Hovedinnhold

Kristoffer Clausen (34) om villmarksbløffen: - Jeg har gjort noe idiotisk

Norsk villmarksmann lurte alle trill rundt

FIKK MYE OMTALE: Kristoffer Clausen (34) innviet omverdenen i villmarkslivet via blogg og sms. Nå rakner historien. Foto: Privat
FIKK MYE OMTALE: Kristoffer Clausen (34) innviet omverdenen i villmarkslivet via blogg og sms. Nå rakner historien. Foto: Privat
(VG Nett) Kristoffer Clausen (34) skrøt av å ha levd ett år i norsk villmark - og det resulterte i både bok og TV-dokumentar. Men nå kommer sannheten frem.

Denne saken handler om:

- Jeg lukter nok ikke blomster nå. Jeg lukter sånn god mannesvette, bålrøyk og litt sure sokker, uttalte Kristoffer Clausen til VG Nett  i fjor sommer.

Da hadde han nettopp tilbakelagt et helt år sammenhengende i Sognefjellet sør for Sognefjorden. Og han hadde ikke dusjet på et helt år.

I hvert fall var det det han sa da.

- Har driti meg ut

Nå innrømmer Clausen i et intervju med Dagbladet  at han lurte Norge trill rundt. Villmarksåret ble nemlig avbrutt flere ganger, forteller han nå.

- Jeg har driti meg loddrett ut, sånn er det bare. Det må jeg stå for, sier Clausen til Dagbladet  og forklarer at han er lei seg på vegne av alle andre bløffen hans har gått utover, som familie, venner og fans.

- Vet jeg skuffer

Til VG Nett sier Clausen at han nå er innstilt på «å rydde opp» etter avisavsløringen. Han forteller også at han hele tiden har tenkt på at sannheten ville komme for en dag.

- Hva er forklaringen på det som skjedde?

- Det var en kombinasjon av flere ting. Det var mye tøffere enn jeg trodde å være alene ute i villmarka over så lang tid, og jeg ønsket å besøke faren min som da var dødssyk, forklarer Clausen til VG Nett.

- Jeg vet at jeg nå skuffer alle som har trodd på meg, og jeg har full forståelse for at det nå blir reaksjoner og kritikk. Jeg er oppriktig lei meg for at jeg har ført alle bak lyset, og derfor kaster jeg nå alle kortene på bordet, legger han til.

Håper på ny tillit

Clausen er forberedt på kritikk, og han utelukker ikke at ryktet hans har fått en solid ripe i lakken.

- Jeg er sikker på at det ikke er positivt, men jeg håper at jeg ved å legge kortene på bordet, på sikt kan gjenreise noe av tilliten jeg har mistet. Jeg er fortsatt en villmarksmann av hele mitt hjerte selv om jeg har gjort noe idiotisk.

BESTSELGER: Kristoffer Clausens bok om året i villmarken har solgt i over 10.000 eksemplarer. Foto: BOKOMSLAG/ Cappelen Damm
BESTSELGER: Kristoffer Clausens bok om året i villmarken har solgt i over 10.000 eksemplarer. Foto: BOKOMSLAG/ Cappelen Damm

Bok og TV-dokumentar

VG, Dagbladet, NRK og en rekke andre medier brukte mye spalteplass på Clausen både i forkant av prosjektet og mens han befant seg i villmarken.

Clausen innrømmer overfor VG Nett at det har vært tungt å bære på sannheten.

- Det har plaget meg, og jeg burde ha ryddet opp i dette helt fra begynnelsen. Dette er en tøff erfaring som jeg nå lærer mye av, mener Clausen.

- Håper de skjeller meg ut

Selv om han er klar over at han nå skuffer mange av støttespillerne sine, forteller Clausen at han har fått oppbacking fra villmarkskolleger etter dagens avsløring.

- De er naturlig nok skuffet og har uttrykt det til meg, men de har også vist meg støtte. Dette er folk som har stilt opp for meg, og derfor er det ekstra tungt å skuffe dem. Jeg håper fansen heller skjeller meg ut enn at de snur ryggen og går, sier Clausen til VG Nett.

TV 2 og forlaget Cappelen Damm var blant dem som virkelig ble ført bak lyset. De presenterte henholdsvis dokumentarserie og bestselgerbok om 34-åringens villmarksår - en historie som nå har fått solide sprekker.

På hotell

Clausen avbrøt nemlig villmarksåret med både hotellbesøk i Sverige og mathandel på det svenske Nordby-senteret. To ganger skal han også ha reist til Sverige på jakt. Han bodde også på en hytte i en måneds tid.

Til VG Nett forklarer Clausen at han oppholdt seg på Frønningen det meste av året, men at han var borte ved tre anledninger.

- I august 2009 var jeg borte i omtrent en uke. I mars 2010 var jeg også borte i omtrent en uke, og i mai-juni 2010 leide jeg en hytte utenfor Østersund.

Forlaget: - Skuffet

Cappelen Damm-redaktør Sverre Aurstad fikk kjennskap til bløffen tirsdag kveld. Clausen ringte selv og informerte for å forberede forlaget på avsløringen i Dagbladet.

- Jeg ble veldig overrasket og samtidig veldig skuffet, sier Aurstad til VG Nett.

- Dette hadde jeg aldri i min villeste fantasti sett for meg kunne skje. Når det foreligger et kontraktsforhold mellom forfatter og forlag, må man kunne ha tillit til det, mener redaktøren, som skal ha et møte med Clausen om kort tid.

Boken «En vill mann. 365 dager som jeger, fisker og sanker» toppet salgslistene og har så lagt solgt i mer enn 10.000 eksemplarer.

- Vurderer dere søksmål?

- Det er for tidlig å si. Vi må få alle fakta på bordet først, blant annet om hvor lenge han faktisk var borte.

- Frykter dere at dette skal ramme forlagets omdømme?

- Enn så lenge vet vi ikke omfanget av dette, så det er for tidlig å si, svarer redaktøren.

TV 2: - Overrasket

TV 2, som kjøpte inn dokumentaren «Villmann», ble også gjort oppmerksomme på Clausens nye versjon av villmarksåret tirsdag kveld.

- Vi ble litt overrasket da vi fikk saken presentert, sier pressekontakt i TV 2, Alex Iversen, til VG Nett.

Han legger imidlertid til at TV-kanalen ikke har vurdert søksmål mot Clausen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I NOVEMEBR 2009: Kristoffer Clausen steker hjortekjøtt mens han har besøk av VG i villmarken. Foto: Øyvind Nordahl Næss
I NOVEMEBR 2009: Kristoffer Clausen steker hjortekjøtt mens han har besøk av VG i villmarken. Foto: Øyvind Nordahl Næss


Clausen skulle bare ha med seg sovepose, børse, fiskestang og annet nødvendig turutstyr for det ene året utenfor all sivilisasjon. Det eneste som fikk bryte med det primitive livet, var en medbrakt PC og mobiltelefon, som han skrev notater på og blogget  med.

På forhånd gikk Clausen også opp 20 kilo for å stille godt fysisk rustet før utfordringen, som startet 1. august i 2009. Etter at året var omme forklarte han at han gått ned 25 kilo.

Utpekt som forbilde

Villmarkskjendisen Lars Monsen uttrykte stor beundring for Clausen etter sistnevntes villmarksår i fjor sommer.

- Han er et forbilde. Jeg synes det er flott at det finnes folk der ute som har guts nok til å ta steget helt ut. Sånne trenger vi flere av, uttalte Monsen til VG Nett .

Clausen fikk også prisen for «Årets villmarking» på Villmarksmessa tidligere i år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KALDT: Kristoffer Clausen (34) la ikke skjul på at det var tøft da vinteren var på det kaldeste. Foto: Privat
KALDT: Kristoffer Clausen (34) la ikke skjul på at det var tøft da vinteren var på det kaldeste. Foto: Privat


Uten medbrakt mat skulle Clausen sammen med hunden Frøya gjennom hele året leve på det mest primitive av det naturen har å by på - for å lage underholdning for TV-seerne og leseglade villmarksentusiaster.

Hjortekjøtt, fisk, bær, skjell og tang og tare var det som sto på menyen i løpet av året - hevdet han den gangen.

Clausen, som i alle år har hatt eventyreren og pelsjegeren Helge Ingstad som sitt forbilde, er vokst opp i Afrika og er vant til å leve primitivt ute i naturen over lang tid. Før villmarksåret i Norge forklarte han til alle at han kun skulle overnatte i granbarhuk, gamme eller hule.

34-åringen presiserer overfor VG Nett at selv om han har gjort noe dumt, så utgir han seg ikke for å være en annen enn den han er.

- Jeg har viet mitt liv til villmark og jakt, og hele kommende høst vil jeg være ute i villmarken og jakte.

Vil prøve igjen

- Hadde det vært fysisk mulig å tilbringe et helt år i villmarken? Og vil du noen gang forsøke deg på nytt?

- Ja det tror jeg, men det tøffeste var den mentale delen av å være alene. Jeg føler nå at jeg skylder omverdenen et helt år i villmarka, og det kan godt være at jeg prøver en gang i fremtiden, sier Clausen til VG Nett.

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV