LORDENS BESTE VENN: Hugh Bonneville spiller Robert Crawley i «Downton Abbey». Etter alle spekulasjonene rundt hunden Isis måtte han gå ut og forklare hvordan ting hang sammen. Foto:NRK/ITV,

Avviser at Downton-hunden må dø på grunn av Isis-navnet

Det kan se ut som om Downton Abbey-hunden Isis dager talte. Men er det uhelbredelig kreft som er den egentlige årsaken?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Da søndagens episode på NRK ble vist i England tidligere i høst, gikk spekulasjonene høyt om den egentlige årsaken var at hunden har samme navn som den brutale Islamske Staten.

– Isis har kreft og jeg tror ikke hun overlever natten. Derfor vil jeg sove sammen med henne, sa Lord Grantham til sin kone.

Selv om det ser mørkt ut for Isis, er det kjent TV-stil fortsatt usikkerhet rundt hva som skjer med Isis nå etter at Lord og Lady Grantham la den svært syke hunden mellom seg i sengen.

– Da vet hun at hun har to mennesker som elsker henne dypt og inderlig tett inntil seg, svarte husets frue.

Dermed tok spekulasjonene en ny vending. Hadde virkelig seriens forfatter gitt etter for kritikken. ISIS er forkortelsen for terrororganisasjonen Islamsk stat i Irak og Syria, nå kjent som IS. Mange mente at navnet er så betent, at det kunne slett ikke en så populær serie som «Downton Abbey» være bekjent av.

Spekulasjonene ble så mange og høylytte, at selveste Lord Grantham, alias Hugh Bonneville, måtte gå ut med en oppklaring på sin egen hjemmeside, melder Daily Express:

– Med tanke på den siste tids spekulasjoner, kan det være på sin plass med en oppklaring. Labradoren som var med i den første sesongen (1912–14) bar navnet Pharaoh. Fra sesong to og utover har seriens hund vært en tispe og man har videreført den egyptiske tradisjonen og gitt hunden navnet Isis. Enhver som tror at handlingen i sesong fem som er lagt til 1925, tror at det som skjer med Isis, har noe som helst med dagens nyhetsbilde å gjøre, tar fullstendig feil, skriver Hugh Bonneville.

SENTRAL ROLLE: Ingen tvil om at hunden Isis spiller en sentral rolle i sesong fem av «Downton Abbey». Men hva skjer nå? Foto: NRK/ITV,

Det var allerede etter at hundens navn ble nevnt en rekke ganger i første episode av sesong fem at en reaksjonene kom på sosiale medier med krav om at hunden måtte få et nytt navn.

ISIS som også har sin egen Facebook-side, er i virkeligheten oppkalt etter en viktig gudinne i Egyptisk mytologi.

Akkurat som den siste scenen i søndagens episode rørte mange norske seere, skjedde det samme i England og reaksjonene var mange.

– Ta hvem som helst, men ikke Isis, skrev en TV-anmelder.

– Isis er seriens dronning der hun troner i åpningsseksvensen. Hun er TV-seernes beste venne. Hun er en av de mest stabile karakterene, som går igjen fra sesong til sesong, skriver en fortvilet blogger i The Guardian.

Downton Abbey er for øvrig alene om å havne i søkelyset på grunn av bruken av navnet Isis. Den belgiske sjokoladefabrikken Isis har allerede byttet navn til Libeert.

– Vi hadde utenlandske kunder som sa at de ikke lenger kunne kjøpe våre sjokolader da sluttkunder bare hadde negative assosiasjoner til navnet, sa Desiree Libeert, markedssjefen i ISIS til Reuters i slutten av oktober i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder