DE KVINNELIGE ROLLENE: Tyske Peri Baumeister (t.v.), danske Maibritt Saerens og britiske Anna Friel er alle med i «Kampen om tungtvannet». Foto:NRK,

«Tungtvann»-kvinnene: Slik forberedte de seg

Baumeister: - Tvang meg til å konfrontere mitt lands fortid

Friel:- I mine øyne handler dette om de ukjente heltene

Saerens: - Fanger det menneskelige dilemmaet ved krig

Tre utenlandske kvinner har vært med å lokke godt over én million norske TV-seere hver søndag de siste ukene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Er du blant det store antallet TV-seere som har fulgt dramatikken i NRK-serien «Kampen om tungtvannet», har du blitt kjent med følgende tre skikkelser. Her får du et innblikk i kvinnene bak rollene.

Tyske Peri Baumeister (28), spiller Elisabeth Heisenberg – kona til fysikkprofessoren

EKTEPAR: Her er Elisabeth Heisenberg (Peri Baumeister) sammen med ektemannen Werner Heisenberg (Christoph Bach) og General Fisher (Uwe Preuss). Foto:Filmkameratene As/jiri Hanzl,

– Hvordan forberedte du deg for rollen?

– Først og fremst leste jeg masse og gjorde mye research. Blant annet så jeg mange dokumentarer. Jeg fant også en fascinerende bok av Elisabeth, hvor hun ga sin versjon av Werner Heisenbergs politiske rolle. Den ga meg innsikt i hennes synsvinkel – som selvsagt har sin egen spesielle sannhet. Per-Olav (regissøren, journ.anm.) oppmuntret oss til fritt å tolke de ulike delene i manuset når det gjaldt deres forhold. Det var veldig uvant for meg å være så involvert i å utvikle materialet, men det var en svært nyttig erfaring. Det gjorde at jeg bedre kunne forstå karakterene og tidsepoken.

– Hva lærte du, og hva husker du best?

– Jeg begynte å stille bestemoren min spørsmål som jeg ellers aldri ville stilt – både før og etter innspillingen. Jeg hadde noen tunge øyeblikk da jeg leste meg opp, og også under øvelsene. Spesielt krevende var det da vi filmet den siste scenen til Heisenberg-paret. Det tvang meg til å konfrontere mitt lands fortid på en måte jeg aldri før har gjort.

– Det jeg husker best, var samarbeidet med kollegene mine Christoph og Per-Olav. Jeg elsker måten Per-Olav jobber på. Han stoler så veldig på våre beslutninger og ideer, og det var med på å frigi en stor mengde kreativ energi. På en måte lærte han meg en helt ny måte å nærme meg en rollefigur på. I tillegg fikk jeg en mulighet til å finpusse på engelsken. Og jeg vet nå at jeg må besøke Norge så snart som mulig.

– Har du fått reaksjoner fra det norske publikumet?

– Dessverre ikke. Jeg var syk under premieren, og jeg er ikke en stor fan av sosiale medier. Så jeg er nesten redd for å si det, men jeg har ikke fått noe særlig med tilbakemeldinger.

– Hvor mye visste du om akkurat denne delen av andre verdenskrig?

– På skolen studerte vi både nazi-perioden og andre verdenskrig nøye, så jeg trodde jeg visste en god del. Men jeg innså raskt hvor fjernt dette var, og hvor lite jeg egentlig kunne. Alt researcharbeidet og samtalene med bestemor har vekket en ny interesse. Og selvsagt er perspektivet mitt og forståelsen en helt annen nå når jeg er 28 enn da jeg gikk på skolen. Det er en av de store fordelene med å være skuespiller – at man plutselig blir spurt om å dykke inn i spesielle temaer og skikkelser. Man ender opp med å lære en hel masse. Å spille Elisabeth har lært meg å møte fortiden fra en personlig innfallsvinkel. På en måte var det som om jeg selv opplevde å være i den tiden.

STOR GRAFIKK:Kampen om tungtvannet - slik skjedde det

Britiske Anna Friel (38), spiller Julie Smith som er en britisk etterretningsoffiser

JOBBER SAMMEN: Espen Klouman-Høier (som spiller Leif Tronstad) og Anna Friel (som spiller Julie Smith. Foto:Filmkameratene As/jiri Hanzl,

– Hvordan forberedte du deg til rollen?

– Jeg matte friske opp kunnskapen min om andre verdenskrig, som jeg faktisk fikk beste karakter i på skolen. I tillegg hadde jeg litt erfaring fra før, fra «War Bride» og «The Land Girls», som begge hadde handling som utspant seg i samme periode. Jeg måtte også forstå kvinnenes stilling på den tiden – og hvordan hun ville bli akseptert med tanke på sin høye posisjon i en så mannsdominert verden.

– Hvor mye visste du om akkurat denne delen av krigshistorien?

– Vi var bare så vidt innom det på skolen. Nettopp derfor mente jeg at det var en så viktig historie å fortelle, for i mine øyne handler dette om de ukjente heltene. Vi hadde alle hørt om kompani E, som er presentert i «Band of Brothers», og etter min mening var denne fantastiske gruppen Norges svar på dem.

– Hva lærte du under innspillingen, og hva husker du best?

– Jeg lærte at Per-Olav er et geni. Og jeg lærte at John Christian (Rosenlund, red. anm), vår fotograf, er en av de beste jeg noensinne har jobbet med. Jeg forstå hvorfor Skandinavias talenter omsider får den anerkjennelsen de så absolutt fortjener. De har evnen til å gjennomføre hva som helst – så lenge det er fysisk mulig for film og TV.

– Har du fått reaksjoner fra det norske publikumet?

– Ja, men bare fra motspillerne mine – og de er herlig! Jeg ble skikkelig bortskjemt siden jeg var den eneste kvinnen i en så formidabel gruppe menn. Faktisk har jeg selv til gode å se serien, siden jeg for tiden er på filminnspilling i Afrika. Men jeg setter stor pris på alle kommentarene jeg har fått på Instagram.

Danske Maibritt Saerens (44), spiller Ellen Henriksen – kona til Hydro-direktøren

PÅ TV: Danske Maibritt Saerens i rollen som Ellen Henriksen. Foto:Filmkameratene As/robert Holand Dreier,

– Hvor godt kjente du til den norske motstandskampen under andre verdenskrig før innspillingen av «Kampen om tungtvannet»?

– Jeg har familie i Norge. Min stefarmor Liv Heyerdahl var norsk, så helt fra jeg var tre år, var familien overalt i Norge hver sommer og vandret i fjellet. Hver vinter sto vi på ski – deriblant på Gaustablikk. Jeg kan huske vi besøkte museet ved fabrikken. Derpå har jeg senere sett den gamle filmen med Kirk Douglas. Så til å være dansk, følger jeg riktig så godt med! Jeg har faktisk nettopp bestilt skiferie til Gaustablikk i mars med min lille familie. Det blir den aller første skiferien for tvillingene mine, og jeg er kjempespent.

– Hva tenker du om din egen rolle i serien?

– Ellen gir Hydro-direktøren et perspektiv. Hun er med på å gi ham menneskelig uttrykk. Det er på en måte det jeg synes «Kampen om tungtvannet» fanger så fint – det menneskelige dilemmaet ved krig. Vi er så gode til å polarisere verden; det er bra, det er dårlig, du er dum, du er flink. Men bak all polariseringen har vi mennesker et felles utgangspunkt – moral, etikk og samhørighetsfølelse. Den settes konstant på prøve i de menneskelige dilemmaene.

– Hva gjorde mest inntrykk under innspillingen?

– Den ekstreme lagånden som Per-Olav klarte å skape. Det var en utrolig god stemning og høy arbeidsmoral. Og det var intenst å jobbe utenfor Danmark og konstant befinne seg i den deilige kulden. Da jeg spilte inn den norske filmen «Sykt Lykkelig», var det også 23 minusgrader.

– Hvordan forberedte du deg?

– Jeg så BBCs fine dokumentar om Telemarks-heltene. Deretter møtte jeg Per-Olav og Dennis i Praha for å få en oversikt over planene bak «Tungtvannet» og et par stikkord om rollen. I tillegg hadde jeg selvsagt hår-, sminke- og kostymeprøve, som alltid er viktig når man skal forme en rolle. Men jeg ble fullstendig klar for oppgaven allerede underveis i denne prosessen. Jeg forsto ganske raskt min rolle gjennom å lese manus, og jeg fikk sympati for Ellen og hele det indre landskapet til Hydro-paret.

VG+:Slik var dødsdramaet på «DF Hydro» (krever innlogging)

DISKUTER:Hva synes du om «Kampen om tungtvannet»? Kjør debatt i kommentarfeltet under artikkelen.

SKUESPILLERTROPPEN: F.v.: Tobias Santelmann, Endre Ellefsen, Ole Christoffer Ertvaag, Benjamin Helstad, Mads Sjøgård Pettersen, Eirik Evjen, Christian Rubeck, Rolf Kristian Larsen, Audun Sandem, Frank Kjosås og Torstein Bjørklund. De fyller henholdsvis rollene som Rønneberg, Storhaug, Strømsheim, Poulsson, Kayser, Idland, Helberg, Skinnarland, Haugland, Haukelid, Kjelstru. Foto:Filmkameratene As/robert Holand Dreier, Filmkameratene AS/Robert Holand,

Mer enn tungtvann

Ifølge regissør Per-Olav Sørensen (51) handler serien om langt mer enn den mest kjente tungtvann-aksjonen i Vemork natt til 28. februar 1943.

– Vi tar for oss spillet mellom tyskerne og de allierte rundt utviklingen av atombomben. Serien består av tre hovedakser. Først dreier seg det om den tyske vitenskapsmannen Werner Heisenberg. Han fikk nobelprisen i fysikk i 1932, og ble satt til å lede tyskernes arbeid i å lage en reaktor med kjernefysisk reaksjon, sa Sørensen til VG i november.

TV-serien, som har seks episoder (siste sendes nå på søndag), har et budsjett på om lag 70 millioner kroner. Handlingen utspilles i Tyskland, England og i Norge og tar for seg det intense spillet mellom tyskerne og de allierte når det gjaldt utviklingen av atombomben.

Den fem måneder lange innspillingen fant sted i Tsjekkia, Oslo og i Rjukan-distriktet. Et internasjonalt team av skuespillere har sentrale roller.

Serien er allerede solgt til en rekke land, deriblant USA.

VG+: Tungtvannsabotørenes siste aksjon – slik var dødsdramaet på «DF Hydro»

LES OGSÅ:Tatt av snøskred under innspillingen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder