REISER NORGE RUNDT: Programleder Sigurd Sollien og «Oppgrader!» - her på besøk hos kjæresteparet Dennis og Kari på Majorstua i Oslo. Foto: TV 2
REISER NORGE RUNDT: Programleder Sigurd Sollien og «Oppgrader!» - her på besøk hos kjæresteparet Dennis og Kari på Majorstua i Oslo. Foto: TV 2

«Oppgrader!»-tingene havner i søpla

- kun gatequiz-varene kan få nye eiere

TV

(VG Nett) I fjor ble de tapte varene i Sigurd Solliens «Oppgrader!» gitt bort i julegave. I år kasseres det meste.

Publisert: Oppdatert: 16.11.11 13:20

TV-kanalen er omtrent halvveis i den 48 episoder lange serien, hvor «vanlige mennesker» gambler bort gamle eiendeler i håp om å vinne nye, bedre modeller.

Etter den første runden av gameshowet i fjor, ble alle tingene gitt bort som julegave til attføringsbedriften GIAX. De fikk tømme «Oppgrader!»-lageret for alt fra kaffetraktere, PC-er og TV-er til kjøleskap og sofaer. Bedriften frydet seg over varene, som de solgte videre.

Færre ting i år

I år er imidlertid kvaliteten på det som gambles bort så dårlig at det ikke er aktuelt å gi det bort eller selge det videre.

- Det har dreid seg om utrangerte ting, så de få gjenstandene det gjelder, har rett og slett blitt kassert, opplyser pressekontakt i TV 2, Kari Austefjord, til VG Nett.

Hun forklarer at i forrige sesong tok Sigurd Sollien med seg gjenstandene det ble spilt om også der gamblerne vant. I år tar de bare med seg varene fra deltagerne som taper, men akkurat det kommer ikke tydelig fram på TV.

- Lageret i fjor var derfor betydelig større og gjenstandene av bedre kvalitet, sier Austefjord og opplyser at det i snitt kun er én av fire deltagere som taper.

Unntakene

I tillegg til de kasserte eiendelene kommer varene som blir samlet inn når programleder Sigurd Sollien oppsøker utvalgte personer på gaten og spør om de vil gamle bort noe av det de har på seg eller med seg. Gjenstandene som gate-gamblerne taper, blir nemlig ikke kastet.

TV-seerne har sett slukkørede gamblere sitte igjen uten klokken de fikk av moren i bursdagsgave eller maleutstyret de nettopp har gått til innkjøp av - for å nevne noe.

To har angret

For de TV-seerne som tror at TV 2 er snille og lar gamblerne få tilbake innsatsen de har tatt når kameraene er skrudd av, må tro om igjen.

- De får ikke varene tilbake. Vi har strikte regler. Sånn er konseptet, og det er frivillig å ta imot utfordringen, sier Austefjord.

Men ingen regel uten unntak - så også her. En sjelden gang har deltagerne protestert på utfallet.

- Alle de 96 gatequizene som er vist på TV, er godkjent av deltakerne. Etter at de har vært med på quizen, skriver deltakerne under en kontrakt der de godkjenner at opptaket kan vises på TV. I løpet av de nesten 100 gatequizene som er spilt inn, har vi bare hatt to tilfeller der folk har angret seg og ikke ønsket at opptakene skal vises. I disse tilfellene har deltakerne fått tilbake gjenstandene de har spilt om, forklarer Austefjord og legger til at de aller fleste vinner i gatequizen - rundt tre av fire.

Til Fretex eller ekstrapremier

Til forskjell fra varene som gambles bort under husbesøkene, blir altså gatequiz-tingene tatt vare på.

- Dette kommer vi til å bruke på et vis. De spiller jo gjerne om ting de har i handleposene sine. Vi vurderer å gi det til Fretex, men det kan også være at vi bruker noe av det som bonuspremier, forklarer TV 2-pressekontakten og legger til at de aldri har fått klager eller reaksjoner fra TV-seere som har hatt medfølelse med deltagere som har blitt «ribbet» for eiendeler i konkurransen.

Sigurd Sollien har ikke ikke besvart VG Netts henvendelser.

«Oppgrader!» vises mandag-torsdag på TV 2.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Her kan du lese mer om