UTE: Vibeke Hoff (61) hjemme på gården på Hadeland med en av sine egne firbente venner. Foto: ALEX IVERSEN , TV 2

«Farmen»-Vibeke trakk seg: Følte på en intens uro

Selv om dyretolk Vibeke Hoff (61) valgte å forlate «Farmen» frivillig, ble hun rammet av en akutt lengsel da hun var hjemme igjen.

  • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fire år gammel

Hadelandskvinnen fikk en sterk følelse inne på gården om at det var noe som ikke stemte, selv om hun ikke kunne sette fingeren på hva det var. Til slutt valgte hun å legge det frem for TV-produsentene. Sammen ble de enige om at hun skulle få dra. Dermed var «Farmen»-eventyret over etter bare halvannen uke for Hoff.

FORLOT «FARMEN»: Vibeke Hoff (61) hadde ingen drøm om å vinne. Her i Eidsvoll før innspillingen startet. Foto: Fredrik Solstad , VG

– Jeg følte på en intens uro som jeg ikke kunne forklare. Det kom som et slag i brystet. Jeg måtte reise. Selv om jeg visste at alle mine egne dyr var trygge hos venner og familie, var det noe som gnagde. Men jeg sa det ikke høyt. Tenk hvis jeg hadde uttalt på TV at jeg engstet meg for dyrene mine, og så viste det seg at det var grunnløst? Så jeg sa som også sant var at jeg følte jeg hadde fått vist både dyrestell og dyrekommunikasjon – som var grunnen til at jeg var der, forklarer Hoff til VG.

Les også: «Farmen» kan ha brutt loven

– Var riktig å reise

Hun tenkte også på alle der hjemme som hadde måttet stille opp for å passe dyrene hennes og sette egne ting til side.

– Jeg følte meg egoistisk.

Men innerst inne var det altså den sterke uroen som overbeviste henne om at hun måtte trekke seg. Da hun kom hjem, viste det seg for øvrig at to hunder og en hest faktisk var alvorlig syke.

– Begge hundene døde rett etter at jeg kom hjem, forteller Hoff – som har skapt overskrifter fordi hun snakker med dyr.

– Jeg visste at ikke alle deltagerne eller TV-seerne ville tro på at jeg kan kommunisere med dyr. Jeg forstår det veldig godt, men selv mener jeg å ha fått bevis for at det går an. Jeg tror alle kan lære det, sier Hoff, som har treårig dyretolkutdanning.

DYRETOLK: Vibeke Hoff, her med en av hundene i «Farmen». Foto: ALEX IVERSEN , TV 2

– «Farmen»-rus

Hun fikk imidlertid en reaksjon etter hjemkomsten og ble rammet av en sterk lengsel.

– Plutselig begynte det andre livet, livet utenfor gården. Jeg gikk rundt i en slags «Farmen»-rus i flere dager og lurte på hvordan jeg kunne ha vært så dum å dra hjem. Det var rart å gå og lengte etter noe som egentlig ikke eksisterer. Men jeg kunne ikke overse følelsen av at jeg skulle reise. Jeg vet jeg tok den rette beslutningen. Hadde jeg ikke dratt, ville jeg kanskje uansett røket ut i en kamp.

Ikke opptatt av å vinne

– Det var ikke redsel for å bli førstekjempe og havne i tvekamp som gjorde at du trakk deg?

– Nei, det engstet jeg meg ikke for, selv om jeg ikke hadde likt tømmerrulling. Da ville jeg nok havnet i det kalde vannet. Jeg hadde aldri fokus på konkurransen. Det å vinne betydde ingenting, forklarer Hoff – som måtte holde tilbake tårene da Stig Granheim (33) røk ut i første tvekamp.

– Det var så vondt å sitte der og se at han gråt. Han var så lei seg. Seansen var mye lenger enn det som ble vist på TV. Jeg holdt på å begynne å gråte selv.

– Du kom ikke spesielt godt ut av det med storbonden André Fredriksson?

– Nei, jeg føler ikke at jeg var sær som syntes han var spesiell. Han hakket i øst og vest og veldig mye på meg. Jeg tok jo mye av dyrestellet, men gikk hele tiden med en følelse av at ingenting av det jeg gjorde var bra nok. Jeg synes dyrestellet ble nedprioritert av André i forhold til ukesoppdraget. Men vi 13 andre hadde det fint sammen, og da Erling Nesbø ble storbonde, ble stemningen en helt annen.

Oppdatert? «Farmen» fikk en pangstart, men mistet 300.000 seere. Nå har serien løftet seg litt igjen.

Ble spurt om å være med

Hoff søkte ikke selv, men ble kontaktet av produksjonsselskapet Strix i mai med oppfordring om å bli med i «Farmen».

– Jeg trodde først det var fleip. Jeg har ikke fulgt med på «Farmen» før, nettopp fordi jeg aldri har sett på slakting som underholdning. Tvert imot tåler jeg det ikke så bra. Men Strix mente at jeg som dyretolk ville passe inn for å kunne fokusere på dyrevelferd. Etter to dagers betenkningstid sa jeg ja. Tanken på å kunne gi dyrene en stemme ble mer og mer fristende.

Nå gleder hun seg til å sjekke inn på Facebook igjen. Det har de nemlig ikke lov til så lenge innspillingen pågår, for ikke å røpe for omverdenen hvem som har kommet lengst i konkurransen.

– Men jeg vet at det har kommet en del meldinger og venneforespørsler.

ÅRETS DELTAGERE: Bak f.v.: Vibeke Hoff (61), Marit Annie Fiskum (54), Øystein Hetland (25), Silje Dahl (32), Stig Granheim (33), Erling Nesbø (48), Odd Andre Fredriksson (50), Mari Skymoen (21) og programleder Gaute Grøtta Grav (36). Foran f.v.: Morten Husdal Aamaas (40), Anja Jenssen (29), Charlotte Jacobsen (21), Eilev Bjerkerud (26), Mads Fosdal (27) og Marte Søreide (23). Foto: Espen Solli , TV 2

– Privilegert

Hoff føler seg ikke feig som trakk seg.

– Jeg står for alt jeg har gjort. Sannheten er at jeg har blitt mer glad i meg selv. Og jeg er glad for at jeg er frisk. «Farmen» var en livsopplevelse av de sjeldne. Jeg elsket det og er så takknemlig for at jeg fikk være med. At jeg fikk kjenne på det å være sulten og likevel føle meg privilegert. Ikke minst har jeg fått venner for livet.

Hoff presiserer at hun har gjort mye annet i tillegg til å være dyretolk – blant annet innen markedsføring, interiør og teknisk tegning. Hun kjøpte gården sin som nyseparert i 2000.Siden har voksne barn og fosterbarn flyttet ut og en rekke dyr flyttet inn. Hoff har studert rådgivning og sosialpedagogikk i grunn- og videregående skole og hatt uteskole på gården i syv år.

– Det er viktig å få frem at det er mange sider ved et menneske.

Diskuter: Hvem bør vinne «Farmen»? Kjør debatt i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

TV 2: – Ingen store utfordringer

Alex Iversen, pressekontakt for «Farmen» i TV 2, forklarer at det ikke byr på store problemer at Vibeke Hoff trakk seg.

– Av og til trekker deltagere seg. Vi skulle gjerne hatt med Vibeke lengre, men det gir ingen store utfordring for produksjonen.

– Hvor vanlig er det at produsentene plukker deltagere til «Farmen»?

–De som finner frem til deltagere, er profesjonelle castere, som møter mennesker i mange ulike sammenhenger, og som noen ganger oppfordrer folk til å søke på programmer der det tror de kan passe godt.

Flere nyheter på Rampelys

Les også

Mer om

  1. Farmen
  2. Reality-TV
  3. Dyr

Flere artikler

  1. Seere reagerer på «Farmen»-blemme

  2. «Farmen»-Gaute røper: Slik blir den nye sesongen

  3. Tidligere «Farmen»-finalist: – Bestemt tidlig hvem som skal vinne

  4. «Farmen»-Kim snakket om sin fortid på gården: To deltagere kontaktet TV-produksjonen

  5. Kim Stefan Jenssen løy for TV-produksjonen - forlot «Farmen»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder