PROGRAMLEDERDUO: Thomas Numme og Harald Rønneberg leder «Senkveld» på fredagskveldene. Her fra tidligere i år. Foto: EGIL ASLAK AURSAND HAGERUP
PROGRAMLEDERDUO: Thomas Numme og Harald Rønneberg leder «Senkveld» på fredagskveldene. Her fra tidligere i år. Foto: EGIL ASLAK AURSAND HAGERUP

«Senkveld» har mistet 150.000 seere på noen måneder

TV-ekspert: - Usedvanlig dårlig start ** TV 2: - Altfor tidlig å trekke konklusjoner

TV

Thomas Numme (43) og Harald Rønneberg (40) har skapt god stemning med fredagsprogrammet «Senkveld» i ti år. Men seertallene denne høsten er ingenting å le av.

Publisert:

Tallenes tale er nemlig klar: De tre første episodene denne sesongen har i gjennomsnitt hatt om lag 615.000 seere hvis man teller med de som ser programmet i opptak.

Hele vårsesongen tidligere i år var tilsvarende gjennomsnitt 764.000.

Differansen på 150.000 seere mener TV-ekspert Morten Wiberg i Carat er alt annet enn betryggende for «Senkveld».

- Starten på høsten har vært usedvanlig dårlig. Og den er bekymringsfull, sier han.

- Vil trolig øke

Han understreker at starten på høsten generelt har vært i underkant av kanalens forventninger, og at de trolig vil øke noe utover høsten når det blir mørkere og kaldere i været.

Likevel:

- Ting kan tyde på at de har mistet litt appell, sier han.

- Så det kan være at folk har fått nok av «Senkveld» etter 20 sesonger?

- Det er farlig å være helt klar på det. De har tross alt hatt 600.000 seere i snitt i høst, og det er en del mennesker. Det skal litt til å samle så mange mennesker når NRK har et så sterkt skjema på fredagskvelden, sier Wiberg.

Også andelen som ser på TV på det gitte tidspunktet som velger «Senkveld», har gått ned. Andelen er imidlertid sterkere enn seertallene, skal vi tro Wiberg.

- Alvorlig

Han sier det er færre seere tilgjengelig på grunn av godt septembervær, nye kanaler og tilbud for å se TV, og at dette også kan være grunner til at seertallene blir lavere.

- Andelsmessig ser vi at 40-45 prosent av de som ser TV velger «Senkveld» når det går, sier han.

- Hvor alvorlig er nedgangen i seertall?

- Det er alvorlig i form av at de har solgt en del annonseplass de ikke klarer å levere. Det kan bli et problem, sier han.

- Altfor tidlig

VG har stilt TV 2 en rekke spørsmål om hva kanalen tenker om tallene, hva de tror er årsaken til nedgangen og om «Senkvelds» fremtid.

Kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 har følgende svar:

- Det er riktig at vi har en svakere inngang på denne sesongen en sist høst, men det er kun sendt tre programmer så langt, så det er altfor tidlig å trekke bastante konklusjoner. Sist fredag var det i tillegg høstferiestart over store deler av Østlandet og både «Senkveld», «Nytt på nytt» og «Skavlan» mistet mange seere denne kvelden. Men selv om færre så TV sist fredag, holdt andelen seg godt. Så langt i høst har Senkveld en andel på rundt 43 prosent i aldersgruppen 12+, mens i vår kommersielle målgruppe 20-49 år er det opp mot 60 prosent av seerne som ser på Senkveld, sier Dahl.

Han trekker fram at kanalen er i ferd med å selge ut Oslo spektrum til jubileumsshowet i november, at programmet diskuteres hver uke på Facebook-gruppen med over 320.000 medlemmer og at «Senkveld» skal sendes i forbindelse med OL i Sotchi til neste år.

- Det svarer vel på hvilken tillit vi har til programmet og programlederne Thomas Numme og Harald Rønneberg. Så nei - vi er ikke veldig bekymret for interessen rundt Senkveld og satser tungt videre i programmets tiende år på TV 2. Så Senkveld kommer selvsagt til å bestå i all overskuelig framtid, sier han.