UNDERGRUNN: Pål Sverre Hagen (til v.) og Sven Nordin er de to hovedpersonene i den nye dramaserien «Valkyrien», som skal vises på NRK i 2017. Her i sitt absolutt rette element; på nedlagte Valkyrien stasjon ved Majorstuen i Oslo. Foto: ESKIL WIE FURNES VG ,

«Valkyrien» kommer på NRK i 2017: Norsk TV-drama går under jorden

Unevnelige hemmeligheter avsløres i Oslos definitive undergrunn for tiden.

  • Jon Selås

Artikkelen er over fire år gammel

For på nedlagte Valkyrien stasjon spilles TV-serien «Valkyrien» inn, en satsing på 65 millioner kroner, som blir på åtte 45-minutters episoder på NRK i 2017.

– Spesielle greier, dette. Jeg har ikke sett noe som ligner, verken i tema eller omgivelser. Selv om det nok er innenfor den internasjonalt populære sjangeren «nordic noir», sier Sven Nordin (58), som har en hovedrolle i serien, som legen Ravn.

Ravn er kirurg, men når hans kone Vilma (Pia Halvorsen) blir alvorlig syk uten å få hjelp, bryter han over tvert, og bygger sin egen klinikk under jorden i Oslo sentrum. Og innleder en serie handlinger av ytterst tvilsom karakter.

EKTEPAR: Pia Halvorsen spiller Ravns (Sven Nordin) dødssyke kone i «Valkyrien». Foto: ESKIL WIE FURNES VG ,

Ravns klinikk får «inngang» i et hjørne av Valkyrien stasjon på Holmenkollbanen, som var i bruk mellom 1927 og 1985.

– Et flott sted for en slik innspilling, sier regissør og manusforfatter Erik Richter Strand («Sønner», tre «Varg Veum»-filmer), som i mangel av nynorske ord, inntil videre kaller sjangeren «medical drama thriller».

– Greia er at dette baserer seg en del på det amerikanerne kaller «doomsday preppers»; folk som ikke spør om verden går under, men når. Passe desperate folk gjør gjerne passe desperate ting og er villige til å gå til adskillige ytterligheter, sier Sven Nordin.

Ravns muligheter til både å bygge klinikk og senere få pasienter til sin ytterst uetiske virksomhet, blir muliggjort av «Leif», spilt av Pål Sverre Valheim Hagen (34). «Leif» er noe så beskjedent som sivilforsvars-mann. Men med en utstrakt tilgang til byens underjordiske tilfluktsrom og hemmelige ganger, samt et betydelig nettverk i Oslos underverden og dermed til Oslos svarte økonomi, blir han en viktig plottmaker.

110 dagers innspilling i Oslo og i Filmparken på Jar i Bærum - der de viktigste interiørene er bygget opp - gir Valheim Hagen en kjærkommen mulighet til å være hjemme i Oslo en lengre periode, også sammen med sin ett å gamle datter, Liv.

– Det er jo ellers et urolig sjømannsliv, dette, sier Valheim Hagen, som har jobbet med filmer på steder som København, Lillehammer, i Romania og Nederland det siste året.

Andre viktige roller i serien bekles av Ellen Birgitte Winther («Vegas», «Mot naturen» og «Her er Harold»), Mikkel Bratt Silset («Lilyhammer», «Dag», «Beatles»), Laila Goody («Lilyhammer», «Bølgen», «Kampen for tilværelsen», «Som du ser meg») og Joachim Rafaelsen («Lilyhammer», «Hodejegerne», «Sykt lykkelig».

Hovedprodusent er Tordenfilm AS for NRK.

«VALKYRIENS» skuespillere på Valkyrieplassen: Fra venstre: Pia Halvorsen (VILMA), Mikkel Bratt Silset (TEO), Laila Goody (GRETHE), Joachim Rafaelsen (PER), Ellen Birgitte Winther (UNN), Sven Nordin (RAVN) og Pål Sverre Hagen (LEIF). Foto: ESKIL WIE FURNES VG ,

Les også

Mer om

  1. NRK

Flere artikler

  1. TV-anmeldelse «Valkyrien»: Uro under Oslo

  2. «Valkyrien» solgt til England

  3. Sven Nordin blir William Wisting

  4. Sven Nordin tar fem uker utenlandsferie etter maratonhøst

  5. Bare Carl I. Hagen hilste på «Valkyrien»-skuespiller utkledd som kommunearbeider

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder