DE ELDRE BLIR HEKTA: Ungdomsserien «Skam» treffer også de utenfor målgruppen Foto:

Kjendisforeldrene forteller: Derfor digger vi «Skam»

Både politikere, bloggere og TV-profiler innrømmer at de er hekta på serien «halve Norge» ser på, selv om de er utenfor målgruppen.

Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Serien er i utgangspunktet laget for å gi 16-årige jenter gode forbilder i møte med tenårenes utfordringer. For Anniken Huitfeldt (46) er det først nå hun får tenåringsserien hun savnet da hun var 16.

– De ungdomsseriene jeg så tok ikke opp de temaene som «Skam» gjør. Samtidig er ikke serien oppdragende, men den gir seerne mulighet til selv å reflektere over hva som er rett og galt, forteller hun.

Fikk du med deg? Fire teorier om hva som skjer med William og Noora

Huitfeldt innrømmer at hun blir revet med av serien, og at hun kjenner seg igjen i skamfølelsen og flere av tingene i serien.

DISKUTERER MED DATTEREN: Anniken Huidtfeldt ser «Skam», selv om datteren syns hun kan la være Foto: Nils Bjåland VG

– Samtidig så er det mye som er annerledes fra da jeg var ung. Dagens ungdommer er gjennomgående mer pliktoppfyllende og skikkelige, men de opplever nok mer kroppspress og må forholde seg til at alt kan legges ut på nett. Jeg levde hele ungdomstiden min i en collegegenser, og kom ut av den på andre siden, ler hun.

Politkeren har en datter på 13 som ser klippene når de kommer ut, og forteller om det som skjedde, så ser Huitfeldt selv episodene som kommer hver fredag. Selv om datteren ikke er helt fornøyd med at foreldregenerasjonen nå har innvadert deres hemmelige serie, så åpner serien opp for at Huitfeldt kan komme med noen av sine gode råd.

– Jeg prøver å unngå å gi råd hun ikke har bedt om, men nå kan vi diskutere temaene basert på serien. Det kan bli kleint når mamma kommer med moralen sin, men når hun ser jenter i tenårene gjør feil så er det lettere å snakke om det, forteller hun.

Les også: Tar grep for ikke å miste de yngre seerne

– Vi hadde nok de samme problemene

NYSGJERRIG PÅ UNGDOMMERSLIV: Eli Kari Gjengedal tror man har lett for å glemme hvordan man egentlig hadde det som ung Foto: Roger Neumann VG

Værdame Eli Kari Gjengedal (45) ser på «Skam» for å finne ut hvordan det er å være ung i dag. Hun bruker serien litt som forberedelse på de samtalene hun kanskje må ha med sønnen når han trer inn i «Skam»-alderen om noen år.

– Det er interessant å se hvordan ungdom har det nå til dags, og om det er slik som da jeg var ung på 80-tallet. Grunnleggende så hadde vi mange av de samme problemene, men nå er det på en helt annen måte og det er interessant for meg. Dessuten glemmer du litt hvordan det egentlig var å være ung, forteller hun.

Fikk du med deg? «Skam»-siden satt ny rekord

Hverdagen med mobiltelefoner, snapchat og muligheten til å være sammen uten å være fysisk sammen var ikke der da hun var ung.

– Den episoden hvor Noora konfronterer Nikolai har jeg sett, og den tar opp noe viktig. Den usikkerheten når du opplever ting i grenseland mellom greit og ikke kan nok alle i den gruppen kjenne seg igjen i.

Forlagssjef: Det finnes mer enn «Skam »: Norge har en uhyre spennende ungdomslitteratur

NØYER SEG MED «SKAM»: Harald Eia bryr seg ikke om at han ikke er i målgruppen Foto: Mattis Sandblad VG

Komikeren Harald Eia (50) kjenner seg ikke igjen i «Skam», men har likevel blitt hekta. Kun fordi serien er bra, forteller han.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i «Fargo», «The Affair» eller «Game of Thrones» heller, men likevel liker jeg å se på de seriene. Så gjenkjennelse - sånn ut over å kjenne igjen menneskelige følelser - er nok ikke så viktig for meg, sier han.

Husker du? Kripos hyller «Skam»-Noora

Han er klar over at han faller utenfor målgruppen for serien, men det ordet har han ikke brydd seg om siden han tok media som valgfag på videregående.

– Drømmen hadde selvfølgelig vært en serie skreddersydd for menn på cirka 50 år fra Rykkinn. Men enn så lenge får jeg nøye meg med å se på bra ting, som for eksempel «Skam», forteller komikeren.

«Skammelig hekta»

DISKUTERER SCENARIER: Peter Kihlmann og kona Christina Sandnes er begge hekta Foto: Trond Solberg VG

Bloggeren Peter Kihlman (34), mannen bak «Pappahjerte», har på bloggen tatt til orde for at det er hans generasjon som trenger «Skam» til å drømme seg bort, ikke ungdommene som allerede har alt kult. Han har innrømmet at han er «skammelig hekta», men skriver i en epost til VG at han er litt usikker på hvorfor.

– Det føles så naturlig og virkelighetsnært, samtidig som det er helt surrealistiske problemstillinger. Jeg tror mye koker ned til at skuespillerne er så vanvittige gode og klarer å skape karakterer man umiddelbart blir glad i og får et slags forhold til, at man blir helt hektet, forteller han

Les også: «Slik» lagde de Skam

Kihlmann liker hvordan serien blir noe mer enn en TV-serie når rollefigurene lever egne liv på sosiale medier. Han mener serien gir et innblikk i tiden vi lever i og samfunnet rundt oss, uten å stikke for dypt. Bloggeren forteller at serien gir et godt innblikk i hvordan det er å være ung i dag.

– Men også vi som var unge for noen år siden kan mimre tilbake til de gode/dramatiske tider da hormoner var i høyspenn, og relasjoner, vennskap og sosial rangstige var en stor del av hverdagen, forteller han.

BA OM BILDE: Fredrik Skavlan spurte om å få posere med «Skam»-jentene på Gullruten Foto: Ingvill Dybfest Dahl VG

Problem

At serien er blitt så populær blant foreldrene har ført til et uventet problem for NRK; De skal nå ta grep for å sørge at målgruppen ikke blir skremt vekk.

– Vi arbeider nå med sesong tre. Vi skal fortsatt lage en serie for 16-åringene og vi må ha et tydelig fokus og være bevisste på det. Vårt mål er ikke å nå alle, sa Håkon Moslet, redaksjonssjef i NRK p3 og ansvarlig for «Skam», til VG onsdag.

På Gullruten var det flere av gjengangerne i TV-bransjen som ønsket seg både selfies og samtaler med «Skam»-jentene. Blant dem var Fredrik Skavlan (49) som innrømmet at han hadde sett alt av serien:

– Det begynte med at min datter som var russ i fjor sa «De har funnet ut alt om meg. Hvordan vet de alt om meg?», så det er sånn det er. Jeg ser «Skam» foran «Game of Thrones», hevdet Skavlan.

Les også: Første gang i rampelyset som seg selv

Han fortalte at han har et åpent og greit forhold til datteren sin, så de ser serien sammen.

– Hele familien ser «Skam». Jeg har en ganske bra imitasjon av Noora, men den vil jeg ikke gjøre her og nå, fortsatte han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder