Hovedinnhold

Svensk terningkast fem til Skavlan

LYSTIG STEMNING: Fredrik Skavlan, Ari Behn og Göran Persson i SVTs TV-studio. Hvorvidt det blir norsk eller svensk setting i framtiden er usikkert. Foto: Jan Johannessen
LYSTIG STEMNING: Fredrik Skavlan, Ari Behn og Göran Persson i SVTs TV-studio. Hvorvidt det blir norsk eller svensk setting i framtiden er usikkert. Foto: Jan Johannessen
(VG Nett) Svensk anmelder og medieekspert mener Fredrik Skavlans premiereshow er nær ved å stå til en sekser. Bare én ting mangler.

Denne saken handler om:

Svenske Jan-Olov Andersson mener Fredrik Skavlan mer enn innfrir på svenske TV-skjermer.

- Forventningene var skyhøye, men dette var veldig bra, sier Andersson til VG Nett like etter at programmet er over.

VG Debatt:Diskuter «Skavlan» her

Ettersnakk:Gi terningkast

- Mitt navn er Fredrik

Ari Behn og eks-statsminister Göran Persson var blant gjestene da Fredrik Skavlan i kveld gikk på lufta med sitt aller første svenske talkshow «Skavlan» - på SVT1.

- Hei, mitt navn er Fredrik Skavlan, hilste Skavlan publikum og TV-seerne.

- Hvilket terningkast ville du gitt?

- Jeg gir en femmer på terningen. Jeg kunne gitt seks, men det kan naturligvis bli enda bedre, sier den svenske TV- og film-eksperten til VG Nett.

- Hva skulle til for at programmet skulle være perfekt?

SVENSK TV-ANMELDER: Den svenske medieekspertene Jon-Olov Andersson mener Fredrik Skavlan klarte brasene. Foto: Aftonbladet
SVENSK TV-ANMELDER: Den svenske medieekspertene Jon-Olov Andersson mener Fredrik Skavlan klarte brasene. Foto: Aftonbladet

- I det perfekte programmet ville Göran Persson rappet på slutten, sier Andersson og viser til artisten Timbuktus samtale med statsministeren avslutningsvis i sendingen.

Greit med svensk-norsk

Andersson roser Skavlan for måten han klarer å få gjestene til å åpne seg på. Og for måten han følger opp svarene deres.

- Han gjør det så lett og ledig. Jeg tror aldri jeg har sett Persson og kona åpne seg så mye før, sier TV-eksperten.

Andersson synes det er greit at Skavlan bruker svenske ord innimellom.

- Programmet er jo tekstet, så det er ikke viktig. Men det forstyrrer ikke at han snakker litt svensk, mener Andersson.

- Ha meg tilgitt

- Dere må ha meg tilgitt. Jeg snakker norsk. Hvis det er noe dere ikke forstår, så si fra, åpnet Skavlan da Persson og kona, Systembolaget-sjef Anitra Steen, inntok stolene som programmets første gjester.

Men ingen av dem hadde problemer med å forstå den norske programlederen. Likevel har SVT valgt å tekste alle Skavlans uttalelser.

ETTERSNAKK: Så du premieren på svensk TV? Si din mening her!

Les også:Puster lettet ut etter premiere

Ari på svensk

Ari Behns nådeløse utspill mot statsviter og tidligere soussjef på Slottet, Carl Erik Grimstad, var naturlig nok et sentralt tema da han inntok stolen i Skavlans studio.

- Dette har vært en dramatisk uke, sa Skavlan til Ari Behn.

- Ja, etter åtte år måtte jeg gå ut. Jeg kunne ikke holde tyst lenger, sa Behn som snakket mer svensk enn norsk i samtalen med Skavlan.

Den svenske TV-anmelderen synes også det var greit at Ari slo over til svensk.

- Jeg har forståelse for at de vil hjelpe lytterne, sier Andersson.

- Terapi

- Det var terapi for meg å gå i alle studioer i Norge og bare synge ut, forklarte Ari som i kveld også var gjest i studioet til Skavlans etterfølger i Norge, Anne Grosvold og «Grosvold», på NRK.

Les også:Leste raseridikt hos Grosvold

Skavlan fikk imidlertid ikke Ari til å kommentere hva Kongen eller resten av kongefamilien mener om hans utspill mot Grimstad.

- Ingen kommentar. Men min fru tycker det er svårt, dristet Ari seg til å si uten å røpe mer for svenske TV-seere enn han har servert det norske folket gjennom den siste uken.

Stuntreporter

I likhet med hva han hadde i «Først & Sist» har Skavlan også en stuntreporter ute i felten - Niklas Kellner - som i premiereshowet hadde i oppdrag å spørre svensker om hva de hadde syntes om å leve til de var 200 år. Liv og død og plastiske operasjoner var nemlig ett av temaene Skavlan hadde på plakaten.

Litt forvirring

Ordet «hångla» ble gjenstand for litt språkforvirring i studio i forbindelse med omtalen av den tidligere statsministeren og konas privatliv.

- Det betyr vel det samme på norsk som på svensk? sa Persson.

- Nei, jeg tror det er det vi på norsk kaller «kline», lød det noe forsiktig fra Skavlan som også fikk Persson til å deklamere dikt - men altså ikke rappe.

Premieren ble spilt inn i går. «Norges talkshow-konge», har svenskene reklamert med foran kveldens startskudd.

Timbuktu har tidligere besøkt Skavlan i «Først & Sist».

- Jeg har kledd meg fint for din skyld, sa den skjortekledde musikeren til Skavlan.

Fredrik Skavlan (42) har vært kjendis i broderlandet lenge. SVT sendte også NRKs «Først & Sist» fram til 2007, da Skavlan valgte å avslutte etter ni suksessrike år i gullrekka.

Nå er det Skavlans egne landsmenn som må vente. NRK1 viser «Skavlan» ett døgn senere, lørdag kl. 23.15.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV