«71° Nord-Svein»: – Jeg er klar, altså!

Charter-Svein har rast ned i vekt

TV-profil Svein Østvik (55) nærmet seg 100 kilo, men på ett år har han gått ned over ti kilo.

Artikkelen er over tre år gammel

Østvik er igjen aktuell på skjermen denne våren - nå nylig i «Fire stjerners middag» og de kommende ukene i kjendisversjonen av «71 grader nord».

I forbindelse med deltakelsen i realityserien gikk 55-åringen betydelig ned i vekt.

– Fra 96-97 kilo til 86-87 kilo, sier Østvik stolt til VG.

Faktisk gikk han ned like mange kilo etter deltakelsen i «Skal vi danse», men det er én forskjell: Nå har han holdt på vekten.

– Jeg tror det har sammenheng med at jeg har dårlige knær. Nå måtte jeg holde meg der på grunn av slitasjegikt i knærne, sier han.

Fikk du med deg? Superstjernen tatoverte seg i Norge

La om kostholdet

Østvik sier det er veldig fint å ha kommet i bedre form - spesielt når det gjelder kondisjonen. Han sier han trener litt hardere, og har lagt om litt på kostholdet.

LETTERE LIV: Charter-Svein, til venstre på «Fire stjerners middag» (spilt inn for et år siden) og til høyre før «71 grader nord» (som ble spilt inn i høst). Foto: TVNORGE

– Jeg trener nesten hver dag når jeg ikke er livsnyter, sier han og sikter til dagene med litt mer fest og moro.

– Jeg håper det er nede på omtrent seks dager i måneden hvor jeg er livsnyter nå.

– Hva er Charter-Sveins beste kostholdsråd?

– Rugsprø istedenfor brød. Det synes jeg er veldig godt, og de tror jeg ikke du legger på deg av. Med litt kokt skinke på, og så litt kylling. Men bort med brød. Og ikke noe særlig poteter, bare brokkoli og andre grønnsaker. Og mye mer fisk enn før.

– Blir du mett, da?

– Jeg kan spise 15-20 rugsprø om dagen. Og så har jeg gått over til litt annen mat, da er det lettere. Ikke noe særlig sauser, sier Østvik.

Stort intervju på VG+: Fikk sovetabletter som barn

Ernæringsfysiolog: Fin metode

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog tilknyttet VGs Vektklubb, har følgende vurdering av Charter-Sveins kostholdsråd:

– Det som har fungert for han er å øke inntaket av fisk og grønnsaker og kutte ned på sauser. Spesielt det å øke inntaket av grønnsaker på bekostning av andre matvarer kan resultere i et lavere energiinntak, og være en fin måte å gå ned i vekt på, sier hun.

Hun mener det er viktig med gode vaner, men understreker at det kan bli ensidig med mer enn ti rugsprø om dagen.

– Han kan også bli lei av rugsprø. Da er det viktig å ha en plan for hva han skal erstatte disse måltidene med når han ønsker variasjon, sier Skarpaas Ramm.

VGs vektklubb: Slik bruker du naturen som treningsstudio

God opplevelse

For tiden skriver Østvik på en ny diktsamling - oppfølgeren til «Sveins verden». Samtidig driver han mye med trav etter å ha kjøpt seg travhest.

Når han tenker tilbake på innspillingen av «71 grader nord» sier han at det er det råeste han har vært med på noen sinne.

– Det var så jævlig, så utenfor komfortsonen. Men det binder fine bånd til dem du er sammen med, sier han.

Østvik har høydeskrekk, han kaller den selv «ekstrem», og møtte mange utfordringer.

– Om noen hadde tegnet et bilde av hva jeg skulle gjøre på denne turen ville det vært helt utenkelig. Jeg hadde ikke gjort det for en million. Men når man er der kan man ikke feige ut. Det går ikke, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder