ENDELIG HOVEDROLLE: Frank Kjosås (t.v.), her med medspiller Nicolai Cleve Broch, spiller hovedrollen som Fred i «Halvbroren». Foto: JAN PETTER LYNAU

Ekstremdiett i fire måneder før «Halvbroren»

Frank Kjosås levde på lavkarbo og trente hardt

Frank Kjosås (31) har imponert sitt publikum i «Halvbroren», men måtte legge ned betydelig innsats for å få kropp som en bokser.

Sofia Storhaug
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Skuespilleren måtte gjennom et hardt treningsprogram for å tilpasse seg karakteren han skulle spille.

- Jeg måtte trene og leve på lavkarbodiett i fire måneder. Kroppen ble stram og fin. Tror jeg la på meg to kilo. Men dietten var helt forferdelig. Jeg spiste jo bare bacon, egg, kylling, nøtter og bær. Jeg tror også jeg ble litt manorektisk av det.

Les også: «Halvbroren» skaper dialektstorm

- Mano-hvafornoe?

- Hehe. Ja, når man blir veldig opptatt av å bygge mest mulig muskler, og aldri føler seg stor nok. Det gikk bra altså. Jeg mistet ikke halsen til muskler.

VELTRENT: Frank Kjosås i rollen som bokseren Fred Nilsen. Foto: MONSTER / NRK.

I «Halvbroren» er han bokser, og slår godt fra seg. I virkeligheten synes han det er ubehagelig og påstår selv han aldri har vært i slåsskamp. Men endte opp som offer for blind vold engang da han var 18.

- Jeg var russ og ute på byen i Bergen. Jeg drakk ikke siden jeg var den «heldige» som måtte kjøre. Da jeg gikk hjemover på kvelden kom det plutselig to gutter ut fra intet. De banket meg opp, sparket og slo. Jeg slepte meg til legevakten. Hadde masse blåmerker og indre blødninger. Etter adrenalinet forlot kroppet hadde jeg helt forferdelig vondt, forteller han.

Kjosås anmeldte episoden til politiet. Men gjerningsmennene ble aldri tatt. Selv sier han episoden har gjort han ekstra påpasselig om natten.

Les også: Rekordtall for «Halvbroren»

Jobber utfra frykt

31-åringen forteller også at han jobber utfra frykt når han står på scenen eller foran kamera.

- Frykt for aldri å prestere godt nok, aldri få til noe. Man tror hele tiden at man er så dårlig. Jeg har ikke problemer med selvtillit, men du kan kalle det en floskel ved meg.

Det er ikke første gang skuespilleren står på scenen, men det er første gang oppmerksomheten er overveldende. I filmer som «De usynlige», «De gales hus» og «Varg Veum - Tornerose» har han spilt biroller. Nå har han hovedrollen, både i TV-serien og i rampelyset. All oppmerksomheten gjør TV-stjernen redd.

- Det er fryktinngytende og det er så stort. Jeg er redd for all oppmerksomheten. Redd for å bli avslørt.

- Avslørt for hva da?

- Litt vanskelig å forklare. Men det kan ha å gjøre med at mitt liv er helt vanlig i forhold til de rollene jeg spiller. Plutselig må jeg tenke på hvordan den private meg opptrer i offentligheten. Det er rart. Jeg vil jo ikke drite meg ut. Nei. Det blir nok ikke så mange bar-runder nå, ler TV-kjendisen.

Men skuespilleren er ikke bare helt vanlig. Han er også en romantisk livsnyter.

- Jeg er veldig romantisk av meg. Egentlig når det gjelder alt. Jeg liker å lage mat, tenne røkelse og har nok tatt med blomster hjem til fruen en del ganger.

Trives som ektemann

Fruen heter Marie Blokhus, er skuespiller, og for ett og et halvt år siden giftet de seg. Skuespilleren vil ikke si så mye, men innrømmer at ekteskapet er fint.

- Å være ektemann er kjempegøy. Det er egentlig ganske vanlig, men trygt. Det er fint å kunne gå sammen en vei, og det er deilig å ha funnet henne, smiler han.

Da Kjosås fikk rollen som Fred i «Halvbroren» ble han mest overrasket over sin egen reaksjon.

- Det var veldig rart. Man skulle jo tro jeg ble superglad. Men det som skjedde var at jeg krisemaksimerte. Jeg ble superstresset og tenkte mer på alt jeg måtte fikse enn på rollen jeg hadde vært så heldig å få.

Skuespilleren har hatt et travelt år, og om tre uker står han på scenen igjen. Denne gangen forkledd som Jesus i teaterstykket «Bibelen». En stor kontrast til rollen som «Judas» i «Jesus Christ Superstar».

- Det er rart. Egentlig så er de veldig like. Sårbare og fulle av komplekser.

Leser Bibelen

Da Kjosås ble konfirmert fikk han en bibel fra sin bestemor. Hun er nå død, men forrige uke bestemte han seg for å lese hele. Ikke for å forberede seg, men fordi han fikk lyst.
- Det er jo en viktig bok og den er overhodet ikke kjedelig. Man skal ikke undervurdere bibelen.

- Er du kristen?

- Jeg er religiøs, men ikke kristen. Når det kommer til naturen er jeg veldig religiøs. Jeg blir fascinert av universet. At vi lever i noe vi ikke forstår.

- Du høres veldig filosofisk ut ...

- Jeg tenker nok mye over det meste, men jeg tror ikke jeg er så filosofisk av meg. Jeg går ikke rundt og undrer meg. Egentlig vil jeg bare være en kul, avslappet fyr ... Hehe ...

- Kanskje jeg avslørte meg litt nå, blunker han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder