.

- Jeg ser det som usannsynlig at sykdommen kommer til å hindre meg fra å jobbe som modell. Hittil har det ikke vært noe problem i den virkelige verden, forteller hun.

Les også:- Fryktet ikke å bli disket

Frøydis mener nemlig at den tonen, de arbeidsforholdene og oppgavene deltagerne blir presentert for i Top Model slett ikke er gjengs i modellbransjen, som hun nå er en del av.

- Det var den bisarre og merkelige Top Model-settingen som slet meg ut, forteller hun.

For tiden er hun i kontakt med modellbyråer i Tyskland og London. Frøydis har nemlig lyst til å gjøre mest mulig, og vil gjerne reise ut av landet for å jobbe. Etter at hun åpent har fortalt om sykdommen i programmet og gitt sykdommen et ansikt, har hun fått mange støtteerklæringer fra andre ME-syke og deres pårørende rundt om i landet.

- Mange av dem forteller at de ser lysere på det nå. Jeg synes det er utrolig fint og koselig å høre at jeg har hjulpet noen, smiler Frøydis.

- Hun kunne ha vunnet

Vendela Kirsebom mener Frøydis kunne ha vunnet dersom hun ikke hadde trukket seg fra finaleomgangen.

- Det var veldig trist at hun trakk seg, men jeg respekterer selvfølgelig hennes avgjørelse. Jeg tror hun absolutt har en fremtid som modell og kan nå langt, mener Vendela Kirsebom.

Les også:Ingen tårer fra Christina

Det var en svært spesiell stemning den siste dagen av innspillingen i New York tidligere i høst, der 17-åringene Marita Skeivik Frost og Martine Lervik var igjen til å gjøre opp om den norske «Top Model»-tittelen, på toppen av skyskraperen Empire Hotel på Manhattan.

I finaleomgangen blir den siste fotoseansen avgjørende, der jentene bokstavelig talt balanserer på toppen av verdensmetropolen. Avslutningen avslører også en svært tett, jevn og til tider tilspisset kamp mellom de to finalejentene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV