KOKKE-KONKURRENTER: «Klokka åtte hos meg» på TV3 (t.h.) og «4-stjerners middag» på TVN (t.v.) har slåss både om seere og juss. Foto: TVN og TV3

Kokkekamp avgjort i retten

(VG Nett) TV 3 forsøkte å stoppe TVNorges program «4-stjerners middag» ved å gå rettens vei, men nådde ikke frem.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I januar i år saksøkte TV 3 konkurrenten TVNorge for krenkelse av åndsverk, ulovlig etterligning og urimelig opptreden i forbindelse med «4-stjerners middag».

Saken handlet om hvorvidt TVNorge-programmet brøt loven om opphavsrett og markedsføring med sitt kjendismatprogram.

TV3 har gått rettens vei med en 17 sider lang stevning fordi de mener TVNorge med «4 stjerners middag» har plagiert TV3s «Klokka åtte hos meg».

Oslo tingrett mener imidlertid loven ikke er brutt, og har gitt TVNorge medhold på samtlige punkter.

Bakgrunn: Full kokkekrig på TV

Dermed må TV 3 og ITV, som står bak kanalen, betale saksomkostninger på over to millioner til TVNorge og produksjonsselskapet Monster.

- Vi har hele tiden ment at denne saken ikke hører hjemme i rettssalen. Søksmålet handler ikke om opphavsrett, men om seertall. Vårt syn er nå bekreftet av retten i tre runder, sier Harald Strømme, administrerende direktør og sjefredaktør i TVNorge, i en pressemelding.

Les også: Får fortsette med kjendismiddager

- Vi snakker om to konkurrerende formater med både likheter og forskjeller, som er helt vanlig i TV-bransjen. Å forby slik konkurranse ville være ødeleggende. Derfor er det seerne som har grunn til å juble i dag, sier Strømme.

TV 3 vurderer å anke.

- Det har vært viktig for oss å få prøvet denne saken rettslig. Dommen er en viktig prinsipiell grenseoppgang, og setter åpenbart presedens for hvordan norske tv-kanaler vil forholde seg til tv-produksjonsselskaper og formateiere fremover. Dette tar vi til etterretning, sier administrerende direktør Lasse Kokvik i TV3 i en pressemelding.

- Nå skal vi sammen med våre advokater finlese dommen, og vi vil på et senere tidspunkt avgjøre om vi skal anke eller ikke, avslutter Kokvik.

Les flere TV-saker på vg.no/rampelys .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder