TETT KNYTTET: Janne Formoe og Ine Jansen har vært perlevenner i snart 20 år. Foto: Lech Klaudia , VG

Janne Formoe og Ine Jansen støtter hverandre i tykt og tynt

Møttes på Teaterhøyskolen** Ser på hverandre som utvidet familie

Janne Formoe (40) og Ine Jansen (41) heier hverandre frem. Den «omstridte» 40-årsgrensen for kvinnelige skuespillere har ingen av dem merket noe til.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er ikke så sikker på at grensen finnes. Kanskje det bare er en myte at kvinner over 40 sliter med å få roller? Kanskje vi ikke er så gammeldagse som vi frykter? Vi ser vel det i Hollywood også – at voksne kvinner er attraktive, mener Formoe.

Jansen nikker:

– Det er lov å håpe. For oss virker det som det er motsatt. TV-jobbene kom ganske sent, etter mange år på teater. Håper vi er på vei ut av det gammeldagse opplegget.

Jansen og Formoe har begge sesongpremiere 14. februar, på henholdsvis «Helt perfekt» og «Neste sommer». Formoe gleder seg spesielt til å se venninnen spille høygravid i rollen som Thomas Giertsens kone.

– Du ser så fin ut i reklamen, sier hun.

– Det var deilig ikke å ha det ekstra flesket man får når man er gravid på ekte, svarer Jansen.

TILLIT: Ine og Janne stoler fullt og fast på hverandre. Foto: Lech Klaudia , VG

Om TV-striden

Nå må bare Canal Digital-striden løses. Hverken Jansen eller Formoe har Canal Digital, men de frykter at nærmere tre millioner potensielle seere skal gå glipp av seriene.

– Det hadde vært veldig synd. Men jeg kan ikke tro at konflikten varer så lenge, sier Jansen.

– Vi ønsker jo å vise frem at vi er blitt enda bedre! sier Formoe.

Når VG møter dem over en lunsj i Oslo, stiller begge i grå strikkegensere og svarte, trange bukser.

– Vi har ikke avtalt, altså, forsikrer de.

Langt vennskap

Formoe og Jansen møttes første gang på Teaterhøgskolen i 1997. Jansen gikk andre året og Formoe første. Det var Formoe som raskt bestemte at de to måtte bli venninner.

– Jeg tenkte «Hun der er en kul dame! Hun skal bli min!», forteller Formoe.

– Janne er litt modigere enn meg. Hun tok initiativet, forklarer Jansen.

Lest denne? Dette klippet fikk Fox til å kjøpe «Neste sommer»

Da Jansen gikk ut fra Teaterhøgskolen, overlot hun garderobeskapet sitt til Formoe.

– Og det betyr mye. Man bor i det skapet. Det morsomme er at da jeg gikk ut året etter, så overlot jeg det til Pia Tjelta. Den gangen ante jeg ikke hvem hun var, forteller Formoe om Tjelta som i dag er kollega i «Neste sommer».

Jansen har for øvrig overlatt mer enn skapet sitt til venninnen. Da hun for fem år siden flyttet ut av leiligheten i Oslo, flyttet Formoe inn.

– Jeg betalte noen kroner for den, altså, opplyser Formoe og legger til at venninnen har etterlatt en fjøl i kjøkkenskapet og glemt svømmediplomet til en av sønnene på soveromsveggen.

– Jeg har ikke hatt hjerte til å ta det ned, så det henger der fortsatt, sier Formoe.

LATTER: Janne Formoe og Ine Jansen ler mye når de er sammen. Foto: Lech Klaudia , VG

Som nyutdannede skuespillere dro de sammen til Trondheim og jobbet ett år på Trøndelag Teater.

– Det var før familie og barn, forteller Jansen.

Siden har de to hengt sammen som erteris og fulgt hverandre gjennom karriere, barnefødsler, forhold og slutten på forhold. I dag er begge travle alenemødre.

Ferier og middager

Formoe har datteren Felicia på 10 med ekskjæresten Jan Fredrik Karlsen (42), mens Jansen har tvillingene Jonas og Ole (13) etter et ekteskap som tok slutt for noen år siden.

FESTFINE: Janne Formoe og Ine Jansen i bryllupet til Daniel Franck og Ulrikke Døvigen i 2012. Foto: Eivind Griffith Brænde , VG

– Vi reiser ofte på ferie med hverandre og har laget mange koselige hverdagsmiddager sammen. Det er fint når venner blir som utvidet familie. Ungene våre kjenner hverandre godt, og vi er enige når det gjelder barneoppdragelse. Vi er gode til å sparre, mener Formoe.

Flaut klassemøte

Jansen forteller at sønnene liker «Neste sommer» bedre enn «Helt perfekt». En stund skjermet hun guttene fra å se moren på TV.

– Jeg husker da jeg skulle snakke for femteklassen de gikk i om det å være skuespiller. Hele gjengen spurte om hvordan det var å kysse med Thomas og om andre pinligheter, unntatt mine to, ler Jansen.

Savner flørt

– Når to single kjendiskvinner som dere går ut sammen, får dere vel mye oppmerksomhet?

– Det skjer faen ikke en dritt. Det kunne gjerne vært mer, og det kan du sitere meg på, smeller det fra Formoe.

– Så det er ingen kjærester på gang?

– Nei, absolutt ikke, svarer begge før Jansen utdyper:

– Men jeg er glad du spurte, jeg er spesielt glad i det temaet. Og svaret er ingen kommentar, ler hun.

Når VG ber Janne beskrive Ine, kommer svaret raskt:

– Ine er en veldig sann og trofast venn. Hun kan høre på alle sider av problemet syv ganger. Jeg stoler hundre prosent på henne. Ine er lojal og morsom. En du tar med i krigen. Og så er vi begge krepser, noe som betyr at vi er rare og sårbare.

– Nå blir det lett å komme etter deg! skyter Jansen inn før hun sender skryt i retur:

– I tillegg til at også Janne er lojal og trofast, er jeg trygg på at hun alltid vil meg det beste. Og så er hun god til å si fra når jeg må bremse. Det er ingen jeg ler så godt sammen med som Janne. Janne er veldig, veldig pen, men ti ganger morsommere enn pen. Jeg gleder meg til å se henne gjøre enda mer gøyale ting.

TV-PAR: Ine Jansen og Thomas Giertsen i sesong seks av «Helt perfekt». Foto: TVNorge ,

De to er ikke bare gode til å få publikum til å le. Underveis i intervjuet mimrer de over gammel, intern humor, og Jansen løper tvekroket av latter ut på toalettet.

– Hender det at dere krangler eller konkurrerer?

– I så fall er det aldri om store ting, og vi løser det alltid raskt. Jeg kan høre på stemmen hennes i telefonen hvis det er noe, sier Formoe og legger til:

– Vi har sikkert kjempet på samme audition, men ingen av oss har fått jobben, så da er det jo greit.

Mye på gang

Begge to har mange prosjekter på gang. Noen kan de snakke om, andre ikke. Jansen er med i «Mammon» på NRK og er opptatt med flere hemmeligstemplede TV-prosjekter for TVNorge, som hun håper og tror blir noe av. Formoe har startet podkasten «Fag og feminin» med Helén Vikstvedt (51), med «tull, tøys og supernytt for voksne», og skal i vår pendle til Budapest i forbindelse med ny «Karsten og Petra»-film.

Med unntak av at Formoe iblant dukker opp som Jansens venninne i «Helt perfekt», har de to til gode å spille mot hverandre på TV eller film.

– Men det hadde vært gøy, innrømmer de.

TV-PAR: Trond Fausa Aurvåg og Janne i sesong tre av «Neste sommer». Foto: Bendik Stalheim Møller , TVNorge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder