Dette kan du glede deg til på TV i år!

TOPP TILBUD: Her er noen av seriene du kan se på TV de neste 12 månedene. Øverst fra venstre: «Fortitude», «Game of Thrones», «Orange Is the New Black». Nederst fra venstre: «Wayward Pines» og «Downton Abbey». Foto:,ITV/ Warner Bros/HBO/Netflix/Fox

20 TV-høydepunkter i 2015

Både kjente suksesserier og nye eksperimenter kommer til din TV- eller digitalskjerm i året som kommer. Alt du trenger å gjøre er å innta sofaen.

Artikkelen er over fem år gammel

Det er mye å fråtse i på fjernsynsfronten også i 2015. Blant de mange nye og kjente konsepter, på lineær-TV som på strømmetjenester, er dette 20 utvalgte serier (i tilfeldig rekkefølge) VGs TV-anmelder mener seerne kan glede seg til i det nye året.

NB: Beskrivelsen av enkelte av de kjente seriene røper handlingen i tidligere sesonger!

Nye serier:

KOMMER: Nicolai Cleve Broch og Synnøve Macody Lund i «Frikjent». Foto:Carl Christian Raabe,Miso Film

1. «Frikjent»

Den norske dramaserien som er inspirert av Birgitte Tengs-saken, er allerede solgt til en rekke land og har fått positiv omtale i internasjonale medier. The Hollywood Reporter stilte i høst spørsmålet om «Frikjent» kunne bli den neste store nordiske dramaserien, og sa serien «tar elementer av nordisk noir og kombinerer dem med den mye eldre skandinaviske tradisjonen med eksistensielt drama, og minner om Ingmar Bergman eller Henrik Ibsens verk». Og dessuten får du se Nicolai Cleve Broch, Lena Endre og Fridtjov Såheim i noen av rollene.

TV 2 sender serien fra Miso Film i mars.

NYTT GJENSYN: Vi har sett Bob Odenkirk som Saul Goodman før, men ikke i den nye serien «Better Call Saul». Foto:Ursula Coyote,AMC

2. «Better Call Saul», spinoff-serie

Som avleggerserie fra «Breaking Bad», er forventningene relativt høye til den tidvis tvilsomme advokaten Saul Goodmans egen serie. Bob Odenkirk gjentar rollen som Saul, eller Jimmy McGills som han kaller seg i denne forløperserien, hvor handlingen er lagt seks år før advokaten møter den tilfeldige narkotikaprodusenten Walter White.

Serien kommer på norske Netflix i februar.

ZOMBIEDETEKTIV: Rose McIver som Olivia «Liv» Moore i «iZombie». Foto:,Warner Brothers

3. «iZombie»

Fra skaperne av «Veronica Mars» kommer en ny vri på kvinnelig amatøretterforsker-serie. «iZombie» er basert på DC Comics-tegneserien ved samme navn, og handler om medisinstudenten Olivia som etter å ha endt som snacks på en zombiefest blir delvis zombie og må overleve ved å spise hjerner fra likhuset. En bieffekt av hjerneknaskingen er at Olivia overtar minnene fra dem hun spiser, og bruker kunnskapen til å løse drapsgåter.

Komemr på FEM i Norge.

POLARKRIM: F. v. Stanley Tucci, Sofie Gråbøl og Christopher Eccleston i «Fortitude». Foto:,SKY VISION

4. «Fortitude»

Denne britiskproduserte serien med , Michael Gambon og Stanley Tucci er lagt til en fiktiv by på Svalbard, og jakter utvilsomt nordisk noir-følelsen. Her spiller Gråbøl Hildur Ødegård, ordfører for gruvesamfunnet Fortitude. Byen drømmer om å bli et turist-trekkplaster, men står plutselig midt i et makabert funn som truer hele samfunnet.

Sendes i Storbritannia i januar. NRK planlegger å sende serien i slutten av februar.

Har du andre serier du gleder deg til? Diskutér i kommentarfeltet nederst.

5. «HBO/Rock 'n' Roll-prosjekt uten tittel»

Det vites lite om hvordan serien blir ennå, men for mange holder det å vite at Mick Jagger og Martin Scorsese samarbeider om en HBO-serie som skal handle om 70-tallets sex- og dop-elskende musikkindustri. Begge er produsenter, sammen med «Sopranos»- og «Bordwalk Empire»-manusforfatter/produsent Terence Winter. Blant skuespillerne er Ray Romano, Bobby Cannavale og danske Birgitte Hjort Sørensen.

Serien kommer på HBO en gang i 2015.

NY SERIE: Matt Dillon som Ethan Burke og Juliette Lewis som Beverly - en bartender som er like skeptisk til Wayward Pines som han er. Foto:Liane Hentscher,Fox Broadcasting

6. «Wayward Pines»

Her har regissør M. Night Shyamalan hentet inn 90-tallshelten Matt Dillon og laget en serie som, før det ble klart at det kommer en ny runde «Twin Peaks» fra David Lynch i 2016, ble sammenlignet med «Twin Peaks». Dillon spiller en etterretningsagent som reiser til Wayward Pines i Idaho på leting etter to savnede kolleger. Der finner han ut at å forlate byen igjen er lettere sagt enn gjort. Shyamalan har en tendens til enten å floppe («After Earth») eller toppe («Den sjette sansen»), så her er det bare å benke seg for å finne ut hvilken vei det går denne gang.

Kommer på FOX i mai.

Etablerte serier:

NB: Beskrivelsen av enkelte av de kjente seriene røper handlingen i tidligere sesonger!

7. «Game of Thrones», sesong 5

TV-versjonen av George R. R. Martins fantasy-saga om isfolket og alle de andre (vinterfolket, sommerfolket, dragefolket etc.) ruller videre. Sesong 4 var stappet med dramatikk: Joffrey og Tywin Lannister ble drept, Daenerys fikk større drager og økende makt, og de levende døde is-vesenene rykket nærmere. Den kommende sesongen henter mesteparten av handlingen fra bok fire og fem i serien – og det er ingen grunn til å tro at blodbadet stilner.

Kommer 12. april på HBO Nordic og C More

SKOTSK KRIM: «The Fall» med Gillian Anderson. Foto:,Netflix

8. «The Fall», sesong 2

«The Fall» er en bekmørk krimserie med Gillian Anderson i rollen som spesialetterforsker Stella Gibson, og «50 Shades of Gray»-aktuelle Jamie Dornan spiller den psykopatiske seriedrapsmannen Paul, som seerne hele veien vet hvem er. Hun jakter på ham og han jakter på nye ofre.

Storbritannia sendte de 6 episodene av sesong 2 i november og desember, og på amerikanske Netflix er sesongpremieren 16. januar.

9. «True Detective», sesong 2

Få tør vel håpe at sesong 2 blir like fantastisk som krimmagien Woody Harrelson og Matthew McConaughey leverte i første sesong – roller de begge ble Golden Globe-nominerte for. I høst ble det klart at Colin Farrell og Rachel McAdams skal spille etterforskere, mens Vince Vaughn har en mindre rettskaffen rolle i den kommende sesongen. Vi tviler, men krysser fingrene!

Serien kommer på HBO Nordic og C More

10. «The Walking Dead», del 2 av sesong 5

Zombieserien har virkelig tatt seg opp på actionfronten denne sesongen, og da skaperne i desember la ut en såkalt spoiler som røpet et sentralt punkt i handlingen på seriens offisielle Facebookside, før vinterfinalen var vist i alle tidssoner, ble det ramaskrik. I USA har «The Walking Dead» ifølge Deadline vært den mest populære TV-serien i aldersgruppen 18–49 år de siste to årene. 14,8 millioner seere så delfinalen før jul, noe som er det høyeste midt-sesongtallet noensinne ifølge Variety.

9. februar er kampen for postapokalypse-tilværelsen tilbake på Fox i Norge.

AVSLUTTER: Peggy Olsen og Don Draper, spilt av Elizabeth Moss og Jon Hamm, i aller siste sesong av «Mad Men». Foto:Frank Ockenfels,Lions Gate

11. «Mad Men», sesong 7, del 2

Kultserien fra reklamemiljøet i New York på 60-tallet er inne i sin aller siste sesong. Don Draper og kollegene har hatt en lang kunstpause, etter at del 1, «The Beginning» startet i april i fjor. I sesongfinalen i mai fikk Don nesten sparken fra firmaet, Bert døde, firmaet fusjonerte og Megan fortalte Don hun ville skilles. Denne våren kommer de siste sju episodene, under deltittelten «The End of an Era». Den slutten må man få med seg.

Kommer på amerikansk Apple TV og VOX i Norge våren 2015.

RETUR: Kevin Spacey som Francis Underwood og Robin Wright som Clair Underwood i «House of Cards». Foto:Nathaniel E. Bell,Ap/Netflix

12. «House of Cards», sesong 3

To år etter at Netflix satte en ny standard ved å slippe hele første sesong av deres egenproduserte «House of Cards» på én gang, kommer sesong tre. Kevin Spacey spiller fremdeles Frank Underwood, en demokrat med klarere politiske ambisjoner enn moralsk kompass. Blant de fleste med et snev av interesse for politikk, har serien gått rett hjem. Dette er en amerikansk, oppdatert versjon av BBC-serien ved samme navn som ble sendt i 1990, og igjen var basert på en roman av Michael Dobbs.

27. februar kommer hele sesongen på Netflix.

13. «Orange is the New Black», sesong 3

Dramaserien om Piper Chapman og hennes med-innsatte i kvinnefengselet sluttet med et brak, for ikke å si en påkjørsel, i sesong 2. Nå hevdes det at sesong 3 kommer til å dreie seg mye om forholdet mellom Piper (Taylor Schilling) og Alex Vause (Laura Prepon). Vause var ikke mye å se i forrige sesong, men Piper rakk å kludre til prøveløslatelsen hennes likevel.

Netflix-dramaet antas å fortsette i juli.

RADARPAR: Dr. Watson (Martin Freeman) og Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) i «Sherlock». Foto:John Rogers,Hartswood Films/BBC

14. «Sherlock», julespesial

Helt på tampen av året, kommer en spesialepisode av den oppdaterte Sherlock Holmes-versjonen fra BBC. Det er bare noen få episoder i hver sesong, men de er til gjengjeld både lange og tettpakket med spenning. At det har tatt tid å få fjerde sesong (som kommer i 2016) av suksesserien på beina, skyldes angivelig hovedrolleinnehaver Benedict Cumberbatchs travle karriere. Han har blant annet brukt tiden på å spille hovedrollen i Morten Tyldums «The Imitation Game», noe både han og filmen er nominert til Golden Globe for.

Kommer i desember 2015. Tidligere sesonger er sendt på NRK.

15. «Heroes», gjenopplives?

Blant annet Variety har hevdet at superhelt-serien «Heroes» gjenoppstår som en selvstendig miniserie med 13 episoder i 2015, etter at NBC slapp en mystisk trailer med den kjente logoen og påskriften «Heroes Reborn» i fjor. Serien var en knallsuksess fra starten i 2006, men mistet seere gjennom de fire sesongene, og ble ikke fornyet etter 2010. Så langt vites ingen detaljer om miniserien, eller om Hayden Panettiere, Zachary Quinto, Masi Oka og de andre skuespillerne vender tilbake til rollene sine som vanlige mennesker som oppdager at de har ulike superkrefter. Men vi håper det!

Tekst fra e-post: Lena Dunham i sesong 4 av Girls. Foto: HBO Foto:,

16. «Girls», sesong 4

Lena Dunham, Judd Apatrow og resten av folket som ga oss en frisk vri på venninnegjeng-serier i 2012, er tilbake med sesong fire. Sist vi så Hannah hadde hun både fått jobb og bestemt seg for å få sparken fra GQ, og hun hadde kommet inn på et prestisjetungt skrivekurs ved Universitet i Iowa. Men er det én ting vi har lært gjennom tre sesongen med «Girls», er det at vi aldri vet hva Hannah kan finne på.

Kommer 12. januar på HBO Nordic og C More.

17. «Penny Dreadful», sesong 2

Serien som er oppkalt etter de britiske røverromanene fra 1800-tallet, gapte over mye da den kom i fjor. Den kombinerte fantasy-, skrekk- og periodeserien bød på både vampyrer, demoner og litterære legender. Den er skapt av John Logan – manusforfatter for suksesser som «Gladiatoren», «Hugo» og «Skyfall», har Sam Mendes på produsentsiden og Eva Green, Timothy Dalton og Josh Hartnett i hovedrollene. Liker du skrekkhistorier, er dette serien for deg.

Kommer på HBO Nordic, mest sannsynlig til våren.

BROADCHURCH: Politietterforskerne Ellie Muir (Oliva Colman) og Alec Hardy (David Tennant) i sesong 1. Foto:,ITV og Kudos Film & Television L

18. «Broadchurch», sesong 2

Denne britiske krimserien, som ble en knallsuksess i Storbritannia, tok utgangspunkt i drapet på en 11-årig gutt, jakten på hans morder, og hvordan hendelsen påvirket lokalsamfunnet. David Tennant og Olivia Colman spiller etterforskerne Alec Hardy og Ellie Miller som forsøker å komme til bunns i saken. Den nye sesongen skal følge to hovedspor: rettssaken mot den den antatte drapsmannen og gjenopptakelse av Sandbrook-saken, men hva som ellers skjer er holdt strengt hemmelig.

Startet på NRK 7. januar.

19. «Downtown Abbey», sesong 6

Det tok litt tid før USA fikk øynene opp for denne periodedrama-perlen av en serie, men nå er farsotten spredt til de fleste verdenshjørner. I høst ble det klart at det kommer en sjette sesong i 2015, og da får vi forhåpentligvis se hva som skjer når Tom Branson flytter til USA, om Lady Mary muligens bestemmer seg for om eller hvem hun vil gifte seg med, hvordan det går med stadig ulykkelige Edith Crawley, og om enkegrevinnen vil leve evig.

FORTSATT PÅ VAKT: Kevin Bacon som Ryan Hardy i «The Following», sesong 2. Foto:,Warner Brothers

20. «The Following», sesong 3

Denne ekstremt spennende thillerserien startet med Kevin Bacon som en tidligere FBI-agent (Ryan Hardy) som forsøker å fange en seriemorder og hans tilhengere. Jakten endte tilsynelatende i drapsmannen Joe Carrolls død, men sesong to avslørte at alltid paranoide Hardy selvfølgelig hadde rett – og den ga oss danske Connie Nielsen i en av hovedrollene. Nå gjenstår det å skje hva som kan skje videre, med Carroll i politiets varetekt. Det vi kan være sikre på, er at livet har noen utfordringer igjen å by Ryan Hardy på.

Serien starter i mars i USA. De to tidligere sesongene er sendt på TVNorge.

Dette er som nevnt kun et lite utvalg av de mange seriene som kommer i 2015.

Hvilke nye serier eller sesonger gleder du deg til i år? Diskutér gjerne i kommenterfeltet!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder