I MIAMI: Kronprinsesse Mette-Marit holdt tale under åpningen av sjømannskirken H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marits kirke, Scandinavian Church and Center, i Davie utenfor Miami søndag. Foto: Scanpix

Mette-Marit fristet nesten en million seere

... men kronprinsessen har ikke selv sett programmet

(VG Nett) 909.000 seere benket seg foran dokumentaren om kronprinsesse Mette-Marit på NRK søndag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mens kronprinsesse Mette Marit selv befant seg i Miami på sjømannskirkeåpning i helgen , lot store deler av Norges befolkning seg lokke til å se første del av «Kronprinsesse Mette-Marit» på NRK1.

LES OGSÅ: - Jeg er kompleks og sammensatt

NRK-journalist Kristi Marie Skrede, som sammen med resten av filmteamet har fulgt kronprinsessen tett i halvannet år, er svært fornøyd med 909.000 skuelystne og en markedsandel på 48 prosent.

- Det er veldig fint at så mange ville se det, men seertallet har ikke vært det viktigste for oss. Det viktigste var å lage et sant portrett av kronprinsessen, og at folk skulle få en god opplevelse av programmet. Men NRK vet fra før at kongestoff er populært, forklarer Skrede til VG Nett.

I INDIA: NRK fikk også møte kronprinsparet og barna mens de var på den såkalte dannelsesreisen i India på nyåret. Foto: Kristi Marie Skrede/NRK

Hun forteller at Mette-Marit ikke selv har sett det ferdige resultatet.

- Men kronprinsen har sett det, opplyser hun.

I dokumentaren fikk TV-seerne betroelser fra både kronprinsessen selv og kronprinsen. Kronprinsen berømmet kona for hennes kjærlige omsorg for barna og resten av familien, men tillot seg likevel å røpe at kronprinsessen «kan bli fjern, sint og irritert».

Kronprinsessen presiserte også viktigheten av å kunne trekke seg tilbake når hun føler behov for det. Hun verdsetter alenetid.

Om kritikken

Skrede har fått med seg at enkelte har ytret skepsis på Twitter over at dokumentaren ikke gikk dypt nok inn i kronprinsessens rolle.

- Hensikten var å gi et bredere bilde av hvem kronprinsessen er. Men jeg registrerer at noen synes vi har vært for lite kritiske. Vi har laget et følgeportrett, hvor vi formidler hennes tanker om livet og har snakket med de som står henne nærmest. Skulle vi gjort det annerledes, ville det blitt et helt annet program, mener Skrede.

Får se henne trosse staben

Hun synes kritikerne bør vente med å konkludere til neste søndag - etter å ha sett andre og siste del av dokumentaren.

- Halvparten står igjen, og neste uke viser vi helt nye sider ved kronprinsessen. Hun viser at hun er overraskende bestemt, og at hun kan trosse både staben og UD når hun vil noe. Hun gjennomfører uansett hva andre sier. Men vi får også se at kronprinsessen ikke får til alt, og at heller ikke hun lykkes med alt hun prøver.

- Hvordan takler kronprinsessen det?

- Hun blir lei seg, svarer NRK-journalisten.

LES PÅ MINMOTE: Mette-Marit valgte knallrødt

- Hva har vært den største utfordringen med å lage denne dokumentaren?

- Å finne akkurat den balansen vi snakket om - og få fram de ulike sidene. Det å portrettere et så ettertraktet intervjuobjekt, en så synlig kvinne, har vært krevende, innrømmer Skrede.

I andre del søndag møter TV-seerne den profesjonelle Mette-Marit i arbeid på slottet og på reiser i inn- og utland.

Andre seertall i helgen

QuizDan på NRK fikk en opptur lørdag etter at «Skal vi danse» var ferdig på skjermen. 639.000 så Dan Børge Akerø teste deltagerne i quiz lørdag, noe som er en sterk økning fra forrige ukes 515.000 seere.

«Ønskedrømmen», som hadde premiere på TV 2 lørdag, hadde 458.000 seere, mens Robert Stoltenbergs «Småbyliv» på NRK kunne skilte med 518.000 seere.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder