LEVER GODT PÅ ASKEPOTT: - Om jeg er blitt rik av «Tre nøtter til Askepott»? Ikke rik, men det blir jo endel penger av det når filmen vises på TV år etter år i mange land. Inntektene jeg får, kan jeg leve av av og jeg trenger ikke å jobbe så hardt lenger takket være «Tre nøtter til Askepott», sier Vorlíček.
LEVER GODT PÅ ASKEPOTT: - Om jeg er blitt rik av «Tre nøtter til Askepott»? Ikke rik, men det blir jo endel penger av det når filmen vises på TV år etter år i mange land. Inntektene jeg får, kan jeg leve av av og jeg trenger ikke å jobbe så hardt lenger takket være «Tre nøtter til Askepott», sier Vorlíček. Foto: Frode Hansen , VG

Regissøren kom til Norge alene: - «Askepott» var for syk til å bli med

TV

Prinsen trakk seg i siste liten - og Askepott var for syk til å komme. Men regissøren er i Norge for å kaste glans over den nyoppussede versjonen av «Tre nøtter til Askepott» som ble vist for første gang mandag kveld.

Publisert: Oppdatert: 15.12.15 08:48

– Libuše Šafránková, som spiller Askepott er dessverre altfor syk til å komme til Norge. Jeg prøvde å få henne med hit, men hun orket ikke. Hun orket heller ikke å spille inn en hilsen på video som vi kunne vise i Oslo, sier Václav Vorlíček (85) til VG.

Les VGs anmeldelse av den nyrestaurerte versjonen av filmen!

Han forteller at han har kontakt med Šafránková innimellom, men ikke for ofte.

– Jeg vil ikke mase på henne, da tror jeg bare hun blir redd for at vi tror at hun er veldig syk, fortsetter Vorlíček.

Les også: Prinsen er blitt kostbar

Han legger ikke skjul på at han er både glad og stolt over det arbeidet som nå er gjort med «Tre nøtter til Askepott» takket være norske EØS-midler og et teknisk samarbeid mellom Filmarkivet i Praha og Nasjonalbiblioteket her i Norge.

Ikke gå glipp av denne: Slik gikk det med «Askepott»-skuespillerne

– Jeg synes det er veldig morsomt at denne filmen har levd så lenge og jeg mener at hovedårsaken til det er at jeg alltid har forsøkt å lage filmer og TV-serier som flere generasjoner kan glede seg over. Jeg tror at noe av hemmeligheten bak suksessen til «Tre nøtter til Askepott» er nettopp det at voksne som har sett filmen som barn, har lyst til å se den på nytt og på nytt og da sammen med sine egne barn, sier Václav Vorlíček.

Det var heller ikke tilfeldig at det ble nettopp Libuše Šafránková som fikk rollen som Askepott i den legendariske julefilmen.

Les også: «Askepott» gikk i skjul etter alkorykter

– Jeg brukte veldig lang tid på finne rette person til den rollen. Prinsen fant jeg nesten med en gang. Men ikke Askepott. Jeg lette og lette, på alle tenkelige steder. Men uten hell. Men så kom jeg plutselig på at jeg hadde sett en ung kvinne i rollen som Barunka i en TV-film basert på en av Božena Němcová’s klassiske romaner. Da var jeg ikke et øyeblikk i tvil. Libuše Šafránková var Askepott. Det kunne bare bli henne og jeg sendte henne manuskriptet med et tilbud om rollen. Heldigvis takket hun ja – og hun var til og med vant til å ri fra barndommen av, sier en begeistret regissør.

Vorlíček er en av Tjekkias mest kjente regissører. Han har et 30 talls filmer og minst like mange TV-serier på samvittigheten. Men det er ingen av dem som har levd så lenge og fått en så stor utbredelse som «Tre nøtter til Askepott». Hver eneste jul vises den klassiske historien på TV i rundt 15 land, hovedsakelig i Vest- og Øst-Europa.

– Om jeg er blitt rik av «Tre nøtter til Askepott»? Ikke rik, men det blir jo en del penger av det når filmen vises på TV år etter år i mange land. Inntektene jeg får, kan jeg leve av og jeg trenger ikke å jobbe så hardt lenger takket være «Tre nøtter til Askepott», sier Vorlíček.

Han slutter aldri å glede seg over responsen han får på «Tre nøtter til Askepott». Som for eksempel det tyske tvillingparet i 50 årene som han traff for en tid tilbake.

«Tre nøtter til Askepott» kåret til tidenes julefilm

– De fortalte meg at hver eneste jul må de se «Tre nøtter til Askepott» sammen med sine foreldre som er langt oppe i 70 årene. Men noen av det aller mest spesielle jeg har opplevd, skjedde i et forsamlingshus på grensen mellom Tyskland og Nederland. Jeg var invitert til en visning av filmen min og da jeg kom dit viste det seg at det bare var blinde i salen. Det var ekstra lydeffekter og en fortellerstemme som fortalte i detalj hva som skjedde i filmen. Det var en veldig spesiell opplevelse. Jeg glemmer det aldri.

Václav Vorlíček forteller at alt han har gjort opp gjennom årene, har vært filmer og serier som både barn og voksne kan se enten alene eller sammen.

– Jeg tenker også at noe av hemmeligheten bak suksessen er at vi treffer universelt, i den forstand at uansett hvor filmene mine vises, reagerer publikum likt på de samme tingene, på de samme scenene. Enten det er i India eller Europa, sier Václav Vorlíček.

PS: Den nye versjonen er også den som blir vist på NRK på julaften, men da med Knut Risans legendariske fortellerstemme, som ikke var lagt på i versjonen som ble vist mandag. Risan døde i 2011.