Rufus, i Trond Fausa Aurvågs skikkelse, er røvet fra Europa, og har lite til overs for livet i nord. Foto: Viafilm

Stjernespekket storsatsing fra NRK: «Vikingane»

De voldsomme forfedrene våre har fascinert film- og TV-skapere utenlands en stund allerede. Nå kommer NRK med en storslått komiserie, med handling fra år 790.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Kall det gjerne en krysning mellom «Monty Python» og «Game of Thrones». Men vi satser på at det skal bli så bra at folk kommer til å sitere oss, sier produsent Anders Tangen kjekt.

Han befinner seg for tiden på Avaldsnes i Rogaland, et kjerneområde for viking-interesserte her i landet. Serien som er under innspilling heter «Vikingane», en komiserie på seks ganger en halvtime. Men selv om vi befinner oss i år 790 er det med en tematikk som skal føles kjent, avslører produsenten.

– Det dreier seg om nåtidsmennesker og temaer: Likestilling, samliv, tidsklemma. Hvem skal få dra på tokt og hvem må bli hjemme? Intriger og rivalisering, men alt er satt til år 790. All komikk er oppe i dagen, her finnes ikke undertekst, sier han om serien som er skrevet og regissert av Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersen.

Sett denne? Her kan du dra på vikingtokt

Serien starter i det landsbyens største kriger, spilt av Nils Jørgen Kaalstad, er på vei hjem fra tokt. Med seg har de Trond Fausa Aurvåg, kjent fra «Lilyhammer». Han er røvet med fra Europa, nærmere bestemt Roma.

Nils Jørgen Kaalstad spiller hovedrollen i «Vikingane». Foto: Viafilm

– Trond Fausa er kidnappet fra Europa, en kulturperson fra Roma. Han har blitt røvet på tokt og havner i Norge hvor han forsøker å sette opp teater og arrangere poesikvelder – i vikingland.

Vikinginvasjon: Orknøyene er 25 prosent norsk

Fausa Aurvåg forklarer hvordan Rufus, som han heter, havnet i vikingland.

– Skjebnen har gjort det slik at en sjalu skuespillerkollega der han kom fra forrådte ham og inngikk en avtale om at han skulle kidnappes og kjøpes og selges, forklarer skuespilleren.

Men selv om Rufus er en trell, er det langt fra en kuet mann.

– Nei, han ser skikkelig ned på vikingsamfunnet han kommer til. Han kommer jo selv fra et langt mer utviklet samfunn og fnyser av at vikingene kaster bæsjen rett utenfor døra, og ikke har vannklosett. Han synes det er et drittsamfunn han har kommet til.

Trellen klarer imidlertid å jobbe seg litt oppover i samfunnet – gjennom kunsten.

– Han er veldig flink til å spille dame, og han gjør noen triks som blåser de andre av banen.

Anders Tangen har fått internasjonal oppmerksomhet med både «Lilyhammer» og «Dag». Sistnevnte ønsker amerikanerne nyinnspilling av. Med «Vikingane» testes noe nytt ut: Serien spilles inn både på norsk og engelsk - for å vises i utenlandske markeder.

– Det er stor interesse for nyinnspillinger, og spille inn serier på nytt på et annet språk. Men slikt tar tid og er kostbart, så her hopper vi over den delen. Vi spiller alle scener på norsk først, så på engelsk, forklarer produsenten, som tror grepet kan gjøre flere av de norske skuespillerne interessante for utlandet.

Da VG snakker med Trond Fausa Aurvåg har han unnagjort den første dagen med norsk og engelsk. Ganske hektisk, skal vi tro skuespilleren.

– Jeg er ikke helt varm i trøya ennå, men alle synes det er en god idé å prøve. Det er litt kaotisk å svitsje mellom norsk og engelsk, det er mye tekst. Vi bruker den engelsken vi har til vanlig, vi gjør ikke noe poeng av norskengelsken heller.

Kåre Conradi og Trond Fausa Aurvåg spiller to av hovedrollene i komiserien Vikingane, som spilles inn på Avaldsnes i disse dager. Foto: Viafilm

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder