Hovedinnhold

Raser mot Giertsens «samehets»

FINNER TONEN: Fred-René Øvergård Buljo, Ivan André Skum og Ole Mahtte Gaup utgjør den samiske rapgruppa «Duolva Duottar». Foto: TV2
FINNER TONEN: Fred-René Øvergård Buljo, Ivan André Skum og Ole Mahtte Gaup utgjør den samiske rapgruppa «Duolva Duottar». Foto: TV2
Rapgruppen «Duolva Duottar» ble stemt ut av Thomas Giertsen (36) i TV 2-programmet «Norske Talenter» fordi han ikke forsto språket. - En slik holdning hører ikke hjemme i 2008, sier Farmen-Mikkel (39).

- Jeg kan oppfatte at dere har en klar og tydelig tilstedeværelse på scenen. Men hva dere snakker om og hvor bra teksten deres er, og hvordan det er fremført, ja, det mister jeg helt. For meg blir det dessverre vanskelig å bedømme det dere gjorde, sa Giertsen før han ble buet på av publikum.

- Forventer dere at jeg skal kunne samisk også? kontret han ut til salen.

Mia Gundersen og Jan Fredrik Karlsen «X-et» også den samiske trioen ut, men likte i ettertid det de så, og sendte rapgutta videre i talentkonkurransen i går kveld.

- Surt

- Det var litt surt å få en slik tilbakemelding når vi hadde reist fra Finnmark til Oslo. Vi har rappet på vårt eget morsmål i tre år nå. Men det må være hans måte å tolke det på. Jeg tror ikke han har noe imot oss - og vi har heller ikke noe imot ham, sier Ivan André Skum som sammen med Ole Mahtte Gaup og Fred-René Øvergård Buljo utgjorde den samiske raptrioen.

Mikkel Isak Eira, som stakk av med seieren i «Farmen» i fjor, synes ikke noe om Giertsens uttalelser under gårsdagens TV2-sending.

- Dette er kritikkverdig, og veldig gammeldags. Jeg vil ikke kalle det rasisme. Men noe slikt hører ikke hjemme i 2008. Samisk er et stort språk i Norge, og mange mener det burde være sidestilt med nynorsk, sier Mikkel til VG.

Den samiske Melodi Grand Prix-artisten,Ann-Mari Andersen synes også Giertsen opptrer gammeldags med en slik oppførsel.

- Jeg synger på samisk selv, og det er helheten som skal ha størst betydning - ikke språket i seg selv. Derfor er det ikke noe trivelig når Giertsen sier noe slikt. Han burde ta hele opptredenen i betraktning, og gå tilbake på det han har sagt, sier Andersen.

Thomas Giertsen var i går i utlandet, og var derfor ikke tilgjengelig for kommentar.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV