Dorthe Skappel ut mot TV 2: – Jeg var rasende

Talkshow-dronningens harde oppgjør med arbeidsgiveren

To år etter at hun ble hudflettet av TV-seere og eksperter som
kunstløpkommentator, snakker Dorthe Skappel (53) for første gang om hvor sviktet hun følte seg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Gjennom sine 20 år i TV 2 har Skappel stått i stormen mer enn én gang. Men aldri har hun fått så hard medfart som da hun debuterte som kommentator for kunstløp under OL i Sotsji i februar 2014.

Kunstløpekspert: Skeptisk til Skappel

Allerede etter første sending endte Skappel opp som oppslag hos samtlige store medier i Norge. Kritikken haglet, og både hun og TV 2 fikk massiv refs for ikke å ta kunstløp på alvor. Eksperter brukte beskrivelser som «pinlig», «direkte feil», «dumt og trist», «bare tull» og «et nederlag for sportsjournalistikken».

Dorthe selv unngikk debatten: – Glem det!

Det tok flere måneder før Skappel kommenterte oppstandelsen i pressen og innrømmet hvor beintøft hun syntes det var. Aldri før har hun snakket om hvor sint hun var på arbeidsgiveren oppe i det hele.

Snakker ut hos Kloppen

Det kommer imidlertid tydelig frem i sesongpremieren på TV 2s egen programserie «En kveld hos Kloppen» 2. påskedag.

I samtale med programleder Solveig Kloppen (44) letter Skappel på trykket. Hun forteller at hun ikke husker alt folk sa, men at det var «et helvete».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ÅPNEHJERTIG: Dorthe Skappel sparer ikke på kruttet når hun snakker om de vonde følelsene på TV. Foto: AGNETE BRUN , TV 2

– Det jeg fikk som mandat, var jo: Ta for deg kunstløp og putt det inn i den glamorøse verden. Finn ut det du kan om utøverne og formidle det til publikum. Jeg husker at jeg kom hjem sent på kvelden etter første sending. Så gikk jeg oppover veien og leste avisene, altså på mobilen min. Og så tenkte jeg, faen, hva er dette? De høvlet meg ned, forteller hun.

Karen Marie Ellefsen om stormen: – Heksejakt

– Jeg skjønner at kunstløpelskere vil ha fagfolk som snakker. Det hadde vi. Vi hadde Christer Tornell. Jeg skulle bare være en tilleggskommentator. Det som blir så massivt, er den derre bankingen ut på forsiden. De hadde bestemt seg. Deg skal vi ta! forteller Skappel og legger til at mens alle de andre satt i Sotsji, befant hun seg alene i Oslo.

«God Kveld Norge»-veteranen knakk helt sammen.

– Jeg lå kveilet på baderomsgulvet og skrek. Virkelig altså. Jeg kjenner at det gjør vondt ennå, sier Skappel og puster dypt før hun fortsetter:

– Jeg tenkte at enten kan jeg bukke under for dette eller så kan jeg bite tennene sammen.

Skappel forteller videre at hun gikk ned på Ekebergsletta, der hun bor.

– Så sto jeg der sammen med bikkja mi og skrek alt jeg maktet. Jeg tenkte at hvis jeg i hvert fall får ut et eller annet ... Og så bestemte jeg meg for at jeg skulle gjennomføre disse sendingene. Og det gjorde jeg. Og jeg var så sinna. Jeg var så sinna.

(Artikkelen forsetter under bildet)

PREMIERE: Dorthe Skappel, Vebjørn Sand og Kjetil André Aamodt er første gjester ut hjemme hos Solveig Kloppen i sesong to av «En kveld hos Kloppen». Foto: AGNETE BRUN , TV 2

Når Kloppen spør om hvem hun var sinna på, kommer svaret raskt:

– Jeg var sinna på TV 2. Jeg var rasende på TV 2. For det er noe med at du gir meg – unnskyld uttrykket – faen ikke et mandat og så står du ikke inne for det etterpå. Da står du opp for meg og sier at det var dette mandatet hun fikk. Det var det vi ville at hun skulle gjøre. Vi gjorde en feil, vi skulle ikke gjort det. Men hun har gjort den jobben vi ba henne om å gjøre. Og når de ikke sto i ryggen på meg da, helvete ta dem, altså, sier Skappel.

Husker du? Disse kommentarene fikk TV-seerne og eksperter til å se rødt

Skappel berømmer ektemannen gjennom 30 år, Jon Skappel.

– Hadde det ikke vært for han, jeg vet da søren hva jeg skulle gjort.

I uttalelsen VG og andre medier fikk fra TV 2 den gangen, forklarte kanalen at Skappel og Tornell var «preget av nerver», og at de skulle gå nøye gjennom sendingen med tanke på forbedringer.

– De lover å komme sterkere tilbake, lød det fra Christine Espeland, prosjektleder for OL på TV 2, som presiserte at Skappel var fersk som kommentator, og at hun ble valgt fordi hun har et «litt annerledes blikk».

TV 2: – Leit og beklagelig

Jan-Petter Dahl, kommunikasjonssjef i TV 2, synes det er veldig leit og beklagelig at Skappel opplevde det slik hun beskriver det.

VETERAN: Dorthe Skappel kan skilte med over 20 års fartstid i TV 2. Her på kanalens høstlansering i fjor. Foto: Marit Hommedal , NTB scanpix

– Vi hadde tett dialog med Dorthe underveis og mente hun gjorde en god jobb under det mandatet hun ble gitt. Vi ser i ettertid at vi kunne vært enda tydeligere på dette, ikke minst utad. Dorthe er en av de dyktigste og mest populære profilene på TV 2 gjennom veldig mange år og har kanalens fulle støtte, sier Dahl til VG.

Kommunikasjonssjefen, som selv var involvert i arbeidet fra Sotsji, forteller at kanalen har hatt en grundig evaluering av saken.

– Resultatet holder vi internt, men vi har hatt tett dialog også med Dorthe i den prosessen.

– Hvorfor velger TV 2 å la Skappel rette så hard skyts mot kanalen i all offentlighet?

– Det viser at det er høyt under taket. Vi har aldri vært i tvil om å sende dette.

«Isdans»-drama i 2007: Dorthe falt med hodet i isen

Rapport om TV 2: – Helserisiko

Dagens Næringsliv omtalte nylig en fersk rapport fra lederutviklingssenteret AFF, hvor det kommer frem at arbeidsmiljøet i TV 2 utgjør en helserisiko. I den sammenhengen får også kanalens ledelse kritikk.

Rapporten er et resultat av at TV-kanalen selv bestilte en risikovurdering og forslag til handlingsplan etter at Arbeidstilsynet for en tid tilbake avdekket en fryktkultur hos TV 2 i Bergen. Den tar spesielt for seg nyhets- og sportsredaksjonen og konkluderer ifølge DN blant annet med at ledelsen er fraværende og distansert.

– AFF-rapporten er utarbeidet på bakgrunn av et rutinetilsyn Arbeidstilsynet hadde i to avdelinger hos oss i Bergen. Rapporten forholder seg i hovedsak til disse to avdelingene, og det er sånn sett ingen direkte sammenheng mellom denne saken og funnene i rapporten. Når det er sagt, så er vi opptatt av å lære av de situasjonene som oppstår underveis, og se om det er noe vi kan gjøre bedre neste gang. Det har vi også gjort i dette tilfellet, sier Sarah Willand, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, til VG.

Skappel ønsker ikke å utdype TV-uttalelsene overfor VG. Christine Espeland avstår også fra å kommentere utover det Dahl har uttalt.

Husker du? Slik gikk Dorthe ned 18 kilo

Ødela nesten designerkjole: Se Dorthes stunt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder