VERT: Alex Trebek i aksjon i 2011. Foto: Seth Wenig / AP

«Jeopardy»-programleder alvorlig kreftsyk

Alex Trebek (78), som har vært programleder for amerikanske «Jeopardy» siden 1984, forteller at han har bukspyttkjertelkreft i stadium fire.

Kandieren som har ledet spørreprogrammet «Jeopardy» i 35 sesonger og vunnet seks Emmy-priser for jobben, delte nyheten i en video publisert på YouTube onsdag, melder Reuters.

Der forteller han at han fikk diagnosen bukspyttkjertelkreft i stadium 4 tidligere i uken. Det innebærer normalt spredning, og ifølge den amerikanske foreningen for bukspyttkjertelkreft, er overlevelsen fra dette stadiet fem år etter på tre prosent.

les også

Maria Vatne (40) måtte lære seg å leve med kreft

Pluss content

Trebek lover også å bekjempe sykdommene, til tross for de dårlige prognosene.

– Vanligvis er ikke prognaosene for dette veldig oppløftende, men jeg skal bekjempe dette. Jeg skal fortsette å jobbe, sier programlederen.

– For å være ærlig, så må jeg fortsette, sier Trebek med galgenhumor:

– For ifølge kontrakten må jeg være vert for «Jeopardy» i ytterligere tre år. Så hjelp meg! Hjelp meg å beholde troen, og så vil vi komme seierende ut av dette.

VINNER: Alex Trebek har vunnet flere Emmy-priser for jobben med «Jeopardy». Foto: Reed Saxon / AP

Ifølge Kreftforeningen var det 808 mennesker som fikk bukspyttkjertelkreft i Norge i 2017:. 422 menn og 386 kvinner. Bukspyttkjertelkreft er en av kreftformene som har lav overlevelse. Den gjennomsnittlige overlevelsen er ifølge foreningen på seks måneder. Fem år etter at pasienten har fått diagnosen, er 9,7 prosent i live.

«Jeopardy» har 23 millioner seere i USA og Canada, noe som gjør det til det mest sette spørreprogrammet på markedet. Trebek har vært programleder for over 7000 episoder. Blant Emmy-prisene er også en ærespris han ble tildelt i 2011.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder