Hovedinnhold

Sjokkert over Hagens transeangrep

- SJOKKERT: Marion Arntzen og Harald Sundby driver Stensveen Resurssenter. Foto: Privat
- SJOKKERT: Marion Arntzen og Harald Sundby driver Stensveen Resurssenter. Foto: Privat
(VG Nett) - Han er tilbake i middelalderen, mener Marion Arntzen fra TV-serien «Jentene på Toten» om Carl I. Hagens transeutspill.

Denne saken handler om:

FAKTA:

  • Transperson eller transe er et paraplybegrep som omfatter alle kjønnsoverskridere uansett om det gjelder sosial kjønnsidentifikasjon, personlig kjønnsidentitet, fysisk kjønnstilhørighet eller simpelthen et behov for å uttrykke seg gjennom å bryte de tradisjonelle kjønnsuttrykk (mann eller kvinne).
  • Dette inkluderer bl.a. transvestitter, crossdressere og dragkings/dragqueens, mens det er uenighet om transseksuelle, transkjønnede og interseksuelle.
  • Kilde: wikipedia

Arntzen har sammen med ektemannen Harald Sundby en sentral rolle i «Jentene på Toten», der de driver Stensveen Ressurssenter. Hun forteller at de ble sjokkert over Carl I. Hagens kronikk i onsdagens Aftenposten.

Les også:Angriper transkjønnet ekssvigersønn

I kronikken går Hagen til kraftig verbalt angrep på sin tidligere svigersønn, som også er en av de 12 transpersonene som deltar i TV-serien.

- Pinlig

«Jeg vil påstå at transpersonens egen oppførsel og egne valg kanskje medfører langt større problemer både for dem selv og deres nærmeste enn eventuell diskriminering. Det er nemlig transpersonene selv som i de fleste tilfeller velger å tie om egen medfødte legning. En legning de ikke selv kan eller skal ta noe ansvar for, da dette er medfødt og ingenting å skamme seg over», skriver Hagen i kronikken.

- Han er vel litt tilbake i middelalderen når han sier sånt. Det er litt pinlig. Vi har vel kommet lenger enn som så, sier Marion Arntzen til VG Nett.

Arntzen sammenligner utspillet til Hagen med hvordan homofile ble behandlet på 70-tallet.

- Jeg er sjokkert. «Jentene på Toten» har fått massiv støtte, og endelig har deltakerne fått lov til å leve sitt eget liv. Dette er ressurssterke mennesker som endelig våger å vise hvem de er, forteller Arntzen.

- Burde snakket med oss

ENIG: Carl I . Hagen er enig med Thorvald Stoltenberg. Foto: Scanpix Foto:
ENIG: Carl I . Hagen er enig med Thorvald Stoltenberg. Foto: Scanpix Foto:

«Min anklage er ikke at han er transvestitt, det er ikke hans feil, det er medfødt og det er fullt akseptabelt og intet grunnlag for fordømmelse eller diskriminering. Min anklage og bebreidelse er at han burde, skulle og hadde et overordnet ansvar for å fortelle min datter om sin legning da deres forhold begynte å bli alvorlig», skriver Hagen.

Hun mener Carl I. Hagen burde ha snakket med dem før han skrev kronikken.

- Han vet jo ikke hvordan vi jobber. Vi snakker om alt mulig her. Også om hvordan man legger dette frem for familie og barn på en god måte slik, at det blir best mulig. Jeg tror ikke han vet at vi har egne seminar for familier og barn, sier Arntzen.

«Jentene på Toten» handler om 12 transpersoner og deres liv. NRK sier at de vil gå gjennom programmet og Hagens påstander.

- Jeg har ingen problemer med å forstå at dette programmet, som er så eksplisitt som det er, vekker følelser hos de som har vært involvert i livene til transpersonene som er med. Det er klart at dette kan være vanskelig for mange, sier informasjonssjef Sigurd Sandvin til Aftenposten.no.

«Jentene på Toten» vant nylig pris for beste dokusåpe under Gullruten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV