Hovedinnhold

Snåsamannen misliker å bli brukt i ny NRK-serie

- Vil ikke frem i ilden på denne måten

OPPRØRT: Joralf Gjerstad, best kjent som Snåsamannen. Her på et bilde fra to år tilbake. Foto: TERJE MORTENSEN
OPPRØRT: Joralf Gjerstad, best kjent som Snåsamannen. Her på et bilde fra to år tilbake. Foto: TERJE MORTENSEN
Joralf «Snåsamannen» Gjerstad (86) reagerer sterkt på at NRK bruker ham i den nye serien «Folkeopplysningen» uten å ha bedt om tillatelse.

- Dette vil jeg ikke være med på. Jeg kjenner ikke til denne serien og har ikke fått noe spørsmål på forhånd. Hadde de spurt, ville jeg sagt nei, sier en opprørt Gjerstad når VG gjør ham oppmerksom på innslaget.

Det er i første episode av «Folkeopplysningen», som har premiere på NRK mandag, at Snåsamannen dukker opp. Serien setter fokus på alternativ behandling og om hvorvidt metodene hjelper eller ikke.

Mens psykolog Jan-Ole Hesselberg blir intervjuet av programleder og fysiker Andreas Wahl om Snåsamannens behandlingsmetode, kommer ikke Snåsamannen selv til orde.

Temaet rundt det aktuelle innslaget er såkalt «priming», som går ut på at man kan påvirke hjernen til å reagere på en bestemt måte - bevisst eller ubevisst.

- Kan bli en fryktelig diskusjon

- Selvsagt reagerer jeg på at NRK ikke har forelagt dette for meg. Det er helt naturlig. Jeg vil ikke frem i ilden på denne måten, sier Gjerstad til VG.

- Det kan bli en fryktelig diskusjon i etterkant av dette, sier den berømte healeren uten å ville utdype hva han eventuelt vil foreta seg overfor NRK.

PROGRAMLEDER: Fysiker Andreas Wahl setter fokus på alternative behandlingsmetoder i den nye TV-serien «Folkeopplysningen». Foto: NRK
PROGRAMLEDER: Fysiker Andreas Wahl setter fokus på alternative behandlingsmetoder i den nye TV-serien «Folkeopplysningen». Foto: NRK

- Påvirker hjernen

I innslaget ser man Snåsamannen behandle to personer. Deretter kommenterer psykolog Hesselberg:

- Hvis du for eksempel har sett Snåsamannen i aksjon, så sier han ofte «Kjenner du varmen, kjenner du varmen, kjenner du varmen?». Men det han egentlig gjør da, er å be hjernen din om å kjenne etter varmen. Han stiller ikke bare spørsmålet, men han påvirker hjernen til å rette fokuset mot dette, slik at du skal kjenne varmen.

Psykologen forklarer deretter at det er veldig mange behandlere som benytter seg av dette, bevisst og ubevisst.

NRK: - Bare et eksempel

Prosjektleder for programmet i NRK, Unni Ødegård, mener ikke at NRK har gjort noe galt ved å bruke klippet, som stammer fra en dokumentar NRK laget om Snåsamannen i 2006 - og hvor de fulgte ham over tid.

- Joralf er det mest kjente eksempelet vi har på varme hender i Norge, og denne dokumentaren het nettopp «Varme hender», opplyser Ødegård.

- Men har NRK rett til å kunne bruke alle arkivklipp som de vil i etterkant uten å forhøre seg med de delaktige?

- Det kommer helt an på sammenhengen. Her har vi som sagt brukt det som et eksempel. NRK tar ikke stilling til om det Snåsamannen gjør er riktig eller galt, eller om det virker eller ikke. Vi viser bare hvordan kommunikasjonen foregår, mener Ødegård.

- Samfunnsoppgave

- Jeg forstår at Gjerstad er lei seg for at vi stiller spørsmål ved healing, men i et åpent samfunn må vi tåle at det stilles spørsmål ved denne typen behandling. Alternativ behandling er et enormt felt, og mange blant publikum har spørsmål. Det er litt av NRKs samfunnsoppgave å skape debatt rundt dette. Vi tror det vil være nyttig for alle som vurderer alternativ medisin, sier Ødegård.

Prosjektlederen hevder at det er tilsvar godt nok når Det Norske Healerforbundet mot slutten av episoden har fått hele programmet til gjennomsyn.

- Så sånn sett er ikke dette et problem, mener Ødegård.

Men Snåsamannen er ikke medlem av Healerforbundet. NRK synes likevel ikke at noe eget tilsvar fra ham er nødvendig.

- Psykologen vet jo hvordan sånt som dette fungerer, og han kommenterer jo bare det han ser foregår på klippet, mener Ødegård.

Lei av å bli brukt

Snåsamannen sier til VG at han er lei av å bli brukt i sammenhenger han selv ikke ønsker.

- Det har jo også blitt skrevet en hel bok om denne originalen fra Snåsa - «Profeten fra Snåsa», forklarer 86-åringen og sikter til den nye utgivelsen til forfatter Ronnie Johanson, som setter kritisk søkelys på Snåsamannens praksis.

Kokkvold i tvil

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, vil ikke fastslå om Snåsamannen her burde vært kontaktet på forhånd.

- Om dette innslaget utløser samtidig imøtegåelse, eller tilsvarsrett som du kaller det, kan jeg ikke si uten å ha sett programmet. Det kan være at det NRK har gjort her, er uproblematisk. Men det er et punkt i Vær Varsom-plakaten som går på bruk av bilder som brukes i en annen form enn den opprinnelige. Det samme vil gjelde filmet opptak. Det kan være riktig å hente inn nytt samtykke, forklarer Kokkvold.

- Det er naturligvis svært viktig å være nøye og forsiktig ved gjenbruk av tidligere publisert materiale. Selv om NRK her helt klart har opphavsretten til materialet, så må bruken ses i en ny presseetisk sammenheng. Er det krenkende på noe vis, bør vedkommende i anstendighetens navn få mulighet til å uttale seg.

Kokkvold presiserer at hvis det er på sin plass med samtidig imøtegåelse, så kan man ikke velge en mer eller mindre tilfeldig person eller organisasjon om å uttale seg på vedkommendes vegne.

- Tror du NRK tar lettere på dette konkrete tilfellet fordi det er snakk om et underholdningsprogram?

- Det stilles særlig strenge krav til nyheter og aktualitetsprogrammer, men i utgangspunktet gjelder etiske normer for alt NRK viser som har med journalistikk å gjøre. Og det har jo dette.

«Folkeopplysningen», som beskrives som et fakta- og underholdningsprogram, skal gå hver mandag i seks uker. I første episode dukker blant annet artisten Ravi opp for å teste ut om healing virker.

Teddy TV, som har produsert serien for NRK, har ikke besvart VGs henvendelser.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK 

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV