Hovedinnhold

Donor-reality var spøk

«BIG DONOR SHOW»: Bilde fra studio under programmet som viste seg å være en fleip. Foto: EPA
«BIG DONOR SHOW»: Bilde fra studio under programmet som viste seg å være en fleip. Foto: EPA
(VG Nett) Fredag benket nederlendere seg foran TV-skjermen for å se det skandaleomtalte reality-programmet der en dødssyk kvinne skulle donere bort organene sine. Så viste det seg at alt var en spøk.

Denne saken handler om:

TV-kanalen BNN hadde annonsert at den 37 år gamle kvinnen Lisa i løpet av programmet «Big Donor Show» skulle få råd fra seerne via SMS om hvem av tre nyresyke personer hun burde velge som mottaker.

Sterke reaksjoner

Dette skapte sterke reaksjoner i tresko-landet. Blant annet har statsminister Jan Peter Balkenende uttalt at showet setter Nederland i et dårlig lys.

EUs helsesjef, Markos Kyprianou, fortalte at han var sjokkert over programkonseptet.

- Jeg lar meg ikke ofte sjokkere, men nå er jeg det, sa Kyprianou til nyhetsbyrået AP for to dager siden.

Fredag formiddag gikk også den nederlandske legeforeningen ut og frarådet sine medlemmer å involvere seg i donoroperasjoner som kom som en følge av programmet.

Heller ikke i Norge har reaksjonen uteblitt. Kulturminister Trond Giske uttalte nylig til VG at han advarte norske TV-kanaler om å kaste seg over konseptet.

Men nå viser det hele seg å være et mediastunt og en gedigen fleip, melder NTB fredag kveld. Det nederlandske nettstedet nos.nl skriver at det hele ble avslørt mot slutten av sendingen.

Ville ha fokus på donormangel

Det ble avslørt at den potensielle donoren var en skuespillerinne, som i virkeligheten heter Leonie. De tre nyrepasientene var en del av plottet, selv om de også i virkeligheten trenger nye nyrer.

TV-selskapet BNN har tidligere sendt flere provoserende og omstridte TV-show, hvor både sex og narkotika har vært blant temaene. Kanalen uttalte på forhånd at den ville sende donor-programmet for å rette oppmerksomheten mot at det fortsatt er stor knapphet på donororganer i Nederland.

Dette gjentok de som motiv for spøken etter sendingen fredag kveld, og all oppmerksomheten som har vært verden over kan tyde på at det har vært en vellykket strategi. Nos.nl skriver at mer enn 100 journalister fra inn- og utland hadde møtt opp utenfor studio for å rapportere om showet.

- Jeg synes faktisk dette var strålende, og det er ingen tapere her, sa nyrepasient Caroline Klingers til nyhetsbyrået AP etter sendingen. Hun fulgte programmet fra et behandlingsenter for nyrepasienter i Bussum i Nederland.

TV-kanalen BNN ble grunnlagt av Bart de Graaf, som selv var nyrepasient, men som døde for fem år siden fordi han aldri fikk transplantert en ny nyre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV