«Skam» setter nye rekorder

«Skam» fortsetter suksess-reisen. Forrige uke satte seriens hjemmeside ny rekord med 960.000 unike brukere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ferske seertall for sesong 2 viser at 442.000 i snitt så langt har sett hver av de ti episodene som er publisert. Samtidig opplever NRK at antall seere for sesong 1 har mer enn doblet seg etter at sesong 2 ble sluppet.

– Men seertallene kommer til å øke etter hvert som de siste episodene har ligget lenger ute, slår analysesjef i NRK, Kristian Tolonen fast overfor VG.

Denne bør du lese: Seertallene som bare forteller halve sannheten

– Dette synes jeg er svært gledelige tall. Det er ikke alltid man omfavner kvalitet på denne måten, sier TV-viter og postdoktor Gry Rustad ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo til VG.

Håkon Moslet,redaksjonssjef for «Skam», er ikke mindre fornøyd. Han vektlegger engasjementet som aktiviteten på seriens hjemmeside er med på å skape.

Fikk du med deg denne? Slik lagde de «Skam»

– Vi ser at det får unge mennesker til å diskutere en tematikk som seksuelle overgrep som de kanskje ikke vanligvis går inn i, sier Moslet til VG.

GLEDELIG: Postdoktor ved Universitetet i Oslo (UiO) Gry Rustad synes det er gledelig at kvalitet omfavnes av seerne på denne måten. Foto:

På hjemmesiden ligger det blant annet profiler på skuespillerne, linker til deres Facebook- og Instagramkontoer. Og ikke minst lenker til enkeltscener fra kommende episoder – og hele episoder som har vært vist.

Naturlig nok er det de første episodene av denne sesongen som har hatt flest visninger. Første episode er for eksempel sett av til sammen 559.000 seere. Det inkluderer også beskjedne live-, reprise- og opptakstall som til sammen utgjør 58.000. For episode ti er bildet noe annerledes: Av 266.000 seere er det «bare» 190.000 som har sett den på nett.

Les også: Derfor skjermer NRK «Skam»-skuespillerne

– Vi ser at det er en raskere nettvekst nå, og derfor vil seertallene øke betraktelig når episodene har ligget ute en stund. Dette viser også at det å se TV på nett er et godt alternativ for mange, sier Tolonen.

Samtidig synes han det er interessant å se at seing seing både live, i reprise og opptak har økt etter hvert som serien er blitt mer populær og ikke minst omtalt.

– Under mediedagene i Bergen tidligere i måneden, var det mye snakk om og omtale av «Skam», og det resulterte igjen i at flere gikk inn og så på serien, sier Tolonen.

NY REKORD: Forrige satte NRK ny rekord med hele 960.000 unike brukere på «Skam»s hjemmeside. Foto: NRK

Ineteressen for «Skam» er generelt stor, og NRK opplever nå at nettseingen for sesong 1 av serien har mer enn doblet seg etter at sesong 2 kom på lufta.

– Søndag hadde episode 1 sesong 1 over 10.000 i webrating, nesten et halvt år etter at episoden første gang ble sluppet, forteller Tolonen.

Gry Rustad påpeker at seertallene som «Skam» oppnår på nett vanligvis er forbeholdt de store, tunge NRK-satsingene som «Kampen om tungtvannet» og «Mammon».

– Siden «Skam» først og fremst er en nettserie, ruller den ikke over skjermen sånn uten videre. Vil man se den serien må man foreta bevisste og aktive valg, påpeker Rustad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder