Med tidløse strømmetips

PÅSKEGODT: Blant de mange filmen og serien du kan se på TV i påsken, er «Karate Kid», «Harry Potter og de vises sten», «Hobbiten: En uventet reise», «Beverly Hills Purk», «Foyle» og «Dragetreneren». Foto:,Sony/Columbia/Reuters/Warner Bros/James Fisher/Paramount Pictures/United International Pictures

Påskens store TV-guide

Enten du liker sofakos best med krim, komedie eller
dokumentar – og enten du tar opp eller ser direkte: Her er VGs allsidige anbefalinger for TV-påsken.

Artikkelen er over fem år gammel

For tips til serier du kan se på nett-TV, se nederst i saken. Foretrekker du å lese i påsken, gir vi deg 15 påskekrim-tips her.

SKJÆRTORSDAG

14.30 på NRK1: «Mitt liv som hund» (1985)

s svenske mesterverk ble nominert til to Oscar-priser, og vant en Golden Globe for Beste utenlandske film. Den sårmuntre oppvekstfortellingen følger 12-årige Ingemar, som har en alvorlig syk mor og møter en bråte eksentriske mennesker når han blir sendt for å bo hos en slektning over sommeren.

18.30 på TV 2 Zebra: «Hot Shots» (1991)

Det kan ikke garanteres at parodien på «Top Gun» har tålt tidens tann. Men komedien med Charlie Sheen, Valeria Golino og Jon Cryer var den niende mest sette filmen i USA i 1991, og er den 11. mest innbringende parodifilmen noensinne.

KRATEKID: Ralph Macchio som Karate Kid og Pat Moria som Mr. Miyagi. Foto:,Sony/Colombia

19.05 på TV3: «Karate Kid – sannhetens øyeblikk» (1984)

Enten du ikke kjenner referansen «Wax on, wax off», eller har den blant favorittene, er denne filmreisen ren nostalgimoro. Ralph Macchio spiller gutten som flytter til et tøft nabolag i Los Angeles og får vaktmesteren til å lære ham kampsport. Pat Moria ble Oscar-nominert for rollen som Mr. Miyagi.

20.30 på TVNorge: «Harry Potter og de vises sten» (2001)

I den første filmen i sagaen om Harry Potter, spilt av Daniel Radcliffe, finner Harry ut at han er trollmann, til tross for familiens forsøk på å holde det skjult. Og når han kommer seg til Galtvort skole for hekseri og trolldom, begynner selvfølgelig mystiske ting å skje.

VILLE VESTEN: Hailee Steinfeld og Jeff Bridges er et umake par i «True Grit». Foto:Lorey Sebastian,

23.30 på TV 2 Zebra: «True Grit – Et ekte mannfolk» (2010)

Coen-brødrenes westernfilm var nominert til hele ti Oscar-priser uten å vinne. Men både Jeff Bridges og Hailee Steinfeld imponerer stort i rollene som henholdsvis hardbarket, forfyllet sheriff og tenåringsjenta som tvinger ham til å hjelpe til med å finne hennes fars morder.

LANGFREDAG

14.30 på NRK1: «Astrid – en fortelling om Astrid Lindgrens liv»

Fikk du ikke med deg denne dokumentarserien i tre deler da den gikk tidligere i år, har du ingen unnskyldning for å la være i påsken. En nyansert og rørende fortelling om bokdronningen via brev, dagbokutdrag og filmer som aldri før er vist.

15.40 på TV 2: «Forrest Gump» (1994)

Å se legemegjørelsen av den amerikanske drømmen er nærmest blitt en ferietradisjon. Hver jul og påske sendes fortellingen om den naive Forrest Gump som i Tom Hanks’ skikkelse snubler seg gjennom begivenheter i nyere amerikansk historie, og hver gang er det verdt å se hans Oscar-vinnende prestasjon.

GODGRIS: Grisen Babe i filmen ved samme navn. Foto:Universal Pictures,Reuters

15.55 på TV3: «Heldiggrisen Babe» (1995)

En søt familiefilm for dem som liker snakkende dyr. Filmen følger vennskapet mellom den lille grisungen Babe og bonden som lærer ham å være gjetergris, og vant Oscar for Beste spesialeffekter i 1996.

PARANOIA: Steve Buscemi og Harvey Keitel har problemer med å stole på hverandre i «De hensynsløse». Foto:,Miramax/Getty Images

21.00 på TV 2 Zebra: «De hensynsløse» (1992)

Quentin Tarantinos debutfilm ble en øyeblikkelig kultklassiker. Seks kriminelle under kodenavnene Mr. White, Mr. Orange, Mr. Blonde, Mr. Pink, Mr. Blue og Mr. Brown blir leid inn for et juvelkupp, men ting går ikke helt etter planen, og de begynner å mistenke en angiver blant dem. En blodig og bråspennende krim hvor en kan boltre seg i Steve Buscemi, Harvey Keitel og Tarantino selv.

GJENGANGERE: Christopher Foyle (Michael Kitchen) og Sam (Honeysuckle Weeks) i sesong 8 av «Foyle». Foto:,Eleventh Hour Films & All3Media

21.05 på NRK1: «Foyle». Sesongpremiere

Tre nye episoder om kriminalsjef Foyle lagt til tiden rett etter Andre verdenskrig. I denne åttende sesongen blir en professor som var tolk under Nürnbergprosessen funnet knivstukket i en park. Sporene peker mot spionasje, og siden Foyle ikke vet at Samantha er gravid, sendes hun på et farlig oppdrag.

23.40 på TV 2 Zebra: «Young Guns» (1988)

Om du har planer om å la langfredag bli skikkelig lang, kan denne nostalgitrippen være noe for deg. Emilio Estevez, Kiefer Sutherland, Charlie Sheen og Lou Diamond Phillips dukker opp i westernfortellingen om en gruppe skyteglade unge menn som kjemper mot en voldelig bande som truer freden i deres lille by.

PÅSKEAFTEN

16.20 på NRK1: «Northugs triumf»

Reprise på NRK-dokumentaren om Petter Northugs forberedelser til VM etter Sotsji-nedturen og fyllekjøringsskandalen.

19.55 på NRK1: «Eurovision Song Contest 60 år»

Vet du ikke hva forkortelsene MGP eller ESC står for, kan du hoppe over denne jubileumssendingen fra London. Men for dere andre leder Graham Norton og Petra Mede et stjernespekket «Greatest hits»-show med melodifestivallegender som irske Johnny Logan, svenske Herreys og våre egne Bobbysocks.

SANGER: Adam Sandler som bryllupssanger på 80-tallet. Foto:,Getty Images

21.30 på TV 2 Bliss: «Bryllupssangeren» (1998)

En av de søteste og morsomste romantiske komediene med Adam Sandler. Mye på grunn av strålende innsats fra henholdsvis Drew Barrymore som vordende brud og Steve Buscemi i en markant minirolle. Men også Adam Sandler selv blander sårbarhet, forelskelse og hat på fornøyelig vis som bryllupssangeren selv.

BRUDEPIKER: Det går på ingen måte etter planen når Kristen Wiig, Maya Rudolph, Wendi McLendon-Covey, Rose Byrne, Melissa McCarthy og Ellie Kemper skal arrangere bryllup. Foto:,Universal Pictures

23.40 på NRK1: «Bridesmaids» (2011)

Kristen Wiig både spiller hovedrollen og har skrevet manus i denne Paul Feig-komedien der et topplag av kvinnelige komikere boltrer seg i vennskaps-, sjalusi- og bryllupsklisjeer. Men bare så det er sagt: Dette er absolutt en morsom film for begge kjønn.

00.35 på FEM: «Silver Linings Playbook» (2012)

Orker du å sitte oppe sent påskeaften, belønnes du med denne perlen av en sårmorsom fortelling om mennesker som sliter på ulike måter, men prøver å finne en retning i livet. Både Bradley Cooper og Jennifer Lawrence var Oscar-nominerte for rollene sine, og hun stakk av med statuetten.

1. PÅSKEDAG

LYKKELIG? Shrek - muligens lykkelig alle sine dager. Foto:,Paramount

08.30 på TVNorge: «Shrek – lykkelig alle sine dager» (2010)

I den fjerde filmen i Shrek-sagaen er trollet selv blitt trebarnsfar og er litt lei av livet som kjendis. Etter en uheldig avtale med Rumleskaft blir fortiden visket ut, og han må kjempe for å få tilbake hverdagen med Fiona og trollungene.

20.45 på TV 2 Zebra: «Lock, Stock and Two Smoking Barrels» (1998)

Guy Ritchies første langfilm var et forvarsel om megasuksessen med «Snatch» to år senere. Også i denne kolliderer ulike lyssky elementer fra Londons underverden med hverandre i en jakt på ulovlig anskaffede verdisaker.

21.00 på TV3: «Hobbiten: En uventet reise» (2012)

Den første filmen i «Hobbiten»-trilogien kan friste flere enn bare Tolkien-fans. Her setter Bilbo, spilt av Martin Freeman, ut på eventyr for å ta opp kampen mot den gullglade dragen Smaug.

SPENNINGSFILM: Fiksjonsutgaven av «Kon-Tiki». Foto:Carl Christian Raabe,Nordisk Film Distribusjo

21.45 på TV 2: «Kon-Tiki» (2012)

Joachim Rønning og Espen Sandbergs filmfortelling om Kon-Tiki-ferden var Oscar-nominert til Beste utenlandske film i 2013. 100 år etter at Thor Heyerdahl ble født er vi fortsatt fascinerte av den norske eventyreren, og «Kon-Tiki» sparer ikke på kruttet.

MANDAG 2. PÅSKEDAG

07.35 på TVNorge: «Dragetreneren» (2010)

Er du eller barna tidlig oppe denne påskemorgenen, er denne animasjonsperlen av en dragefilm absolutt verd å bruke tid på. Den pinglete vikingen Hikken sliter med å finne seg til rette som sønn av den fryktede dragedreper-høvdingen i bygda, og utvikler et ganske annet forhold til arten enn sin far.

LEKEN VOKSEN: Tom Hanks som Josh Baskin og Robert Loggia som MacMillan i «Big». Foto:,20th Century Fox

10.10 på TV 2: «Big» (1988)

Tom Hanks spiller voksenversjonen av 12-åringen som skulle ønske han var større og våkner opp med ønsket oppfylt. Etter en fantastisk start på voksenlivet som leketøysdesigner, begynner nedturen når Josh savner familie og venner og prøver å bryte forheksingen.

17.10 på NRK2: «Derrick»

Har du ikke fått nok krim i påsken, er det fremdeles mulighet til litt retro-krimkos. I denne andre episoden i sesong 8 forsøker Stephan Derrick og assistenten Harry Klein stadig å løse mordgåter.

ANIMERT MORO: Courtney Babcock, Norman Babcock, Neil og Mitch i «ParaNorman». Foto:Laika,Ap/Focus Features

16.00 på TV3: «ParaNorman» (2012)

Noe så sjeldent som en nydelig, animert familiefilm om zombier. Den handler om Norman, som har paranormale evner og ser døde mennesker. Det fører til at han blir sett på som en raring i byen, i hvert fall til det blir opp til ham å redde den fra en gammel forbannelse.

21.30 på FEM: «Ungkaren». Sesongpremiere

Trenger du litt trash-TV for å hjelpe deg tilbake til hverdagen etter påskehøytid, kan premieren på den 19. sesongen av amerikanske «Ungkaren» være noe for deg! Denne gangen er det bonden Chris Soules fra Iowa (som kom på topp-3 i «Ungkarskvinnen»-sesongen med Andi Dorfman), som skal jakte en sjelevenn blant 30 dateklare damer.

Strømme-påsken

Det er fullt mulig å klare seg uten TV eller TV-boks i påsken. Her er serieanbefalinger fra strømmetjenester.

«The Jinx»

MISTENKT: Eiendomsbaron Robert Durst i retten i New York i desember 2014. Foto:Mike Segar,Reuters

En HBO-dokumentarserie du nesten må ha vært uten internett for ikke å ha hørt om i det siste. Over seks episoder går regissør og fotograf gjennom syv år med politietterforskning av tre uløste drapsgåter, som en slags filmatisert «Serial». Den mistenkte, men frikjente, er mangemillionæren Robert Durst, og han medvirker i serien. Rett før den siste episoden ble sendt på HBO i USA i midten av mars, ble Durst arrestert på bakgrunn av uttalelser i episoden, og nå risikerer han dødsstraff.

Les historien om skandale-millionæren her (krever innlogging).

Tilgjengelig på HBO Nordic, og på amerikansk AppleTV fra 30. mars.

«Broadchurch»

IDYLL: Politietterforskerne Ellie Muir (Oliva Colman) og Alec Hardy (David Tennant) etterforsker dødsfallet til en gutt som blir funnet på stranden i den idylliske småbyen. Foto:,ITV og Kudos Film & Television L

Første sesong av denne britiske krimserien, som ble en knallsuksess i Storbritannia, tar utgangspunkt i drapet på en 11-årig gutt, jakten på hans morder og hvordan hendelsen påvirket lokalsamfunnet. David Tennant og Olivia Colman spiller etterforskerne Alec Hardy og Ellie Miller som forsøker å komme til bunns i saken. Sesong to følger rettssaken mot den antatte drapsmannen og gjenopptagelse av Sandbrook-saken.

Deler av sesong 2 er tilgjengelig på NRK TV på nett. Begge kan kjøpes på amerikanske AppleTV.

«House of Cards»

MAKTSYKE: Kevin Spacey og Robin Wright i rollene som Frank og Claire Underwood i «House of Cards» sesong 3. Foto:David Giesbrecht,NETFLIX

Netflix satte en ny standard ved å slippe hele første sesong av deres egenproduserte «House of Cards» på én gang. Nå er sesong tre ute – og har du ikke fått serien med deg før, kan du sesongfråtse i påsken. Kevin Spacey spiller Frank Underwood, en demokrat med klarere politiske ambisjoner enn moralsk kompass, og Robin Wright spiller hans kalkulerende kone. Blant de fleste med et snev av interesse for politikk og dramatikk, har serien gått rett hjem. Dette er en amerikansk, oppdatert versjon av BBC-serien ved samme navn som ble sendt i 1990, og igjen var basert på en roman av Michael Dobbs.

Tilgjengelig på Netflix. De to første sesongene er på amerikansk AppleTV.

MØRK KRIM: Gillian Anderson lyser i denne dystre thrilleren. Foto:,Netflix

«The Fall»

«The Fall» er en bekmørk BBC-krimserie med Gillian Anderson i rollen som spesialetterforsker Stella Gibson, og «Fifty Shades of Grey»-aktuelle Jamie Dornan som den psykopatiske seriedrapsmannen Paul. Seerne vet hele veien hvem er, men det nordirske politiet famler i blinde og kaller noe motvillig inn ekspertise fra London. Gibson jakter på morderen og han jakter på nye ofre.

Sesong 1 er tilgjengelig på Netflix og amerikansk AppleTV, og sesong 2 kommer på Netflix i løpet av våren.

«True Detective»

Woody Harrelson og Matthew McConaugheyleverte i krimmagi første sesong – i roller de begge ble Golden Globe-nominerte for. I ventetiden til sesong 2 er det absolutt verd å se den første om igjen – eller for første gang! Gjennom åtte episoder nøstes en etterforskning fra 1995 opp gjennom tilbakeblikk fra nåtiden. Harrelson og McConaughey spiller drapsetterforskerne som formidler historien – en mørk miks av grufulle drap, gjengvold, dop, pedofili, overtro og incest.

PÅ SPORET: Woody Harrelson som Martin Hart og Matthew McConaughey som Rustin Cohle Cohle i første sesong. Foto:,HBO Nordic

Tilgjengelig på HBO Nordic

«Bloodline»

FAMILIE: Ben Mendelsohn som Danny Rayburn og Sissy Spacek som Sally Rayburn i «Bloodline». Foto:Saeed Adyani,Netflix

Denne serien fra skaperne av «Damages» kom på Netflix 20. mars, men har allerede rukket å få mye skryt, blant annet fra krimbloggen OP-5. Gjennom 13 episoder følges det som ved første blikk ser ut til å være en familiehistorie om fire søsken, men som når vi kommer litt under overflaten viser seg å gå til mørkere dyp. Sissy Spacek, Ben Mendelssohn og Sam Shepard er blant skuespillerne vi får se kjempe med Rayburn-familiens hemmeligheter.

Tilgjengelig på Netflix.

«The Affair»

UTROSKAP: Dominic West som Noah, Ruth Wilson som servitøren Alison og Maura Tierney som Noahs kone Helen i «The Affair». Foto:Craig Blankenhorn,SHOWTIME

Denne dystre familiesagaen stakk av med to Golden Globe-priser i januar. Den følger familiene til henholdsvis Alison Bailey (Ruth Wilson) og Noah Solloway (Dominic West), og viser ringvirkningene av deres utenomekteskapelige affære. Episodene fortelles fra henholdsvis hans og hennes perspektiv, og viser oss dermed til tider vidt forskjellige variasjoner av historien.

Tilgjengelig på HBO Nordic og amerikansk AppleTV.

«The Missing»

MARERITT: James Nesbitt som Tony Hughes og Frances O'Connor som Emily Hughes, som mister sønnen Oliver under en ferie i Frankrike. Foto:Liam Daniel,New Pictures Limited/Company Television Production

Denne britiske dramaserien spiller på alle foreldres mareritt: En liten gutt forsvinner i menneskemengden mens han er på ferie med mor og far. Serien hopper i tid mellom etterforskningen av forsvinningen og livet til de to foreldrene flere år senere, når faren, spilt av James Nesbitt, forsøker å få saken gjenopptatt. Frances O’Connor var Golden Globe-nominert for rollen som guttens mor.

Tilgjengelig på TV 2 Sumo og amerikanske AppleTV

«The Following»

SEKT OG SAMLIV: Kevin Bacon som Ryan Hardy i «The Following», sesong 2. Foto:,Warner Brothers

Sesong 3 av thrillerserien har startet noe skuffende, men de to første var ekstremt spennende – og er verd litt datatrafikk i påsken. Kevin Bacon spiller en tidligere FBI-agent (Ryan Hardy) som forsøker å fange seriemorderen Joe Carroll og hans tilhengere – som stadig ser ut til å oppstå i nye former. At Ryan er kronisk paranoid og har følelser for Carrolls ekskone gjør ikke saken mindre komplisert.

Tilgjengelig på amerikansk AppleTV.

«Rectify»

Dette er serien som har blitt nevnt i samme krimspor som norske «Frikjent». Den handler om Daniel Holden, som ble dømt til døden for voldtekt og drap på sin 16-årige kjæreste som tenåring. Da nytt DNA-bevis dukker opp, blir Holden satt fri etter 19 år i fengsel og vender tilbake til hjembyen i Georgia. Serien følger livet hans og dem rundt ham i det lille lokalsamfunnet når en antatt skyldig vender tilbake.

To sesonger er tilgjengelig på amerikansk AppleTV. Sendes også lineært på Viasat Crime torsdager fra 2. april.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder