MANGE JERN I ILDEN: Are Kalvø har skrevet en fotballopera som er aktuell på Det Norske Teateret, men hviler ikke på laurbærene og begynner innspillingen av sitt nye TV-program samtidig. Foto: Scanpix.

Kalvø med nytt NRK-program: - Vil lage ny grunnlov

(VG Nett) Are Kalvø (42) skal reise land og strand rundt for å reformere samfunnet. Resultatet blir humorprogrammet «Riksforsamlinga».

Innspillingen av programmet begynner i disse dager, mens TV-serien vil bli vist på nyåret i 2013.

- Det er et TV-program der vi rett og slett skal lage en ny grunnlov. Vi er styrt av en lov som er veldig gammel, og folk mente mye rart i gamle dager, sier Kalvø om det nye prosjektet til VG Nett.

- Vi har lyst til å lage en ny lov, for jeg har aldri vært med å bygge landet. Det er et stort samfunnsbyggeransvar vi har tatt på oss, og det skal utføres på en tøysete måte, fortsetter han.

Med seg på laget har han «Lilyhammer»- og «Buzz Aldrin»-regissør Geir Henning Hopland, mens Sturle Pedersen og Markus Gaupås Johansen fra humornettstedet 5080.no skal være med foran skjermen.

I tillegg dukker det opp både kjente og ukjente gjester i programmet, men foreløpig er det for tidlig i prosessen til å nevne navn.

- Jeg har det tunge ansvaret med å lede programmet. Jeg er opptatt av samfunnet, og har en følelse av at folk flest er bedre enn sitt rykte. Når vi nå skal lage ny grunnlov er jeg overbevist om at resultatene blir bedre enn sist.

Gjennom intervjuer og eksperimenter skal Kalvø og kompani finne ut hva folk i dag egentlig mener om store ting, som hvor mye ytringsfrihet de vil ha og hvor glade de er i monarkiet.

- Vi skal reformere samfunnet på alle punkter, og det kan være vi får mer enn en ny grunnlov. Kanskje et nytt flagg eller en ny kongefamilie?

Søker konge og dronning

Til et av programmene søker de nå potensielle konger og dronninger.

- Et av programmet skal handle om monarkiet, og vi ønsker å finne ut om det går an å finne gode konge- og dronningemner på andre måter enn slik vi gjør det nå - ved arv. Så da har vi søkt etter ny konge og ny dronning, og så får vi se om vi kommer fram til gode kandidater ved hjelp av intervjuer og forskjellige prøver. Forhåpentligvis finner vi en folkekonge eller folkedronning i ordets rette forstand, sier Kalvø.

- Er det bare tull, eller ligger det noe dypere bak?

- Jeg er genuint interessert i å finne ut av hva folk mener om store tema, det er jeg nysgjerrig på og gleder meg til å finne ut av. Og så ligger det en grunntanke i hele ideen at folk ikke er så verst, at vår tid på mange måter er bedre enn skikkelig, skikkelig gamle dager. Det er ting jeg både mener og som jeg synes det er morsomt å jobbe med, sier han.

- Håper du på endringer i samfunnet som følge av programmet?

- Det er veldig ambisiøst, men å endre samfunnet i positiv retning ved hjelp av tull - det ville vært det aller, aller beste, sier Kalvø.

- Hva er det du drømmer om å få endret?

- Det beste som kan komme ut av programmet er hvis det dukker opp en helt ny idé, noe helt genialt, noe som kanskje kan erstatte både monarkiet og statsreligionen og gjør alle fornøyde. Hvis den ideen finnes, skal vi finne den. Og vedkommende som kommer med den, skal selvfølgelig få en premie. En pose Twist, eller noe.

Les flere saker på vg.no/rampelys .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder