VINTAGE PARADISE: Noen av deltakerne fra 2010-sesongen av «Paradise Hotel». Foto: Tv3 ,

Dette skjer i «Paradise Hotel»-kulissene

Tidligere deltagere mener det jukses og manipuleres i
kulissene for å lage best mulig TV. En mangeårig produsent avviser påstandene.

 • Øystein David Johansen
 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Maiken Svendsen
 • Magnus Braaten

Artikkelen er over fire år gammel

Eksterne lenker

Forside - Paradise Hotel

I kveld er det igjen klart for solbrune kropper, intriger og fest på «Paradise Hotel». For åttende gang skal et knippe håpefulle unge nordmenn ta turen til en luksusresort i Mexico for å lage TV-underholdning for oss i sofaen et halvt år etter.

Selv om det for oss TV-seere kan virke festlig og glamorøst på hotellet, er det en annen virkelighet deltagerne beskriver.

– Grisekjedelig

VG har snakket med folk både foran og bak kameraene, og synspunktene på hvordan programmet blir til, varierer sterkt. De er alle bundet av taushetsplikt og kan derfor ikke uttale seg med navn dersom de ikke vil risikere å bli bøtelagt.

– Vi kunne sitte i timevis på et rom uten å kunne snakke med noen mellom enkelte opptak. Mange ble i dårlig humør av å kjede seg. Særlig i starten av oppholdet. Vi ble slitne før vi egentlig var i gang, forteller en tidligere deltager.

– De sørger for at man har det grisekjedelig. Når de rigger til for eksempel, blir alle låst inne på samme rom i fire timer, hvor de ikke får lov til å snakke sammen, sier en annen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Reality-vinner: – Uklare grenser i TV3-paradiset

Tidligere produsent for «Paradise Hotel», Arne Thoresen, sier det hele handler om rettferdighet i konkurransen som TV-serien jo er.

– Når de blir lukket inne på et rom, så er det rett og slett for at ingen skal skape allianser som de andre ikke har kontroll på. Det er så mye spill at vi hadde en deltageransvarlig som passer på at de ikke snakker om ting i koder. For her spilles det hele døgnet.

«110 PROSENT SEG SJØL»: «Paradise Hotel» går i gang med sin åttende sesong. Triana Iglesias er fortsatt programleder for konseptet. Foto: Www.toellefsen.com ,

– Det dreier seg om rettferdighet. Det har ingenting med at de skal kjede seg, poenget er at de ikke skal jukse. Forutsetningene skal være like.

Gikk sultne

Enkelte deltagere klager også på at de gikk sultne inne på luksushotellet.

– De serverte frokost sent og lunsj knapt to timer etterpå. Deretter fikk vi ikke noe mat før middagen sent på kvelden, så mange gikk ofte sultne. I tillegg var det vanskelig å få tilgang til brus og noen ganger vann på dagtid.

Tidligere produsent Arne Thoresen avviser kritikken.

– Frokost, lunsj og middag fulgte helt vanlige rutiner. En sjelden gang kunne det, av praktiske grunner, være unntak fra dette. Dessuten var det kort vei til kjøleskap med mat og drikke.

Lest denne? – Det som skjer på hotellet er frivillig

– Juks

Det er nok åpenbart for de fleste som ser at «Paradise Hotel» viser en regissert virkelighet. Men hvor ekte er det man ser på skjermen, og hvor mye er skapt av de i kulissene? Litt for mye, skal vi tro enkelte deltagere. Men noen av dem VG har snakket med, sier at det ikke var press fra produsentene, påstår andre det motsatte.

– Jeg vil beskrive det som juks i kulissene når produsentene direkte påvirker parseremoniene og til tider bestemmer hvem som skal velge hvem. Produsentene kan også påvirke finaleresultatet, slik at det egentlig ikke er deltagerne selv som bestemmer utfallet. Blant annet legges det sterkt press på deltagerne om å gjøre sånn og sånn, forteller en tidligere deltager til VG.

En annen VG har snakket med, hevder produsentene fabrikkerer ting for å få deltagerne til å agere.

– Man blir presset til å ta valg det ikke er lett å stå for etterpå.

Må betro valgene sine

Arne Thoresen understreker at han ikke har hatt noe med «Paradise Hotel» det siste halvannet årene, men han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene fra sin tid som produsent.

– Det får stå for deres regning. Det var aldri vår politikk. Vi påvirker ikke hvem som står i finalen, sier Thoresen og forklarer:

– Når det står x antall deltagere og skal ta valg i en parseremoni, kan ikke vi ta de valgene på direkten. Deltagerne må fortelle produksjonen på forhånd hvem de ønsker å gå til. Vi har et sett med regler, slik at vi skal eliminere muligheter for å være strategisk der og da. Når de har avklart hvor de ønsker å gå, har vi en kontroll på at de ikke kan ta et nytt valg der og da. Dette er regler som ligger internasjonalt i formatet «Paradise Hotel». Vi har opplevd at noen ikke har forstått det, og da blir det bare tull.

Fikk slakt: Har TV3 mistet trash-grepet?

Hevder det finnes favoritter

Deltagerne og crewet kan tilbringe så lenge som to og en halv måned sammen i Mexico under innspillingen. Alle blir kjent med hverandre, men noen blir bedre kjent enn andre.

– Kamerafolkene har sine favoritter. Vi var på fornavn med alle som jobbet der, og noen ble bedre kjent enn andre. Når noen av deltagerne klemmer på produksjonsfolkene, er det ikke så greit for de andre. Det hendte også at Triana snakket med deltagere privat, uten at det ble filmet, forteller en deltager.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Arne Thoresen sier crewet hadde strenge regler for hvordan deres omgang med deltagerne skulle være.

– Kun et fåtall hadde personlig, profesjonell kontakt med dem. Vårt crew hadde en høy grad av profesjonell integritet og normal høflighet. Når de møtte deltagerne for første gang, var det viktig å skape tillit og en god, avslappet stemning. Da er det naturlig at man hilser med fornavn. Om noen opplevde forskjellsbehandling fra produksjonens side, så var dette en subjektiv tolkning som er vanskelig for meg å kommentere. Slik håndtering av deltagerne ville vært veldig lite hensiktsmessig, mener den tidligere produsenten.

Komme inn i «boblen»

Rasmus Wold er tidligere programleder for web-TV for TV3 under oppholdet på «Paradise Hotel». Han sier at noe av det viktigste for crewet er å få deltagerne «inn i bobla».

– Det er altså viktig at de ikke skal snakke om eller bry seg om noe annet enn det som har med «Paradise Hotel» å gjøre. Ting som skjer i Norge, eller i privatlivet ellers, skal ikke snakkes om. Denne «bobla» gjør at intrigene blir forstørret: Når noen dolker en annen i ryggen oppleves det som en katastrofe, verden raser sammen. Man setter på mange måter et forstørrelsesglass på sitt eget følelsesregister, forteller han.

Mamma i 2010: Lamslått etter «Paradise»-sex

Presseansvarlig Line Vee Hanum understreker at det er fullt lov å snakke om privatliv og annet når man ikke filmes, for eksemepl under middagene.

Ingen fri flyt

For seerne kan det kanskje fremstå som om oppholdet er en eneste stor fyllefest. Men slik er det langt ifra – alkohol er det klare begrensninger på.

– De serverer ikke alkohol hele uken. Kanskje det var to dager med én drink om dagen og to dager med åpen bar – og resten alkoholfritt. Hvis noen ble overstadig beruset, stengte de baren. Men de fortsatte å filme. De vil jo at folk skal bli fulle. Vi ser jo at de som får mest TV-tid, er dem som oppfører seg dummest, sier en deltager, noe som bekreftes av en annen.

– Baren er ikke åpen 24/7, det er begrensede enheter til hver og tidsperioden den er åpen, er begrenset, så det er ikke sånn at det bare er gøy fra morgen til kveld, som mange kanskje tror.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Beskrivelsene stemmer med hva Rasmus Wold i crewet har registrert. Alkoholen flyter slett ikke.

– De er veldig strenge på alkohol. Straks det oppdages at noen er for fulle, stenges baren umiddelbart. Det er jo til fordel for deltagerne, selv om de kanskje ikke opplever det der og da.

Rune Biseth-Michelsen, som har 15 års erfaring i bransjen, er ny «Paradise Hotel»-produsent av året.

– Jeg kan kun stå inne for det jeg har gjort i år, og de deltagerne og det crewet jeg har med å gjøre. De påstandene som kommer frem her, kjenner jeg ikke igjen, sier Biseth-Michelsen til VG.

Utover det har han ingen kommentar.

Informasjonsansvarlig Line Vee Hanum påpeker at «Paradise Hotel» verken er dokumentarisk i formen eller en livestream om unge menneskers opphold på et luksushotell, noe hun opplever kritikken mot programmet kan bære preg av.

Husker du? De aller første «Paradise»vinnerne i 2009

Les også

 1. Paradise Hotel-deltaker: – Tinder er en sexapp

  Sosiolog Ann Cathrin Andersen tror Tinder ville hatt godt av en sex-advarsel.
 2. John Arne Riise skal være med i «Bloggerne»

  Riise (34) begynte å blogge for fem måneder siden og er den første mannlige bloggeren som deltar i TV 2-serien.
 3. «Paradise»-lykken brast for Martine og Pierre

  Martine Sjøhaug (21) og Pierre Louis Olsson (21) ble kjærester etter at de stakk av med seieren i «Paradise Hotel».
 4. Dette skal «Paradise»-vinnerne gjøre med pengene

  Martine Sjøhaug (21) og Pierre Louis Olsson (21) er ikke som andre «Paradise Hotel»-vinnere.
 5. Det som skjer på Paradise Hotel er frivillig

  Voldtekt og overgrep er noe vi alle kan enes om er forferdelig og noe vi alle må sette fokus på.
 6. «Anno»-vinneren reagerer på «Paradise Hotel»: Uklare grenser i TV3-paradiset

  48 prosent av alle anmeldte voldtekter i 2014 er…
 7. Triana Iglesias' private «Paradise»-bilder

  Programlederen (32) har tilbrakt tre måneder med TV-innspilling i solvarme Mexico.

Mer om

 1. Paradise Hotel
 2. Medier
 3. TV-serier
 4. TV3

Flere artikler

 1. Promotabbe i «Paradise»: Avslørte handling

 2. Advokat om «Paradise Hotel»: – Deltagerne eies med hud og hår

 3. Floyd (22) kastet ut av «Paradise Hotel»: – Har full forståelse for at jeg må reise hjem

 4. Norske «Paradise Hotel»-deltagere misbrukt på pornonettsted

 5. «Paradise»-Eileen: – Jeg er sliten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder