NY «CÆSAR»-TOPP: Arne Berggren (51) blir såkalt «showrunner» for «Hotel Cæsar». Foto: KNUT ERIK KNUDSEN
NY «CÆSAR»-TOPP: Arne Berggren (51) blir såkalt «showrunner» for «Hotel Cæsar». Foto: KNUT ERIK KNUDSEN

Ny «Hotel Cæsar»-sjef skal fjerne snobbete holdninger

Arne Berggren om den nye jobben: - Nesten selvmord

TV

(VG Nett) Forfatter og regissør Arne Berggren (51) vet han har en stor oppgave foran seg når han skal lokke nye seere og nye skuespillere til «Hotel Cæsar».

Publisert: Oppdatert: 04.01.12 22:42

Berggren er ansatt som såkalt «showrunner» i Metronome Spartacus, som produserer såpeserien for TV 2. Jobben er etter en britisk modell, hvor forfatteren blir mer som en produsent.

- Manusprodusenten og jobben som kreativ produsent blir samlet i én stilling. Jeg får med regi, skuespill og alt nedover som har med innhold å gjøre, sier Berggren til VG Nett.

- Blir advart

Utfordringene står i kø for Berggren.

- Å gå løs på «Hotel Cæsar» er en kjempeoppgave. Nesten selvmord.

- Hva mener du med det?

- Jeg blir virkelig advart av folk som mener at dette er dramatikerselvmord. De spør meg om jeg virkelig vil dette. Men det pirrer meg ekstra. Det at denne jobben ikke har høy status, for det har den ikke, gjør den ekstra mer spennende, svarer 51-åringen, som har jobbet som regissør og kreativ leder for serier som «Hvaler» på TV 2 og den kommende NRK-serien «Dauinger». Han har også skrevet en rekke bøker og manus til filmer og teater.

- Sannheten er at «Hotel Cæsar» er et enormt stort apparat, og jeg føler meg som en liten gutt i leketøysfabrikken, ler Berggren.

- Ingen blodfan

Berggren vil motbevise alle dystre spådommer om dagsåpens død.

- Jeg ser hva nye serier som «Downton Abbey» gjør. Den har de samme strukturene som såpeseriene på 80-tallet, men har løftet det på et høyere nivå. Her har vi masse og lære. Og vi må bli bedre til å skrive, mener Berggren, som røper at han selv ikke har vært noen ihuga «Cæsar»-seer opp gjennom årene.

- Nei, jeg har ikke vært noen blodfan. Jeg har bare sett på nå og da. Og nettopp det er den største utfordringen ved å gå løs på denne jobben. Vi må sørge for at nye seere lettere kan hoppe inn. Vi må lage episoder som er mer uavhengig av hverandre enn det vi har hatt til nå. Styrken er at vi har en utrolig stab, som nesten er overkvalifisert. Vi har tungvektere av skuespillere, regissører og forfattere - de beste dramatikerne i landet. Nå blir det min oppgave å hjelpe denne gjengen til å se hvor bra de er.

Skeptiske skuespillere

Berggren får også med ansettelsen av skuespillere å gjøre.

- Jeg har utrolig mange navn på ønskelisten, sier Berggren, som ikke vil nevne navn.

Han legger heller ikke skjul på at det er en krevende oppgave å overtale nye stjerner til å steppe inn på rollelisten i den 13 år lange såpeserien.

- Jeg merker at en del skuespillere er skeptiske. Mange har snobbete holdninger, og det vil jeg gjøre noe med. Så jeg kommer kommer til å se etter nye ansikter og få inn noen gamle. Men det blir ingen dramatiske omveltninger i nærmeste fremtid.

Hvem ønsker DU å se på rollelisten i «Hotel Cæsar»? Bli tilhenger av Rampelys på Facebook og si din mening.

Gjenopplive gammelt drama

På spørsmål om hva slags drama han kan friste med som TV-seerne ikke allerede har sett utspille seg på hotellet, svarer Berggren:

- Alt godt drama er gjort før. Vi må gjenoppfinne oss selv og gjøre det på en ny måte. Serien har hatt fantastisk lojale seere gjennom mange år. De er grunnstammen, og de må vi holde på. Vi må gjenopplive det universet vi holder på i, skape nye linjer og studere oss selv kritisk. Min jobb blir å peke på hvor det kan bli bedre. Vi må skape renere historier og rendyrke karakterene mer.

Han er sikker på at til høsten vil TV-seerne ha merket stor forandring.

- Vi skal fornye oss forsiktig og gradvis. Til høsten får folk innrømmet at det vi lager er bra, eller så får de si hva som er galt. Jeg skal motbevise at dette er en lavere form for underholdning. Vi skal gå med rak rygg.

LES OGSÅ: Disse tre slutter i «Hotel Cæsar»

- Nytt blod

Lasse Hallberg, administrerende direktør i Metronome Spartacus AS, er svært fornøyd med nyansettelsen.

- Med Arne Berggren får vi en av landets mest erfarne dramatikere som showrunner, sier Hallberg.

- Vi ville ha nytt blod inn i systemet, og Arne har gjort en flott jobb og bygget mye kompetanse som produsent og kreativ leder. Han er en av de svært få i Skandinavia som har det som skal til for å lede en stor kreativ fabrikk som dette, mener Hallberg.

Han forklarer at showrunner-oppdraget er en ny stilling med mer kreativ makt enn det som har vært vanlig på serier som dette i Norge.

- Vi er spente på hvilke grep han vil ta, sier Hallberg.

Tom Sterri, som har vært kreativ produsent og regissør før «Hotel Cæsar», fortsetter med regi.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Her kan du lese mer om