VETERAN: Jay Leno (65) har flere tiår på baken som talkshow-vert og komiker. Her på en prisutdeling i Florida i januar i år. Nå gleder han seg til norgesbesøket. Foto: AFP ,

Jay Leno skal lede Nobelkonserten

Talkshow-legenden Jay Leno (65) ble vekket midt på natten av en telefon fra Det Norske Nobelinstituttet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Business-Class Web Hosting by (mt) Media Temple

– Det er virkelig en ære, og jeg skal gjøre alt jeg kan for ikke å gjøre skam på meg selv eller hjemlandet mitt. Dessuten kan jeg ikke vente med å forlate Los Angeles og 30 grader til fordel for Oslo og Norge midt på vinteren, sier en spøkefull Leno i en pressemelding.

Den verdensberømte talkshow-verten skal lede den høytidelige konserten i Telenor Arena i Bærum fredag 11. desember – i år til ære for Den tunisiske dialogkvartetten.

Etter det VG kjenner til, blir dette Lenos aller første norgesvisitt.

– Ikke noe er som å bli vekket midt på natten av folk med norsk aksent som forteller at du er valgt til å lede Fredspriskonserten, sier Leno i kunngjøringen.

UREDD: Jay Leno er kjent for slagferdighet, direkte spørsmål og komiske talent. I 2004 kysset han janet Jackson på direkten. I 2003 boltret han og nå avdøde Steve Irwin seg med en slange. Foto: AFP ,

– Har ryggrad

Nobelinstituttet er svært fornøyd over å ha sikret seg 65-åringen.

– Det er all grunn til å glede seg, dørene åpnes for hele verden, og en av TV-historiens store personligheter skal lede showet, sier Olav Njølstad, direktør i Det norske Nobelinstitutt.

ARVTAGER: Jay Leno og Jimmy Fallon i 20013. Foto: Jordan Strauss , AP

På spørsmål fra VG om hvorfor valget falt på nettopp Leno, svarer Dag Hvaring, presseansvarlig for konserten:

– Jay Leno har som alle vet en betydelig karriere, ikke bare som programleder for «The Tonight Show», men som en anerkjent humorist og samfunnskommentator. Han er en vi vet kan beherske en stor sal og scene. Men viktigst at han har ryggrad og gjennomslagskraft – han gir konserten en viktig stemme.

Det er første gang Leno blir spurt, opplyser Hvaring og legger til:

– Og han er helt riktig for oppgaven.

NOBEL-VERTER: Jay Leno med (f.v.) Tom Cruise, Will Smith og Michael Douglas, som alle har hatt oppdraget før ham. Foto: REUTERS og AP ,

Leno har en lang merittliste. Han er aller best kjent for nevnte «The Tonight Show», som han ledet fra 1992 til 2014, kun med et lite avbrekk i 2009, hvor han hadde sitt eget «The Jay Leno Show». Blant sendingene som har skapt store overskrifter, er da Leno i 2011 fikk Charlie Sheen til å snakke om sammenbruddet sitt, og da Hugh Grant rett etter prostitusjonsskandalen i 1995 lot seg grille av programlederen. I fjor overlot Leno imidlertid roret til Jimmy Fallon (41).

Husker du? Rørt Leno takket fansen i sitt siste program

For tiden er Leno aktuell med showet «Jay Leno's Garage», der han kan dyrke sin store lidenskap, nemlig biler, samtidig som han underholder publikum.

Lest denne? Jay Leno refser Jimmy Kimmel

HISTORISK: President Barack Obama hos Jay Leno i 2009. Foto: Larry Downing , REUTERS

Som Nobel-vert følger han i fotsporene til blant andre, Tom Cruise, Michael Douglas og Will Smith – kjente filmstjerner han selv har hatt som gjest i studio flere ganger.

DEMONSTRANT: Jay Leno under en appell han holdt i Beverly Hills i fjor for like rettigheter for kvinner, lesbiske og homofile. Foto: Frederic J. Brown , AFP

Blant Lenos høydepunkter er da han i 2009 fikk Barack Obama til å innta stolen i «The Tonight Show», som første sittende president i et «late night»-show noensinne. Det var for øvrig kun få måneder før Obama fikk Nobels fredspris og var hedersgjest under konserten Leno nå skal lede. Det året var det Will Smith og kona Jada Pinkett Smith som var vertskap.

Like før fredsprisutdelingen den gangen intervjuet Jay Leno førstedamen Michelle Obama, hvor blant annet Nobelprisen var tema.

Obama-besøket ble imidlertid ikke det siste hos Jay Leno. Presidenten gjentok bedriften i 2013.

Leno var for øvrig vert under Genesis Award i Tel Aviv tidligere i år, Israels svar på Nobels fredspris.

Derfor bare én programleder

Vanligvis er det to verter, helst en kvinne og en mann, som leder Nobelkonserten. I år blir det altså bare én, i likhet med i fjor, da musiker og skuespiller Queen Latifah hadde jobben alene.

Var det vanskelig å finne en til å dele oppdraget med Leno?

KONA: Jay Leno år et kyss av kona Mavis under en kjendisgalla i 2005. Foto: AP ,

– Vi ønsket i utgangspunktet én programleder. Det viktigste for oss er det Leno kan til fingerspissene: evnen til å få oss til først å le, for deretter å tenke oss om. Jay Leno er en av få som kan lede denne konserten alene. Med han ved roret oppnår vi maksimal gjennomslagskraft og journalistikk av ypperste klasse. Akkurat det vi ønsker for årets utgave av Fredspriskonserten, svarer Hvaring.

Savner ikke glamour

Blant kvinnene som har kastet glans over arrangementet som vertinner tidligere, er Oprah Winfrey, Catherine Zeta-Jones, Sarah Jessica Parker, Scarlett Johansson, Meryl Streep, Salma Hayek og Claire Danes. Hvaring frykter ikke at publikum og TV-seerne skal savne denne Hollywood-glamouren i år.

VITNET FOR JACKSON: Jay Leno var blant kjendisene som vitnet til Michael Jacksons fordel i rettssaken om sexmisbruk i 2005. Foto: AP ,

– Fred er ikke lengre noe som foregår et annet sted. Det er i ferd med å bli en ganske høylytt affære. Denne kvelden skal bli latter, musikk og samhold. Det publikum måtte savne av eventuell glamour, får de igjen i form av humor. Vi tror det er viktig – vår jobb er å skape maksimalt fokus på fredsprisvinnerne og deres sak.

Veldedighet

Superstjernen startet som standup-komiker og opptrådte i en årrekke på nattklubber hjemme i USA. Talentet spenner over et bredt spekter – i tillegg til TV-karrieren er han produsent, skuespiller, skribent og barnebokforfatter.

Leno er også svært engasjert i veldedighet, ikke minst for kvinner og likestilling, for en rekke helsetiltak – og for lesbiske og homofile. Han har sittet som styreleder for Entertainment Industry Foundation i Hollywood og deres veldedighetskampanjer – og han er hyppig primus motor for innsamlingsaksjoner til støtte for ofre etter blant annet 11. september og tsunamien.

Talkshow-kongen er en ivrig støttespiller for kona Mavis Leno (69), som leder The Feminist Majority, en organisasjon som selv har vært nominert til Nobels fredspris.

Norske stjerner

Det er allerede kjent at a-ha og det unge norske stjerneskuddet Aurora Aksnes (19) skal opptre foran potensielt én milliard TV-seere. Konserten kringkastes nemlig til 350 millioner husstander i opp mot 120 land. I tillegg bidrar en ny samarbeidsavtale med YouTube til at arrangementet kan streames på nett over hele verden.

a-ha sto på Nobelscenen også i 1998 og 2001 – og Morten Harket opptrådte alene i 1996 og 2007. I 2008 gikk Magne Furuholmen på scenen sammen med Jason Mraz.

Store navn i vente

Hvilke internasjonale artister som dukker opp på fredspriskonserten, blir kunngjort i dagene fremover. I fjor var Steven Tyler det største musikalske trekkplasteret.

Årets konsert er den 22. i rekken. Det er første gang festlighetene finner sted i Telenor Arena. Tidligere har konserten vært arrangert i Oslo Spektrum.

NORSKE INNSLAG: a-ha og Aurora går på scenen foran potensielt én milliard TV-seere. Foto: HELGE MIKALSEN/VG og PETROLEUM RECORDS ,

Selve fredsprisutdelingen finner sted dagen før. Den tunisiske dialogkvartetten får prisen for sitt bidrag til å bygge demokrati i Tunisia i etterkant av sjasminrevolusjonen i 2011. Kvartetten består av fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie.

Les også: Jay Leno og Conan O'Brien kritiserte NBC

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder