OMSTRIDT DELTAKELSE: Morten Viskum (46) har tidligere skapt blest for å bruke en død hånd til å lage malerier. Sammen med Unni Askeland (48), kjent for sin glamorøse livsstil er han med i kjendisversjonen av «Charterfeber». Her er de sammen med Askelands venninne Berit Eng. Foto: TV3

Slakter kjendiskunstnernes «Charterfeber»- deltakelse

Kunstkjenner: - Kampen om oppmerksomhet for stor

(VG Nett) Samtidskunstnerne Unni Askeland (48) og Morten Viskum (46) hånes av sine egne for deltakelse i kjendisversjonen av «Charterfeber» på TV3.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

De to svært profilerte kunstnerne har pakket sekken og er med i TV3s kjendisversjon av «Charterfeber», som har premiere i kveld.

Sammen med blant andre Martin Schanche, Mikkel Gaup og Mari Maurstad skal de bevise at kjentfolk oppfører seg akkurat som vanlige folk i Syden-sola.

Kunsthistoriker og tidligere kunstkritiker Paul Grøtvedt (71) synes lite om kunstnernes reality-deltakelse:

KUNSTKJENNER: Kunsthistoriker og tidligere kunstkritiker Paul Grøtvedt. Foto: VG

- Jeg synes det er et idiotopplegg, og når kunstnerne også er villig til å være med på det, plasserer de seg i gruppen av idioter. Men det er frivillig, så det må de gjerne gjøre, sier Grøtvedt og får støtte av NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke (34):

- Dagens kunstscene er veldig preget av en kamp om oppmerksomheten. Mange går langt for å bli synlige.
Jeg må nok si at jeg synes det er en litt stusselig måte å bli synlig på, sier Mona Pahle Bjerke, som understreker at hun har lite kunnskap om «Charterfeber»-konseptet.

- Jeg synes det er et betenkelig symptom i kulturen at så mye handler om å være synlig, uavhengig av hvordan man oppnår denne synligheten, legger hun til.

- Idiotopplegg

Grøtvedt mener PR-kåte kunstnere har blitt en lei tendens på kunstfeltet. Det å bli sett er det aller viktigste:

- I dag er det nettopp et kriterium på at du er en betydelig kunstner at du blir omtalt i mediene.
Alt er mulig, og medieoppmerksomheten avgjør hvorvidt noe er kunst eller ikke kunst. Det er ingen vits lenger å kjempe mot det med store bokstaver, den kampen er tapt, sier Grøtvedt.

Les også: TV3 bekrefter Kjendis-«Charterfeber»

Kan skade omdømmet

Dokumentarfilmskaper og kunstkritiker Stig Andersen mener kunstnere gjennom historien ofte har hatt rollen som outsidere og klovner. Han tror «Charterfeber»-opptreden kan skade omdømmet til Viskum og Askeland:

MALER MED DØD HÅND: Morten Viskum bruker en død hånd for å male bilder. Her er han i aksjon på Kos under opptakene av «Charterfeber» Foto: TV3

- Jeg tror nok ikke den seriøse delen av kunstfeltet synes dette er spesielt meritterende. Dette er nok ingen automatisk billett til å bli kjøpt inn av Nasjonalmuseet for å si det slik, sier han og legger til:

- Innenfor det etablerte kunstlivet vil jeg tro det skader omdømmet deres. Men det skyldes gjerne at feltet preges av gammeldags tenkning. De vil hoderystende tenke at dette ikke er særlig seriøst. Det er det heller ikke, men hvorfor kan ikke kunstnere også som andre mennesker gjøre tulleting og ha et seriøst syn på livet ellers? spør han retorisk.

(PS: Verker av både Unni Askeland og Morten Viskum er kjøpt inn av Nasjonalmuseet, journ.anm)

Kunstner Morten Viskum tar kritikken med stor ro og ler når VG Nett forteller om kritikken.

- Jeg skulle likt å høre hva de samme kunstkritikerne ville sagt om Andy Warhol i sin tid, da han løp rundt på diskoteker i New York, sier Viskum.

Han innrømmer at han måtte gå noen runder før han takket ja, men ble til slutt overtalt da han også fikk faglig utbytte av turen:

- Jeg har laget et kunstprosjekt som en del av deltakelsen, og det står jeg hundre prosent inne for. Så får vi se hvordan det hele er klippet sammen, sier Viskum og fleiper med at han ga familien mulighet til å skifte etternavn i julen før han blir å se som reality-kjendis.

VG Nett har ikke lykkes å få en kommentar fra Unni Askeland i ettermiddag.

Flere nyheter på Rampelys-forsiden!

- Forstemmende meningsfattige

KUNSTKRITIKER: Mona Pahle Bjerke (34) anmelder kunst for NRK. Foto: Kunstkritikk.no

Pahle Bjerke har ikke generelt noe imot at kunstnere bruker media som uttrykksarena, men da må de ha noe interessant på hjertet:

- Problemet med en kunstner som for eksempel Marianne Aulie - som i en årrekke har betalt for å vise rumpa i Aftenposten - er jo at disse mediestuntene er så forstemmende meningsfattige. Men det har utvilsomt gitt henne en slags posisjon i norsk kulturliv, sier hun og konkluderer:

- Jeg er ganske sikker på at selv om man gjør alt for å skape oppmerksomhet rundt seg selv gjennom å delta i rare, selvutleverende TV-show eller vise rumpa, blåser det uansett fort over hvis man ikke har noe substansielt og interessant å by på.

KJENDISVENNER: Kunstner Unni Askeland har mange venner i kjendismiljøet. Her gratulerer Ari Behn henne da hun giftet seg med Sverre Koren Bjertnæs i 2006. Foto: Børre Haugstad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder