NEMESIS: Tom Hiddleston som Pine og Hugh Laurie Roper i «The Night Manager». Foto: Deswillie DLW

TV-anmeldelse påskekrim: Bond-aktig spionspenning

«The Night Manager» er mer en engasjerende TV-fortelling enn filmatisk snop for synsnervene. Det holder i massevis.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 5 prikker

«The Night Manager»

Britisk-amerikansk spenningsserie i 8 deler

Sendes på TV 2 kl. 21.40, to episoder etter hverandre, fra mandag 21. til og med skjærtorsdag.

Tom Hiddleston og Hugh Laurie spiller erkefiender i denne dramaserien regissert av danske Susanne Bier.

Les også: VGs store TV-guide for påsken

Hiddlestons Jonathan Pine jobber som nattevakt på et luksushotell i Kairo da handlingen starter midt i Den egyptiske revolusjonen i 2011. Den tidligere soldaten har hendene fulle med å roe ned og evakuere gjester da han møter elskerinnen til en lokal gangster. Hun ber ham kopiere konfidensielle papirer som involverer den britiske filantropen Richard Roper (Laurie) i ulovlig våpenhandel.

Les mer: Hugh Laurie gjør TV-comeback.

Pine slår alarm til britisk etterretningstjeneste, men saken tar raskt en voldsom vending. Fire år senere jobber nattevakten på et hotell i Sveits da Roper dukker opp, og Pine blir igjen involvert i etterretningstjenesten.

Fra åpningstitler til dameforførelser minner denne storsatsingen som har kostet 250 millioner kroner ikke så rent lite om en annen britisk millionbutikk: James Bond.

Serien er basert på John Le Carrés bok fra 1993, men har fått oppdateringer av manusforfatter David Farr. Blant annet er handlingen flyttet, og den sentrale etterretningskontakten har skiftet kjønn: Olivia Colman, kjent fra «Broadchurch», spiller med overbevisning den driftige Angela Barr hvis høyeste mål er å felle Roper (Pines M, om vi skal følge Bond-assosiasjonene).

VGTVs påskekrim: Drapsgåten ingen klarer å løse

I SVEITS: Hugh Laurie og Elizabeth Debicki. Foto: Des Willie DLW

Gnistrende skuespill

Noen brå tilbakeblikk forstyrrer flyten og fremstår helt overflødige for å forstå Pines tankegang, men bortsett fra det er Susanne Biers første TV-serie en gjennomført sjangerdemonstrasjon.

Har du lest: Skandinavias heteste filmnavn.

Vi serveres flotte scenebilder, men det er ikke landskapene som står i sentrum, det er spenningen i luften.

En solbrun og blond Hiddleston fjerner seg milevis fra Loki-karakteren fra «Avengers» og går «all in» som samvittighetsfull og sjarmerende, men kaldt beregnende agent for fedrelandet. Laurie på sin side ser ut til å kose seg med skurkerollen med flere nyanser å by på. Også birollene er stappet med talent, og både Tom Hollander og Elizabeth Debicki er sterke bidragsytere til seriens gnist.

«The Night Manager» tar seg tid til å dvele ved stemninger og detaljer uten at det forstyrrer en effektiv og nervepirrende fortelling.

Anmeldelsen er basert på de to første episodene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder