«Fredrikssons Fabrikk»-stjernen Magnus Härenstam er død

Den svenske skuespilleren, kjent fra «Fredrikssons fabrikk», er død. Han ble 73 år gammel.

 • Felicia Alvsing
 • Jostein Matre

Artikkelen er over fem år gammel

Det melder hans bookingagent i en pressemelding, skriver Expressen.

I en minneside på Facebook, «Magnus Härenstam - I Våra Hjärtan», har skuespillerens familie uttalt seg om hans bortgang.

«Det er med sorg i hjertet at vi melder at vår elskede Magnus på ettermiddagen lørdag 13. juni døde av ettervirkningene av kreften. Magnus sovnet stille og fredelig inn hjemme, omgitt av familien.

I vår store sorg og savn er vi i familien rørt av alle kjærlige og varme ord vi får om Magnus, både fra venner og familie, men også av samfunnet. Det gir oss en slik glede og det føles naturlig å prøve å samle tankene på ett sted, «Magnus I Våra Hjärtan». Her kan dere dele deres tanker og anekdoter, så kan vi sammen le av glade minner - det hadde Magnus likt!», skriver de på siden.

Fikk kreftdiagnose

I april ga han ut en selvbiografi med den samme tittelen som humormonologen sin: «Morsning & Goodbye». Härenstam skal ha under lengre tid vært plaget med kreft. Han ble i 2002 diagnostiert med prostatakreft som senere utviklet seg til en svulst på en virvel i korsryggen, noe som har ført til at han både i 2013, i fjor og nå senest i februar måtte stoppe forestillingen og legge seg inn på sykehus for å gjennomgå flere cellegiftsbehandlinger og operasjoner.

– Jeg skal holde på med dette til jeg dør. Det er jo en komisk monolog om kunsten om å modnes og eldres behaglig, og den skal jeg slite med til jeg stuper, sa han nylig i et intervju med Aftonbladet.

I et intervju med Expressen i fjor høst snakket han ut om kreften, og det som fulgte med sykdommen.

– Det er den jævla kreften jeg drar på. Jeg har litt igjen på min «Bucket list», sa han den gang.

I GODT LAG: Den folkekjære skuespilleren fikk på begynnelsen av 90-tallet kose seg med Brit-Elisabeth Haagensli, Elsa Lystad, Aud Schønemann og Anne Marie Ottersen i «Fredrikssons fabrikk». Foto:Bjørn Delebekk,VG

Nektet å gi seg

I et intervju med Dagens Nyheter fra februar fortalte skuespilleren at han nektet å gi seg igjen, og at han nå gjorde alt på egen risiko.

– Men jeg har det så bra. Jeg tror at min tilfriskning påvirkes av at jeg har det så utrolig morsomt på scenen, sier han i intervjuet.

Skuespilleren er kjent som den første svenske stand-up komikeren, og er også kjent for sitt arbeid med avdøde Brasse Brännström som han spilte med i den populære barne-TV-serien «Fem myror är fler än fyra elefanter». I perioden mellom 1990 og 1993 spilte han Fredriksson i den norske komiserien «Fredrikssons fabrikk».

Mellom 1991 og 2005 var han programleder for svenske «Jeopardy!».

Härenstam etterlater seg kona Birgitta, og tre barn.

Mer om

 1. Sverige

Flere artikler

 1. Familien til Magnus Härenstam rørt: – Han ville blitt fnisende glad

 2. Slik minnes kungen sin gode venn Magnus «Fredriksson» Härenstam

 3. Slik var Härenstams siste uker

 4. Svenskekongen minnes Marie: – Musikk forbundet med viktige stunder i livet

 5. «Beverly Hills»-stjernen Shannen Doherty: – Tøff behandling mot brystkreften

Fra andre aviser

 1. Magnus Härenstam er død

  Aftenposten
 2. Magnus Härenstam er død

  Fædrelandsvennen
 3. Magnus Härenstam er død

  Bergens Tidende
 4. Skuespilleren Alan Rickman er død

  Aftenposten
 5. Idretts-Sverige i sorg: - Han var så utrolig varm

  Bergens Tidende
 6. Marie Fredriksson toppet hitlisten i USA fire ganger. ABBA gjorde det én. Men hun var aldri opptatt av et liv i stjerneglans.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder