DET SISTE MÅLTID: VG røper ikke hvem som overlever julen på «Hotel Cæsar», men dette bildet med hotelldronningen Anette «Juni Anker-Hansen» Hoff i midten, inneholder ledetråder som det er mulig å spekulere rundt. Foto: BJØRN WAD/TV 2 ,

Flere «dør» i «Hotel Cæsar» i kveld

VG var til stede under innspillingen – se bilder

Da kveldens episode ble spilt inn på nyåret, fryktet
skuespillerne at de hadde sin aller siste dag i «Hotel Cæsar». Og for noen av dem var det nettopp det.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Selv om flere av skuespillerne glimrer med sitt fravær når den nye sesongen starter 4. januar, ble det ikke så galt som stjernene og seerne fryktet da sesongfinalen ble spilt inn i februar. Da vurderte nemlig TV 2 å skrinlegge den 17 år lange såpeserien. Først i mai ble det kjent at «Hotel Cæsar» får fortsette.

VG var til stede og så hvor følelsesladet det var da kveldens episode ble spilt inn, nummer 2917 i rekken.

På grunn av usikkerheten falt det mange tårer og vanket mange klemmer mellom opptakene. I tillegg skulle de lage en av seriens desidert mest dramatiske scener.

Det er selveste julaften, og alle de sentrale skikkelsene er samlet til fest på det sagnomsuste hotellet. Men ikke alle kommer levende gjennom feiringen. VG skal ikke røpe hva som skjer, men bildet øverst i artikkelen inneholder ledetråder, så det er fritt frem for å spekulere. Først på nyåret får man vite hvem som har overlevd og ikke.

EKTE TÅRER: Anette Hoff (t.h.) felte noen tårer under innspillingen av det som de da fryktet var avskjedsepisoden til «Hotel Cæsar». Ellers f.v.: Sofie «Jenny» Asplin, Evelyn «Amanda» Rasmussen Osazuwa, Rudy «Eva» Claes, Assad «Harshad» Siddique og Elin «Julie» Sogn. Foto: Trond Solberg , VG

Marie Hafting (38) har vært manusprodusent i to år, det betyr at hennes episoder startet å rulle i vår. I denne perioden er handlingen blitt mørkere og mer intens enn på lenge.

– Jeg har hatt som fokus å ta vare på det som er kjernen i serien, nemlig hotellet, Anker-Hansen-familien, kjærlighet, varme, maktkamp og humor. Jeg prøver samtidig å ha driv i historiene. Uansett om det handler om kjærlighet eller makt, så kan det være både skummelt og spennende. Så regissørene har fått boltre seg, sier hun til VG.

TV-seerne er blitt servert heftig kryssklipping, skumle innslag og mer sex, men Hafting benekter at de tøyer grenser.

– Det er ikke veldig vovet. Vi byr ikke på mye blod, gørr, sex, narkotika og vold som i 2006. Ikke er det mye nakenhet heller. Det er mulig å gjøre det raffinert, uten at det er eksplisitt. Da kan åtteåringer også se på serien.

Manusprodusenten sikter til da seerne selv gjorde opprør mot sex og vold i serien.

Men allerede i 1999 sørget serien for kontrovers. Den gangen var det den omstridte «søsken-sexen» som sørget for overskrifter – noe som raskt resulterte i at handlingen ble ført inn i et nytt og mer familievennlig spor.

Hafting ville ikke satt noen anbefalt aldersgrense på såpeserien i dag.

– Det er historiene som avgjør i hvilken grad man har glede av å henge med. Mye er skumlere her i verden, som blant annet TV-spill. I «Cæsar» handler det om følelser og relasjoner, så seernes alder bekymrer meg ikke.

SPESIELL STEMNING: Sånn så det ut da VG fikk innpass i studio under innspillingen av kveldens sesongfinale. Usikkerheten preget alle. Foto: Trond Solberg , VG

Manusprodusenten er naturlig nok fornøyd med at serien fortsetter.

– Om dette hadde vært siste episode, så tror jeg det ville bli hengende i løse luften hva som skjedde med alt og alle. Vi måtte jo lage noe som er skikkelig spennende, så TV 2 ikke kunne si nei til mer! Jeg har tusenvis av gode ideer for videre historier.

Tøff innspilling

Da VG snakket med skuespillerne under innspillingen i februar, levde de altså fortsatt i uvisse om seriens skjebne.

Husker du? Usikker fremtid for «Hotel Cæsar»

Desto større er gleden nå over at dette likevel ikke er slutten.

FØR HELVETET BRAKER LØS: Anette Hoff og St. Hallvard-guttene sørger for julestemning i kveldens episode før dramatikken tar over. Foto: Trond Solberg , VG

Anette Hoff (54) spiller Juni:

– Historien er dramatisk, og når du vet at det kanskje skulle være siste bilde av 17 års liv med «Hotel Cæsar», så ble det veldig emosjonelt. Under aller siste scene var hele huset inne i studio under opptak. Det var sterkt! Jeg tenker at publikum får oppfylt sitt ønske. «Cæsar» ruller videre. Det er jo et lite TV-mirakel!

I februar var såpedronningen slett ikke så sikker på at det skulle gå godt.

– Vi har kjent at det brenner under føttene våre. Det føles som et samlivsbrudd. Vi er en familie i oppløsning, og det er tøft. Det hadde vært veldig trist om det forsvant, sa hun til VG den gangen.

FINPUSS: Nikis «Pelle» Theophilakis sminkes under innspillingen av julekveldepisoden. Foto: Trond Solberg , VG

Nikis Theophilakis (44) spiller Pelle:

– Vi hadde blandede følelser under innspillingen, fordi vi var så usikre. Det kom noen tårer hos flere. Samtidig tenkte jeg at jeg var heldig som hadde vært med såpass lenge. Hvis dette virkelig var siste episode, så måtte jeg forholde meg profesjonelt til det.

Theophilakis tror serien er viktig for seerne.

– Det hadde vært dårlig hvis dette var slutten. For bransjen er det også viktig at det finnes en såpass profesjonell produksjon som ansetter så mange, og som har så god kontinuitet.

Lest denne? «Cæsar»-Nikis trakassert av kvinnelig fan

STJERNER: Ferske Evelyn Rasmussen Osazuva og Cæsar-veteran Tarjei Westby på «Cæsar»-festen i februar. Førstnevnte er nytt innslag fra 2015, mens Westby har vært med siden 2009 – med et avbrekk underveis. Foto: Trond Solberg , VG

Evelyn Rasmussen Osazuva (29) spiller Amanda:

– Jeg var litt overrasket over hvor vanskelig jeg syntes det var å spille den siste scenen. Jeg hadde jo forberedt meg og gjort forhåndsarbeidet, men følte ikke at det satt helt. Så fikk jeg en liten «pep talk» av Anette, og etter det ble det skikkelig gøy, forteller Osazuva.

Hun er sesongfersk i serien, men har likevel fått en av de mest sentrale rollene. Det trives hun med.

– Det var litt uventet, men fint og utfordrende. Jeg følte at det var mer å utforske ved Amanda-karakteren, så det var gøy at produksjonen også syntes det. Min jobb som skuespiller er å rettferdiggjøre de valgene Amanda tar. Noen ganger er det mer utfordrende enn andre.

«MOR OG SØNN»: Tarjei Westby og Sølje Bergman. Bergman er nytt ansikt for sesongen, men hun fyller en rolle som har vært kjent fra start, nemlig Ninni, Goggens mor. Foto: Trond Solberg , VG

Tarjei Westby (24) spiller Goggen:

– Avslutningsscenen er spektakulær. Det var en dag fylt med spenning og ærefrykt, siden vi ikke visste om serien ville overleve. Altså ingen vanlig dag på jobben, sier Westby, som var syv år da «Hotel Cæsar» hadde premiere.

– Jeg husker godt at jeg hadde benket meg foran TV. Da jeg var 17 ble jeg selv med, så serien har vært en stor del av livet mitt, sier Westby, som i 2011 forlot hotellet, for siden å vende tilbake.

Han spiller en rollefigur med store psykiske plager.

– Det var viktig for meg at vi behandlet temaet med varsomhet og finesse. Vanskeligst av alt var det nok å spille inn scenen hvor Goggen forsøker å ta selvmord. Det er ikke hver dag man står med en løkke rundt halsen. Som skuespiller har det vært en gave å få jobbe med denne historien. Reaksjonene jeg får, tyder på at seerne synes dette har vært den mest spennende sesongen på mange år.

Oppdatert? Utskjelt vaksinemotstander blir ny «Ninni»

HOTELLDRONNINGER: Anette Hoff (t.v.) og Rudy Claes, smilte til tross for alle blandede følelser etter innspillingsslutt i februar. Hoff har vært med i serien siden starten i 1998, mens Claes ble med på laget i 2004. Foto: Trond Solberg , VG

Rudy Claes (49) spiller Eva:

– Det har vært en emosjonell og vanskelig tid, med tanke på at vi ikke vet om det er et endelig punktum for «Hotel Cæsar». Vi lever i en slags limbo-tilværelse. I serien har vi klart å redde hotellet, nå må vi i det virkelige liv forsøke å redde serien, sa Claes til VG i februar.

Og det gjorde de. Claes forklarer at det har alltid vært mye kjærlighet på settet.

– Vi er utrolig mange gode kolleger. Jeg tror jeg kan telle på en hånd de gangene jeg ikke har gledet meg til å dra på jobb. Det har selvfølgelig vært perioder hvor ikke alt har vært like bra, men samholdet har alltid vært sterkt.

VG+: Rudy Claes blir kvalm av lykkejaget

VETERAN: Kim-Daniel «Storm» Sannes sminkes under innspillingen av sesongfinalen. Han har spilt i «Hotel Cæsar» siden 2006. Foto: Trond Solberg , VG

Kim-Daniel Sannes (29) spiller Storm:

– Jeg har prøvd å unngå tenke på at dette kan være det siste vi ser av «Hotel Cæsar», men det preger stemningen. Man sier «ha det» etter at de ulike scenene er spilt. Men jeg håper vi får 17 nye år. Det kommer uansett til å bli en lang pause selv om vi fortsetter, sa han til VG på nyåret.

«Cæsar»-stjernen: – ADHD er min styrke

Om det blir 17 nye år, er uvisst, men noen lang pause ble det ikke. For Sannes har det vært en drøm å spille Storm.

– Skuespill er som musikk. Man spiller på ulike strenger for å vekke frem reaksjoner og følelser. Man må få frem en resonans. Men det har vært krevende også. Jeg har vært på jobb fra kvart over syv til sent, og når jeg kommer hjem, må jeg pugge replikker til scenene dagen etter. Når jeg ser tilbake, så har det vært mange kvelder med kompiser og familie som jeg har måttet gi avkall på.

I 2013 tok han seg imidlertid tid til å svinge seg helt til andreplass i «Skal vi danse».

FEIRET SESONGAVSLUTNINGEN: F.v.: Assad «Harshad» Siddique, Tarjei «Goggen» Westby, Sølje «Ninni» Bergman og Nikis «Pelle» Theophilakis på februarfesten. Foto: Trond Solberg , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder