SLUTTER: Han-Wilhelm Stenfeld slutter i NRK og går til PR-bransjen, og firmaet Corporate Communications. Foto:Marte Vike Arnesen,VG

Hans-Wilhelm Steinfeld slutter i NRK

Ville fortsette i Moskva

NRK: - Stort tap

NRKs utenriksnestor Hans-Wilhelm Steinfeld (63) går til PR-bransjen etter at han ikke kom til enighet med NRK.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Steinfeld begynner i PR-byrået Corporate Communications 1. september.

I oppsigelsesbrevet Steinfeld har sendt til NRK skriver han at en av grunnene til at han velger å slutte er at han ikke fikk jobbe med utenriksstoff, hverken ved hjemkomsten fra Moskva i 1984, 1994, 2003 eller når han nå kommer hjem fra Moskva.

- Denne gangen håpet jeg å få oppgaver der med relevans for min alder og kompetanse. Slik gikk det ikke trass i en dialog som gikk fra august i fjor gjennom vinter og vår, står det i brevet.

Til venner og familie har han sendt et eget brev, hvor han oppsummerer dialogen med NRK før avskjeden. Han skriver at han først ønsket å fortsette i Moskva, men det ville ikke NRK.

Han skriver videre at han deretter ønsket å bli programleder i URIX eller utenrikskommentator.

Da det ifølge han selv heller ikke gikk, ønsket han ett år ulønnet permisjon for å dekke situasjonen i Ukraina. Etter at NRK skal ha avvist dette to ganger, valgte han heller å takke ja til jobben i Corporate Communications.

Begge brevene er først omtalt og gjengitt av Dagbladet.

Har vært i dialog

Per Arne Kalbakk, direktør for Nyhets- og programdivisjonen i NRK, bekrefter at Steinfeld leverte sin oppsigelse mandag ettermiddag.

Han mener NRK nå mister en av sine største og viktigste profiler, og Kalbakk avviser deler av Steinfelds kritikk mot TV-kanalen.

- Steinfeld søkte permisjon for å jobbe i Corporate Communications, ikke i Ukraina. Det fikk han nei til, fordi NRK ikke gir permisjon for å jobbe i PR-byråer. Vi har de siste dagene diskutert en fri funksjon som utenriksreporter, med spesielt ansvar for å dekke Øst-Europa, sier nyhetsdirektøren.

NRK har i den siste tiden vært i dialog med NRK-veteranen, og oppsigelsen kom derfor ikke som en overraskelse.

- Vi hadde likevel håpet at vi kunne hatt ham hos oss. Jeg er lei meg for at vi ikke fikk det til, men samtidig er det sånn at vi ikke kan være annet enn takknemlige for alt han har levert gjennom 37 år i NRK. Jeg skulle gjerne ønske at det kunne bli 40 år og vel så det, sier Kalbakk.

Kalbakk understreker at Steinfeld blir et stort tap for NRK.

- Jeg hadde håpet at vi og publikum kunne få fortsette å nyte godt av hans kunnskap og formidlingsevne i flere år, men vi må respektere at han ønsker seg nye utfordringer. Jeg ønsker ham lykke til, sier Kalbakk.

- Aldri kjedelig

Til Bergens Tidende sier Steinfeld at han aldri har hatt en kjedelig arbeidsdag i NRK.

- En katt har ni liv, og jeg har brukt åtte av dem på å dekke 14 borgerkriger. Nå håper jeg dette blir det siste livet yrkeskarrieremessig, sier Steinfeld.

På spørsmål fra avisen om hvorfor han går over til PR-bransjen, svarer Steinfeld:

- Det var ikke et vanskelig valg. Jeg kommer fra en bergensk sjømannsfamilie, min morfar grunnla Haaland-sko og jeg har aldri oppfattet det som noe negativt å jobbe i privat sektor. Jeg har vært 37 år i NRK, så jeg har gjort verneplikten min der, sier Steinfeld.

Går til PR-byrå

Tom Berntzen blir nå Steinfelds nye arbeidsgiver, i sitt selskap Corporate Communications.

- Dette ble klart først i dag, og det er i dag han har levert oppsigelsen sin hos NRK, sier Berntzen til VG.

Steinfeld har lang erfaring fra mediebransjen, og Berntzen sier at de vil nyte godt av Steinfelds kompetanse på medier og journalistikk.

- Han er en glimrende foredragsholder, debattleder, og han har et enormt kontaktnett, sier Berntzen.

Det var Dagbladet som først meldte om saken.

Per Arne Kalbakk. Foto: NRK Foto:,

Lang historie i NRK

Steinfeld hadde sin første periode som utenriksskorrespondent i Moskva fra 1980 til 1984.

Deretter fulgte seks nye år fra 1988 til 1994, før han igjen hadde base i den russiske hovedstaden fra 2000 til 2003 - etter blant annet et år som Balkan-korrespondent med base i Beograd fra 1999 til 2000.

I august 2010 dro han igjen til Moskva i sin fjerde periode. Til høsten erstattes han som Russland-korrespondent av Morten Jentoft, men resten av juli er Steinfeld fortsatt på jobb i Moskva.

- Sterkeste og klareste

Christian Borch, tidligere nyhetsanker i NRK, omtaler Steinfeld som en av de mest uredde journalistene i verden.

Christian Borch. Foto: KYRRE LIEN Foto:,

- Han har vært en av de sterkeste, klareste og viktigste profilene vi har hatt i vår historie. Han er en begavelse når det gjelder å forstå ting som skjer rundt seg på et hurtig plan, og det har gjort han til en enestående utekorrespondent, sier Borch til VG.

- Han er en journalist av et kaliber jeg ikke tror du finner maken til, sier nyhetsankeren, som også nylig sluttet i NRK.

Mangeårig NRK-kollega Arne Scheie beskriver innsatsen Steinfeldt har gjort for NRK som formidabel.

- Det er korrespondentjobben i Moskva han vil bli husket for. Og der har han gjort en formidabel innsats for norsk fjernsyn, og laget mange fantastiske reportasjer, sier kommentatorlegenden.

Han ønsker ikke å kommentere på hva han tenker om at Steinfeld velger PR-bransjen.

- Det er alltid vanskelig å komme tilbake til NRK-systemet etter å ha vært lang tid ute i felten. Så jeg er ikke overrasket, sier tidligere NRK-korrespondent Marit Christensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder