Hovedinnhold

Hagens ekssvigersønn: - Jeg er skremt

Beskylder Hagen for å drive familieterapi gjennom media

«JENTENE PÅ TOTEN»: Lise Lindalen var en av de 12 transpersonene i dokusåpen til NRK. TV-serien vant «Gullruten» for beste dokusåpe. Foto: Christine Heim/NRK / VG
«JENTENE PÅ TOTEN»: Lise Lindalen var en av de 12 transpersonene i dokusåpen til NRK. TV-serien vant «Gullruten» for beste dokusåpe. Foto: Christine Heim/NRK / VG
(VG Nett) Lise Lindalen beskylder sin tidligere svigerfar Carl I. Hagen for å drive familieterapi gjennom media.

Denne saken handler om:

FAKTA:

  • Transperson eller transe er et paraplybegrep som omfatter alle kjønnsoverskridere uansett om det gjelder sosial kjønnsidentifikasjon, personlig kjønnsidentitet, fysisk kjønnstilhørighet eller simpelthen et behov for å uttrykke seg gjennom å bryte de tradisjonelle kjønnsuttrykk (mann eller kvinne).
  • Dette inkluderer bl.a. transvestitter, crossdressere og dragkings/dragqueens, mens det er uenighet om transseksuelle, transkjønnede og interseksuelle.
  • Kilde: wikipedia

Den tidligere Frp-formannen gikk til kraftig verbalt angrep mot sin tidligere svigersønn - en av deltakerne i «Jentene på Toten», en TV-serie om 12 transpersoner - i en kronikk i onsdagens Aftenposten.

Hagens tidligere svigersønn - som nå kaller seg Lise Lindalen - velger nå å stå frem med fullt navn i denne saken, og gi svar på tiltale til sin tidligere svigerfar.

Les også:Angriper transkjønnet ekssvigersønn

Lindalen mener Carl I. Hagen bruker sin innflytelse som profilert politiker til å fronte den ene parten, i det som er en konflikt mellom to foreldre.

- Dette er også en fryktelig dårlig måte å drive familieterapi på. Det er ikke i media at slike saker hører hjemme. Det burde hørt hjemme i helt andre fora, sier Lindalen til VG Nett.

- Sensasjonsjournalistikk

I kronikken anklager Hagen ekssvigersønnen for ikke å ta hensyn til Hagens datter når hun står frem som transperson.

Les mer om transpersoner på Wikipedia

«Min anklage er ikke at han er transvestitt, det er ikke hans feil, det er medfødt og det er fullt akseptabelt og intet grunnlag for fordømmelse eller diskriminering. Min anklage og bebreidelse er at han burde, skulle og hadde et overordnet ansvar for å fortelle min datter om sin legning da deres forhold begynte å bli alvorlig», skriver Hagen i kronikken.

- For det første er jeg veldig skremt av måten han skyver barnebarna foran seg. Det er en måte å gå frem på som ikke hører hjemme i norsk media. Jeg finner det veldig merkelig at Aftenposten har gått med på å trykke dette, sier Lise Lindalen til VG Nett.

Les også:Sjokkert over Hagens transeangrep

Lindalen forteller at dette ble påpekt overfor Aftenposten da hun ble gjort oppmerksom på kronikken tirsdag kveld.

- Dette er bare sensasjonsjournalistikk. Det er bare fordi han er den han er, at han kan slippe unna med en slik kronikk som det der. Her synes jeg Aftenposten bør gå i seg selv, og spørre seg hva slags type avis de ønsker å være.

Intern gjennomgang

VEKKER REAKSJONER: Carl I. Hagen skaper debatt med sin kronikk i onsdagens Aftenposten. Foto: Scanpix
VEKKER REAKSJONER: Carl I. Hagen skaper debatt med sin kronikk i onsdagens Aftenposten. Foto: Scanpix

Ansvarlig redaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd, forteller at avisen hadde en intern gjennomgang før de trykte kronikken til Hagen.

- Vi hadde kommunikasjon med Hagen om noen enkeltheter ved kronikken underveis i vurderingen. Det var ikke en opplagt sak å trykke, fordi den går relativt langt inn i det private rom. Og den berører barn, forklarer Haugsgjerd til VG Nett.

- Vi forsikret oss så langt det var mulig, at her var barna informert og ivaretatt og forberedt på at dette ville komme, forteller redaktøren.

Sentrale problemstillinger

Haugsgjerd mener kronikken til Hagen berører to sentrale problemstillinger. Den ene er avveiningen når det er konflikt mellom barn og foreldre, på områder av livet der fordommer utfordres.

Den andre er journalistisk kritikk av NRK.

- De har sendt en stor dokumentar, men kanskje ikke vært helt redelige i sin saksfremstilling rundt den vedkommende transe, og hans forhold til barna og familien, sier Haugsgjerd.

«Jentene på Toten» handler om 12 transpersoner og deres liv. NRK sier at de vil gå gjennom programmet og Hagens påstander.

- Jeg har ingen problemer med å forstå at dette programmet, som er så eksplisitt som det er, vekker følelser hos de som har vært involvert i livene til transpersonene som er med. Det er klart at dette kan være vanskelig for mange, sier informasjonssjef Sigurd Sandvin til Aftenposten.no.

Carl I. Hagens datter, Lise Lindalens eks-kone, støtter sin far.

- Det føles godt for oss å komme frem med vår versjon, siden Lise har valgt å eksponere meg og barna over så lang tid, sier Hagens datter Camilla til Nettavisen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV