BRUTALT DRAMA: I ti uker fremover vil TV 2 sende «Blå ögon» på søndager. Sven Nordin spiller justisminister Gunnar Elvestad, og leverer samtlige replikker på svensk. – Det er en svart og brutal serie, sier han selv. Foto:TV 2,

Omstridt dramaserie klar for TV 2: Sven Nordin om «Blå ögon»-klagene:
– Positivt med debatt

Sverigedemokraterna gikk hardt ut mot «Blå ögon» i fjor. Søndag kveld har dramaserien norsk premiere.

Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg synes man har gjort noe riktig hvis man klarer å tråkke noen på tærne og provosere, sier Sven Nordin (58) til VG.

De siste årene har skuespilleren tatt del i flere svenske produksjoner, og «Blå ögon» er en av dem. Storsatsningen hadde premiere på SVT1 i desember, og i dagene som fulgte fikk serien mye oppmerksomhet: Det rant inn med klager til Granskningsnämden, som tilsvarer Kringkastingsrådet i Norge.
Les også: Kringkastingsrådet refser NRK-porno

Utfordrer Sverigedemokraterna

Mange mente nemlig at et det fiktive Trygghetspartiet i serien hadde altfor mange likhetstrekk med det omstridte partiet Sverigedemokraterna, og at SVT opptrådte partisk. Dagen etter premieren var det registrert 18 klager mot serien. – Det er åpenbart at dette handler om oss, hvilket er helt upassende, uttalte Sverigedemokraternas presseansvarlig, Henrik Vinje, til den svenske statskanalen.
Sven Nordin portretterer justisminister Gunnar Elvestad i «Blå ögon». Det er liten tvil om at Trygghetspartiet og Sveriedemokraterna har flere likhetstrekk, mener han.
– Det ville nesten vært merkelig om Sverigedemokraterna ikke hadde reagert. Serieskaperne er kritiske til den høyrepopulistiske utviklingen i Sverige, og de har våget å utfordre Sverigedemokraterna og det de står for. Slikt blir det kritikk og debatt av, men det synes jeg er bra, sier Nordin, og fortsetter:
Etter min mening er det kjedelig med serier som er så objektive at du hverken blir sur eller trist.
I slutten av april ble «Blå ögon» frikjent på alle punkter i Granskningsnämden.

Husker du? Kringkastingsrådets dom over Skavlans Åkesson-intervju

– En skummel tendens

Handlingen i serien finner sted under den svenske valgkampen, hvor det fremmedfiendtlige Trygghetspartiet plutselig rykker frem på meningsmålingene. Sven Nordin portretterer altså den sittende justisministeren, og måtte således lese seg opp på svensk potitikk før innspillingsstart.
– Jeg håper at norske TV-seere finner serien interessant, for jeg mener at mye som skjer i serien – og i Sveriges politiske landskap – også skjer hos oss. De høyrepopulistiske partiene har en sterk oppslutning i nesten hele Europa, og i mine øyne er dette en skummel tendens, sier skuespilleren.
Les også: Nedgang for travel Sven Nordin
Justisministerer Elvestad får etter hvert en sentral posisjon i den fiktive valgkampen, forteller han.
– Gunnar er en gammel ringrev i politikken, så han vet hvordan spillet fungerer – og hvordan han skal utnytte kortene til sin fordel, sier Nordin.

«Blå ögon» har premiere på TV 2 klokken 21.45. VGs anmelder ga serien terningkast fire.

POLITISK SPILL: «Blå ögon» følger den svenske valgkampen. – Det er gøy å prøve seg i en sjanger som jeg ikke er spesielt forbundet med fra før, sier Sven Nordin. Foto:TV 2,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder