TRONELEKEN: Disse er blant nykommerne i «Game of Thrones» sesong 6: Pilou Asbæk (øverst til venstre), Essie Davis, Max von Sydow, Ian McSchane (nederst til venstre) og Freddie Stroma. Foto: Andrea Gjestvang, Lisa Maree Williams, Roket Pratta VG, Getty, Reuters, AP

Her er de nye «Game of Thrones»-fjesene

Når sesong 6 starter 24. april, er det flere nye ansikter med i stallen. Noen har vi ennå ikke fått sett bilder av i aksjon, men vi vet at Ian McShane (73), svenske Max von Sydow (87) og danske Pilou Asbæk (34) er blant nykommerne i tronespillet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Forrige sesong fikk vår egen Kristofer Hivju større plass med rollefiguren Tormund Giantsbane, en rolle «Game of Thrones»-skaperen R. R. Martin selv har sagt han elsket Hivju i. Sesong 5 bød også på danske Birgitte Hjort Sørensen, nå aktuell i «Vinyl», som wildling-krigeren Karsi.

Har du lest: «Game of Thrones»-forfatter med ny utsettelse.

Denne sesongen ser det skandinaviske innslaget, som fra før teller Nikolaj Coster-Waldau i en av hovedrollene som Jamie Lannister, ut til å være ytterligere styrket.

Max von Sydow

Veteranen Max von Sydow fra Skåne har vært Oscar-nominert både for rollen som Lassefar i «Pelle erobreren» (1987) og for rollen som presten med sitt å stri med i «Exorcisten» (1973). De siste årene har han vært å se i TV-serien «The Tudors» og i filmene «Shutter Island», «Robin Hood» og «Star Wars: The Force Awakens».

Mer om «GoT»: De verste sjokkscenene (spoiler-advarsel).

I «Game of Thrones» sesong 6 spiller von Sydow rollen som Three-Eyed Raven, mannen som kommuniserer med Bran Stark gjennom ulike drømmer og visjoner, også i form av en ravn med tre øyne. Han ble veldig kort spilt av Struan Rodger i sesong 4, der han var å se i menneskeskikkelse i grotten Bran og Meera finner.

BLIR Å SE: Isaac Hempstead Wright som Bran Stark og Max von Sydow som Three-Eyed i en drømmesekvens. Foto: Helen Sloan HBO

VG+: «Game of Thrones»-skaperen om hvorfor han vil ha blodbad, vold og voldtekt (krever innlogging).

Pilou Asbæk

Asbæk er her hjemme kanskje mest kjent for rollen som spinndoktor Kasper Juul i TV-serien «Borgen». Han spilte også mot norske Jakob Oftebro i gigant-dramasatsningen «1864».

Oftebro og Asbæk var også nære venner privat, og da VG intervjuet dem i forbindelse med «1864», fortalte Oftebro at en av måtene han lærte seg dansk på, da han flytte til København for å ta siste året på Statens Teaterhøgskole der for ni år siden, var at han satt mye på bar med Pilou.

KAMERATER: Jakob Oftebro og Pilou Asbæk avbildet under presentasjonen av «1864». Foto: Bjørn Djupvik VG

Den gang kommenterte en spøkefull Asbæk Oftebros førsteplass i en «Norges mest sexy mann»-kåring:

– Jakob er «beyond sexy». Han er Norges mest vidunderlige mann, tror jeg. Men jeg er veldig inhabil, jeg er veldig glad i Jakob, sa han da.

Fikk du med deg: Hundrevis av barn får navn fra «Game of Thrones»

Asbæk har de siste årene fått en internasjonal karriere, og spilte i sju episoder av «The Borgias» i tillegg til mot Scarlett Johansson i Luc Besson-filmen «Lucy» (2014). Han blir også å se som selveste Pontus Pilatus i nyinnspillingen av «Ben Hur» som kommer til høsten.

I «Game of Thrones» spiller dansken Euron Greyjoy. Euron har bare vært nevnt i tidligere sesonger, men han er Theon og Yara Greyjoys eldste onkel, yngre bror til kong Balon og storebror til Aeron Greyjoy.

Ian McShane

Briten Ian McShane er vi vant til å se i tøffe, værbitte roller, ikke minst som bordelleieren Al Swearengen i «Deadwood» gjennom tre sesonger – en rolle han vant en Golden Globe-pris for. Han har vært aktiv som skuespiller siden 60-tallet, og har de siste årene vært å se som Blackbeard i «Pirates of the Caribbean: Om Stranger Tides» (2011), som Amphiaraus i «Hercules» (2014), mot blant annet Aksel Hennie og Tobias Santelmann, og som Andrew Finney i TV-serien «Ray Donovan».

Hvilken rolle McShane skal spille er ennå ikke kjent, men han skal ifølge filmdatabasen Imdb være med i første epsiode i sesong 6, «The Red Woman».

NYKOMMER: Richard E. Grant under en prisutdeling i London tidligere i år. Foto: Neil Hall Reuters

(OBS: IKKE LES UNDER HER OM DU IKKE HAR SETT SESONG 5:)

I pressemeldingen HBO har sendt ut om sesongpremieren, står det bare dette om episoden: «Jon Snow er død. Daenerys møter en sterk mann. Cersei ser datteren sin igjen». Som kjent er en av de største mysteriene etter avslutningen på sesong 5, der vi ser Jon Snow liggende i en blodpøl etter å ha blitt stukket ned gjentatte ganger, hvorvidt rollefiguren virkelig er død.

Les mer: Er «Game of Thrones»-rollefiguren virkelig død (inneholder spoilere).

I bøkene som i serien, eksisterer magi, hamskifte og sjelevandring, og døde folk har gjenoppstått i ulike former tidligere.

Flere skuespillere

Andre skuespillere som nye for sesongen, er ifølge HBO australske Essie Davis (kjent fra skrekkfilmen «The Babadook» og serien «Miss Fisher’s Murder Mysteries», hun skal spille «en teaterskuespiller»), Souad Faress, James Faulkner (sist sett som Lord Sinderby i «Downton Abbey», skal spille Randyll Tarly), Richard E. Grant (sist sett som Simon Bricker i «Downton Abbey» og Ian Margrove i «Dig», skal angivelig spille Izembaro), Joe Naufau og Freddie Stroma.

Freddie Stroma spilte Cormac McLaggen i tre «Harry Potter»-filmer før han var å se som den ikke så drømmeaktige drømmeprinsen Adam Cromwell i TV-serien «UnREAL». I «Game of Thrones» skal han ifølge Imdb spille Dickon Tarly.

Mer om TV: 16 strømmeserier du bør få med deg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder