Discovery og Canal Digital er enige

Etter to uker med svarte TV-skjermer har 2,8 millioner Canal Digital-kunder nå fått tilbake TV Norge og de 12 andre kanalene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

TV-kanalene kom tilbake klokken 09 i dag tidlig, etter at de lange og krevende forhandlingene mellom Telenor og Discovery førte til en løsning i natt. Avtalen ble signert 05:45 torsdag morgen.

Det opplyser Kenneth Tjønndal Pettersen kommunikasjonsdirektør i Canal Digital Satellitt til VG.

– Det er på tide å komme tilbake. Vi er enige om fotball til folket som skal bort fra bak de høye betalingermurer. Det er vår visjon, sa Harald Strømme, sjef for TV Norge og Discovery Networks, under pressekonferansen på Fornebu torsdag.

Det har vært tøffe forhandlinger og ikke minst har Canal Digital fått føle på kundenes vrede.

– Mange er skuffet og det er vi lei oss for, sier administrerende direktør i Canal Digital Ragnar Kårshus.

Strømme lover imidlertid repriser av programmer og ikke minst viktige premiere som TV-seerne har gått glipp av.

Uklart rundt prissetting

SAMARBEIDER: Administrerende direktør i Canal Digital, Ragnar Kårhus, og sjef for TV Norge og Discovery Networks, Harald Strømme. Foto: Jørn Pettersen , VG

Men kundene som har vært uten TVNorge-kanalene, får ikke ytterligere kompensasjon fra Canal Digital.

Om den nye avtalen innebærer en prisøkning for kundene er ikke klart enda ifølge Kårshus.

– Canal Digital må bruke tid på prissetting til kunder ettter den nye avtalen, men fotballen blir vensentlig billigere fra 2017 enn den har vært tidligere, sier han.

Den nye avtalen er langsiktig og strekker seg over flere år.

– Begge parter har flyttet seg og vi har vendt tilbake til det gode partnerskapet, sier Strømme.

Han legger til at det ikke er lett å svare på hvorfor de kom til enighet med RiksTV og Get og ikke Canal Digital. Han angrer likevel ikke på ordkrigen som har vært mellom partene.

Bakgrunn: Tokronerskrangel ga svarte skjermer

Omfatter Tippeligaen

Tjønndal Pettersen legger ikke skjul på at det har vært krevende forhandlinger.

– For oss var det viktig å ikke pålegge våre kunder en urimelig prisøkning. Det har også vært viktig for oss å få på plass en avtale som gjør det mulig for våre kunder å se Discovery-kanalene på flere skjermer. Ikke bare hjemme i stua, men for eksempel også mobilen på bussen på vei til jobb. Vi er også blitt enige med Discovery om at våre kunder kan få se Tippeligaen fra 2017 uten at det blir en urimelig prisøkning, sier Tjønndal Pettersen til VG.

Canal Digital, TVNorge og Discovery Networks har invitert til pressekonferanse på Telenors hovedkontor på Fornebu kl 11. VG er til stede, og VGTV sender direkte. Se i toppen av artikkelen.

TV-TOPP: Harald Strømme. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Ifølge Dagens Næringsliv har Discovery tapt rundt to millioner kroner hver eneste dag det har vært svarte skjermer hos Canal Digital. Det betyr at tapte reklameinntekter fort kan beløpe seg til 20 millioner kroner.

TV 2 «stjal» viktige seere

– Spørsmålet er om TVNorge-kanalene klarer å vinne tilbake seerne igjen når konflikten er over. Det har allerede vært flere viktige premierer for TVNorge den siste uken. Vil de som går glipp av starten, heller gå andre steder og bli der? Det er et viktig spørsmål, sier TV-sjef Glenn Engebretsen i Mediebyrået MEC til VG.

Gått ned

Seertall han hentet ut for VG tidligere i uken, viser at TV 2-gruppen gjorde et stort innhugg blant seerne i den viktige kommersielle gruppen 20-29 år, mens Discovery var i konflikt med Canal Digital.

– Seertallene for forrige uke viser at i forhold til uken før har TV 2 en økning på fem prosent i denne gruppen. Samtidig har TVN-gruppen gått ned fra 34,5 til 22,9 prosent, sier Engebretsen.

Forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i GroupM sier til Dagens Næringsliv at han synes det er vanskelig å si hvem som har tapt mest.

– Det har vært en tap-tap situasjon for begge parter som de heldgivis nå er ute av. Det skjer like før TVNorge skal på luften med sine største formater - «71 grader nord», «Helt perfekt» og «Neste sommer». Dette handler om denne våren skal lykkes eller ikke for Discovery og TVNorge, sier Thalberg til DN.

Canal Digital-kundene får ikke igjen penger.

Tjønndal Pettersen i Canal Digital opplyser til VG at kundene ikke vil få ytterligere kompensasjon for bortfallet av Discovery-kanalene i de ti dagene som er gått.

– Vi valgte i stedet å tilby våre kunder tilleggesalternativer som Familiepakken for de som ikke har den, C More og gratis leiefilmer. Dessuten har alle kunder også har fått tilbud om refusjon på DPlay i februar, både satellitt og kabel-tv kunder.
Foruten Dplay har kabel-tv kundene fått tilbud om Bredbånd 100. sier Tjønndal Pettersen.

Oppdatert? Dette har du krav på

– Canal Digital og Discovery Networks har i dag blitt enige om en ny distribusjonsavtale. Det betyr at kundene får tilbake TVNorge og de 12 andre kanalene fra i dag klokken 09.00 og utover. Den nye avtalen omfatter også Tippeligaen. Dermed blir det mer og billigere fotball til folket fra 2017, skriver Discovery Networks i en pressemelding torsdag morgen.

KAN PUSTE LETTET UT: Thomas Giertsen og Ylvis-brødrene. Foto: VG ,

Beklager

Halvannen uke har gått siden TV-seerne fikk presentert sorte skjermer på Discoverys kanaler på grunn av brudd i forhandlingene.
– Jeg vil beklage overfor seerne som tålmodig har holdt ut disse to ukene. Sammen med Canal Digital har vi kommet fram til en løsning som gjør at vi kan fortsette å investere i godt, norsk innhold. Spesielt glade er vi for å lande denne avtalen før søndagens tre store premierer, sier Harald Strømme, sjef for TVNorge og Discovery Networks.

Han sikter da til «Neste sommer», «Helt perfekt» og «71 grader nord: Norges tøffeste kjendis.

Premiereklare venninner: Håper på løsning

Lest denne? TVNorge-profilene fortviler

ALLE FÅR SE: Ine Jansen og Thomas Giertsen i «Helt Perfekt», som har premiere søndag. Foto: TVNorge ,

Strømme legger til at det har vært krevende forhandlinger, men at han mener de nå har kommet frem til en god løsning. Seerne får med den nye avtalen tilgang til mer norsk fotball i årene som kommer.

Telenor og Canal Digital er viktige bidragsytere og støttespillere når vi fra 2017 kan realisere vår «fotball til folket»-visjon. Vi er også fornøyde med at vi endelig kan fortsette det gode samarbeidet vi hadde med Telenor», sier Discovery-sjefen.

TV-krangel: Lar kundene si opp kontrakten

Også Canal Digital-sjefen er glad for at de to partene har kommet til enighet.
– Vi er veldig glade for at vi nå har kommet frem til en løsning som betyr at kundene våre igjen får mulighet til å se TVNorge- og Discovery-kanalene. Dette er en fremtidsrettet avtale som gir kundene tilgang til godt lokalt og internasjonalt innhold tilpasset kundenes brukervaner. I tillegg er vi glade for å kunne gi mer fotball til folket, billigere og mer tilgjengelig, forklarer Ragnar Kårhus.

STRIDEN LØST: Denne skjermen møter ikke seerne lenger. Foto: ,

Han retter en stor takk til kundene for tålmodigheten og engasjementet de har vist.

– Vi vet at våre kunder er opptatt av godt lokalt innhold og det har også vært vårt hovedfokus i forhandlingene. Jeg kan ikke gå i detaljer om avtalen, men jeg kan bekrefte at vi har prioritert innholdet som våre kunder er mest opptatt av, og at kundene ikke skal få urimelige prisøkninger, sier Kårhus.
Han legger til at de på ulike vis vil legge til rette for at seerne skal kunne ta igjen noe av det de ikke har fått sett mens kanalene har vært borte.

– TVNorge vil kjøre repriser på attraktivt innhold som har blitt sendt i februar. De store norske seriene vil også bli gjort tilgjengelig i arkivet i Canal Digital GO og T-We, sier Kårhus.

SAMLET SEERE: «I kveld med YLVIS» leide Youngstorget i Oslo for å vise «nødhjelp til Canal Digital-ofrene», som var rammet av konflikten mellom Telenor og Discovery. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder