NY NORSK KRIMSERIE: 1. januar neste år vises den første av seks episoder av den nye norske krimserien «Mammon» med Jon Øigarden i hovedrollen. Allerede nå har en amerikansk storprodusent sikret seg USA-rettighetene. Foto:NRK

Ny norsk «Forbrytelsen»-inspirert krimserie til USA

Den norske «Forbrytelsen»-inspirerte krimserien «Mammon» med Jon Øigarden i hovedrollen, er solgt til USA. Serien, hvor handlingen i sesong to er lagt til VG, har premiere på NRK1 i januar 2014.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Vi er veldig stolte og dette er virkelig utrolig morsomt, sier seriens produsent Vegard Stenberg Eriksen til VG.

En av verdens største produsenter

Det er amerikanske 20th Century Fox, som er en av verdens største produsenter og distributører av filmer og TV-serier, som har kjøpt rettighetene til å lage en amerikansk versjon av den norske serien.

- Men jeg skal ærlig innrømme at foreløpig er det knyttet mer prestisje enn penger til dette salget, sier Stenberg Eriksen.

Store ambisjoner

Teamet bak «Mammon» har hele tiden hatt ambisjoner; forbildet for thrilleren er danske «Forbrytelsen» og svenske «Broen», som allerede er produsert og vist i USA i egne amerikanske versjoner.

- Serien er Oslo-basert og handler om makt, nettverk og tette bånd i finansmiljøet, medier, kirke og politikk, fortsetter Stenberg Eriksen.

Han forteller at den amerikanske produsenten, Peter Chernin, som regnes som en av de mest innflytelsesrike medietopper i verden, har fått anledning til å se episodene etterhvert som de er ferdig produsert.

- Det er stor interesse i USA for denne typen serier med en såkalt lang bue, altså ikke avsluttende episoder, sier Stenberg Eriksen.

Endelig avklaring til våren

Hans understreker imidlertid at selv om Chernin har kjøpt rettighetene, er det ikke hundre prosent sikkert at det blir en amerikansk serie av det.

- Det vil vi vite sikkert senest til våren, sier Stenberg Eriksen.

DANSK SUPERPRODUSENT: Sven Clausen, mannen bak storserier som «Krøniken», «Ørnen» og «Mordkommisjonen» har vært en viktig samarbeidspartner for de norske «Mammon»-produsentene. Foto: Jørn Pettersen/VG

Manuset til «Mammon» er skrevet av broren Gjermund. De har samarbeidet tett med den danske produsenten Sven Clausen, som står bak serier som «Krøniken», «Ørnen» og «Mordkommisjonen».

Journalist i Norges største avis

Serien handler om journalisten Peter i Norges største avis. Han graver fram en økonomisk skandale. Saken slår imidlertid tilbake på folk som står ham nær, og Peter går over i avisens sportsredaksjon. Fem år senere er han fremdeles på sporten, men har hele tiden jobbet med saken. Det er her serien starter. Peter og Vibeke fra Økokrim samarbeider.

Cecilie Mosli har regien.

Internasjonal appell

- Det vi ser er at journalister i hovedrollen har en internasjonal appell. Dette er en yrkesgruppe folk i alle land forholder seg til, fremholder Vegard Stenberg Eriksen.

I tillegg til Jon Øigarden og Lena Kristin Ellingsen inneholder rollelisten Anna Bache-Wiig, Nils Ole Oftebro, Anders T. Andersen, Ingjerd Egeberg, Terje Strømdahl, Dennis Storhøi og Andrine Sæther.
Ikke bare er de såkalte remake-rettighetene solgt før serien har hatt norsk premiere. Basert på positive tilbakemeldinger fra fagmiljøene på sesong 1, er produsentene allerede godt i gang med innspillingen av sesong 2.

Bygger ny VG-redaksjon

Andre sesong er valgt lagt til VG, hvor Peter nå har begynt som kommentator. «Mammon» sesong 2 er en politisk thriller, og når det skal handle om makt, og om en politiker som risikerer karriere og liv, er det naturlig for serieskaperne Gjermund Eriksen og Vegard Stenberg Eriksen, at VG, som Norges største avis, er en del av den historien. Det er til VG handlingen er lagt og dens journalister er drivkraften i historien, og de menneskene vi følger tett.

- Vi har ikke begynt innspillingene av sesong 2 enda, men vi er godt i gang med arbeidet. Tanken er å bygge opp en ny VG-redaksjon i studio med inn- og utganger i VG-bygget, sier Vegard Stenberg Eriksen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder