Hovedinnhold

13-åring blåste Simon Cowell av banen

IMPONERT: Rion Paige har sin unge alder til tross en voksen stemme - noe hun beviste for juryen og TV-seerne i «X Factor» i USA i forrige uke. Foto: WENN/YOUTUBE
IMPONERT: Rion Paige har sin unge alder til tross en voksen stemme - noe hun beviste for juryen og TV-seerne i «X Factor» i USA i forrige uke. Foto: WENN/YOUTUBE
Funksjonshemmede Rion Paige rørte den fryktede dommeren og resten av juryen i amerikanske «X Factor».

Denne saken handler om:

Arthrogryposis multiplex congenita

AMC beskriver en tilstand der flere bøyde og stive ledd i ulike deler av kroppen er tilstede ved fødselen.

AMC kan kjennetegnes ved spesielle feilstillinger i armer og ben. Skuldrene kan skråne forover, med armene rotert, ofte klumpfot og hoftene kan være ute av ledd.

Man regner i dag med at AMC forekommer hos ca 3 : 10.000 fødte. Det betyr at vi i Norge har et sted mellom 15 og 20 nye tilfeller med AMC hvert år.

Sykdommen er ikke arvelig.

Kilde: AMC-foreningen.no

13-åringen fra Florida har en medfødt lidelse, såkalt Arthrogryposis multiplex congenita (AMC), som gjør at armene og håndleddene bøyer seg i feil retninger. Det har gjort hverdagen og oppveksten utfordrende på mange måter.

I tillegg er ungjenta nesten helt blind på høyre øye.

Stående applaus

Men ingenting holdt Rion tilbake da hun møtte opp på audition for «X Factor» i forrige uke. Alle i juryen reiste seg og applauderte etter at 13-åringen hadde sunget. Se klipp på YouTube  eller nederst i artikkelen.

- Jeg kan ikke fatte de prøvelsene du gjennomgår og hvor positiv du er, sa en overveldet Demi Lovato.

Juryformann Simon Cowell  var ikke mindre begeistret.

- Du er bokstavelig talt ekstraordinær, sa den britiske talentjegeren, kjent for sine ofte nådeløse tilbakemeldinger.

Rion fremførte den tidligere «American Idol»-vinneren Carrie Underwoods «Blown Away». Cowell satt i juryen også da Underwood vant i 2005, og han går ikke av veien for å sammeligne 13-åringen med suksessrike Underwood (30) .

- Vakker på alle måter

- Jeg husker da jeg så Carrie Underwood for aller første gang. Allerede da skjønte jeg at denne kvinnen ville oppnå fantastiske ting. Jeg skal nå si det samme om deg. Jeg kommer til å huske denne audition lenge, lenge. Du er vakker på alle mulige måter, skrøt Cowell.

Rion fikk et enstemmig ja fra «X Factor»-juryen om å gå videre i konkurransen.

- Det er det letteste ja-et jeg har gitt noensinne, sa Cowell til den lykkelige 13-åringen.

Mulig samarbeid

- Jeg er blåst av banen! Jeg hadde elsket å jobbe med henne, sa Cowell til jurykollegene etter at Rion hadde forlatt scenen.

Styrtrike Cowell (53)  står bak de største Idol-stjernene i USA, og det var han som satte One Direction sammen som gruppe da de hver for seg meldte seg på «X Factor» i England. Det var også Cowell som oppdaget Westlife i sin tid.

I disse dager venter 53-åringen for øvrig på å bli far for første gang etter en heller pikant kjærlighetsaffære .

LES OGSÅ:  Kvinne kastet egg på Cowell 

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK 

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV