Norge vinner Grand Prix

Alexander: - Vi har det bra nå!

(VG Nett)Norges Alexander Rybak vant Melodi Grand Prix 2009 med 387 poeng, og knuste alle rekorder.

  • Halstein Røyseland
  • Ingrid Hvidsten
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Midtveis i stemmegivningen hadde Rybak nesten dobbelt så mange stemmer som neste land på lista, og ved 31 land hadde Norge passert 300 poeng - og dermed slått rekorden til Lordi, som vant med 292 poeng i 2006.

PROTOKOLL:Gratulér Alexander med seieren her!

- Takk, alle! Og hvis det er noen som lever i Norge klokken 11 i morgen kveld, må dere gjerne møte meg på Gardermoen! Det hadde vært veldig hyggelig, sa en overlykkelig Rybak fra scenen etter seieren, før han enda en gang satte i gang sammen med koristene og Frikar-danserne - denne gang med en versjon av «Fairytale» ispedd russiske fraser.

Imponert statsminister

- Jeg er veldig imponert! Det er fantastisk det han har fått til, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK rett etter seieren.

Statsministeren lover en kjempefest i Norge neste år:

- Vi kommer til å lage et flott og stort og imponerende arrangement. Vi skal begynne å forberede oss allerede i dag på noe som kan imponere Europa neste år.

Slår alle rekorder

- Vi har full fest hjemme! Dette er helt vidunderlig. Vi har full fest hjemme nå. Dette er helt utrolig, sier tidligere GP-vinner Elisabeth "Bettan" Andreassen til NRK underveis i opptellingen.

- Det er fantastisk. Jeg tror hele Norge gleder seg nå. Alexander gjorde en fantastisk opptreden. Det var et stolt øyeblikk, og jeg tror det blir utrolig morsomt for Norge neste år, sier kulturminister Trond Giske til NRK idet det blir klart at Norge for tredje gang i historien har vunnet Grand Prix.

Det koker i pressesenteret i Olympiysky Arena. De norske journalistene jubler hver gang Norge tar poeng - og opptellingen av stemmene viser tydelig at Rybak utklasser alt annet vi har sett på scenen i Moskva i kveld.

- Det har vært helt fabelaktig. Vi hadde et håp, men så tok det av og man ble nesten litt apatisk. Det ble overveldende. Det har vært en helt vidunderlig kveld, takk til den fabelaktige Alexander Rybak, sier en gledesstrålende Per Sundnes.

- Tror Norge har vunnet

Hele kvelden har Jostein Pedersen kommentert finalen i Melodi Grand Prix, eller Eurovision, for VG Netts lesere.

Pedersen er udelt entusiastisk i det Alexander Rybak går på scenen i Moskva. Og etter opptredenen er dommen klar:

- Der tror jeg faktisk Norge vant! Dette er bedre enn i mine villeste fantasier, sa Pedersen, som skulle vise seg å få så rett, så rett.

VGTV:Se Pedersen før og etter Rybaks opptreden her!

Den tidligere TV-kommentatoren og MGP-eksperten Pedersen satt på plass sammen med VG Nett i pressesenteret i Moskva hele kvelden og kommenterte direkte på VGTV gjennom hele sendingen.

BILDESPESIAL:Se bilder av alle bidragene i finalen her!

Kommentatoren diskuterte hele kvelden låter, rytme, antrekk og scenestunt med leserne, og ga sine helt ærlige vurderinger av det du kunne se på skjermen - også det som ikke handlet om musikken.

Josteins topp ti

Pedersens favoritter til de ti øverste plasseringene var på forhånd som følger:

1. Norge
2. Bosnia-Herzegovina
3. Island
4. Hellas
5. Aserbadsjan
6. Armenia
7. Malta
8. Tyrkia
9. Ukraina
10. Storbritannia

Usikker på svenskene

Årets hate-elske-sang, så dette kan gå begge veier for svenskenes operapop, var Josteins dom over svenske Malena Ernman, som opptrådte som nummer fire i kveldens finale.

-IKKE SJANS: Jostein Pedersen tror ikke svenske Malena Ernman kan slå Alexander Rybak i kveldens finale. Foto: AP

Kommentatorveteranen var fast bestemt på at söta bror ikke har sjans mot Rybak.

Et annet naboland har Pedersen langt flere godord om i liven:

- 18-årige Yohanna er blitt en fullblods kvinne som synger ut hjertet sitt. Island gir oss tre usedvanlig vakre minutter, og jeg vil ikke høre et eneste knyst om at kjolen hennes er omsydd etter Olivia Newton-Johns nattkjole i 1974. Syng, Yohanna, syng og du kommer rett inn hjertene våre! Topp 3!

Kles-sirkus

Å kalle Melodi Grand Prix en motefest, er å ta hardt i. Et gedigent kostymesirkus er trolig en bedre betegnelse. VG Netts moteekspert og minmote.no-blogger Silje Pedersen kommenterte likevel alle antrekkene på Twitter etter hvert som finalistene gikk på podiet.

Les også:NRK forventer syke seertall

Listefeber:Hvem vinner?

Josteins blogg:Blir en thriller

HER ER REKKEFØLGEN:

1. Litauen
2. Israel
3. Frankrike
4. Sverige
5. Kroatia
6. Portugal
7. Island
8. Hellas
9. Armenia
10. Russland
11. Aserbaidsjan
12. Bosnia Herzegovina
13. Moldova
14. Malta
15. Estland
16. Danmark
17. Tyskland
18. Tyrkia
19. Albania
20. Norge
21. Ukraina
22. Romania
23. Storbritannia
24. Finland
25. Spania

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder