Hovedinnhold

«Idol»-Jenny lever med kronisk øresus

«Idol»-favoritt Jenny Langlo (18) sliter med tinnitus og må leve med en høyfrekvent lyd i øret hele tiden.

Denne saken handler om:

FAKTA:

  • Tinnitus er en opplevelse av lyd som ikke forsvinner, og kan være både subjektiv (ingen andre kan høre lyden) og objektiv (hørbar for andre).
  • Lyden varierer fra person til person - det kan for eksempel dreie seg om susing, piping, during, plystring eller klikking.
  • Den kan være konstant eller fluktuerende, og kan opptre både på ett øre og begge ører.
  • I Norge er antagelig 20000 mennesker plaget av tinnitus, 1-2 % så kraftig at de ikke klarer å fungere normalt.
  • Kilde: lommelegen.no

- Jeg svømte en meter ned i bassenget, og da jeg kom opp igjen var det en lyd i øret som ikke ville forsvinne. Lyden var stabil i mange år, men etter en flytur da jeg var forkjølet, så ble den kraftig forverret.

Se VGTV: Jenny om sitt kroniske øresus

Det sier «Idol»-favoritt Jenny Langlo - som siden hun var 15 år har vært rammet av øresykdommen tinnitus som er et nevrologisk fenomen knyttet til høresansen. Jenny har en konstant høyfrekvent pipelyd i øret.

- Da legene sa til meg at det aldri ville bli bedre, gikk jeg på en smell. Jeg husker jeg tenkte veldig mye på fremtiden: Jeg så for meg at jeg skulle være 35 år og gifte meg med en høy pipelyd i ørene. Det er jo håpet om at det skal bli bedre som redder deg fra og ikke bli gal, så jeg synes det norske helsevesenet kanskje kunne vært litt mer optimistiske i forhold til hva de sier, forteller Jenny.

Har tro på ro

Selv om sykdommen er regnet som kronisk, er Jenny optimistisk i forhold til at hun en dag skal bli bedre:

- I år har det faktisk vært et gjennombrudd i der de klarte å fjerne tinnitus på rotter. Dessuten er det en klinikk i Tallinn som har utviklet en metode som både har fjernet og forbedret problemene til pasientene. Jeg velger å tenke at jeg har tinnitus nå, og ikke nødvendigvis for resten av livet, sier Jenny.

- I de periodene det har vært veldig høy lyd, så har jeg fått litt panikk.

- Hva tenker du om at fly forverrer sykdommen og at du er avhengig av å reise som artist?

- Det er en ganske stor utfordring, med tanke på at det er reising og ikke høy musikk som «trigger» tinnitusen. Jeg tenker på det hver gang jeg flyr, og er sjeleglad for at det går bra. Men jeg vil ikke la det hemme meg, rett og slett. Jeg må bare revurdere det jeg driver med hvis jeg ser at det ødelegger hørselen min.

Advarer andre

- I verste fall så må du slutte som artist?

- Ja, jeg kan ikke holde på med det her hvis det ødelegger hele livskvaliteten min. Tinnitus kan virkelig ta over hele livet til en person. Og det er derfor jeg forteller om problemet også. Tinnitus er noe alle kan få, og folk må være oppmerksomme på det og beskytte ørene sine.

Langlo har allerede blitt utropt som konkurransens favoritt av VGs «Idol»-ekspert Tor Milde. Hun har aldri noen problemer på scenen, og sover godt om natten fordi tinnitus-problemene minker når hun er i et stilt rom.

- Har det blitt mye tårer?

- I de to periodene det har vært som verst, så har det vært en del tårer ja. Men som sagt så har jeg vært så heldig at jeg kun i kortere perioder har hatt det ordentlig ille. Jeg har veldig mye å takke søstrene mine for, og det er de som har fått meg til å tenke positivt når jeg har vært veldig, veldig redd, sier hun.

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV