Tor Mildes dom: ... og vinneren er: BLIPP!

Alle snakker om at vinneren av «Idol» 2013 ble kronet i går kveld. Det er bare én liten glipp: Blipp.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Facebook-publikumet har gått bananas over Astrid Smeplass, jeg har heiet på Astrid Sugaren, finalen hadde sin Eirik og sin Siri.

Men alle har Stian Blipp , denne purunge - ja, han er yngre enn mange av årets «Idol»-deltagere - gutten fra Bergen, som egentlig skulle bli standup-hiphop-er når han ble stor.

Stian Blipp ledet «Norske Talenter» på en framifrå måte, men viste bare en flik av det talentet han har imponert oss alle med i Idol 2013, spesielt under årets finalesendinger. Og da tenker jeg ikke nødvendigvis på hans halsbrekkende dansetrinn, hans uvørne omgang med munnharpen, hans sprudlende sangglede eller hans tørrvittige humor. Nei, Stian Blipp har overbevist meg - og hele Norge, innbiller jeg meg - i rollen som Programleder med stor P.

STJAL SHOWET: Stian Blipp er den egentlige Idol-vinneren, mener Tor Milde. Her med Siri Vølstad Jensen under gårsdagens finalesending. Foto: NTB SCANPIX


Han hadde noen par sko å fylle. Ikke bare ett par, men to. Sesong syv i Idol-rekken skulle bli den første med kun én programleder. Tidligere hadde Thomas & Harald, Ingrid & Solveig, Solveig & Kåre Magnus (to ganger), Marte & Kyrre samt Guri & Ravi ledet «Idol», Nå hadde endelig TV 2 bestemt seg for å satse alt på ETT kort. De kunne ikke vært heldigere med valget. Stian Blipp var sparesset i kortstokken.

EKSPERT: Tor Milde. Foto: Jørgen Braastad

Selvfølgelig skal ikke en programleder ta luven fra deltagerne i showet. Det kan synes ufint. Men «Idol» er et programkonsept som forlanger og fortjener en sterk ledelse og en som kan styre showet i riktig retning. Uten å stjele all glansen fra dem det egentlig handler om. Stian Blipp har vært denne mannen.

VGTV: SE BLIPP STAGEDIVE PÅ VGTV

LES OGSÅ: Siri knuste favoritten

Stian har hatt en fordel: Han er profesjonell og deltagerne er amatører. Men en profesjonell programleder i et talentshow som Idol skal få amatørene til å lyse som stjerner. Det har Blipp klart med glans. Jeg tipper at alle ti finalistene, uavhengig av på hvilket tidspunkt i finalerundene de har måtte forlate showet, sitter igjen med følelsen av å ha lykkes med sin opptreden, tross alt. Stian Blipp skal ha mye av æren for det.

ALT OM IDOL HER

I går kveld sto han på scenen for siste gang i årets «Idol», en sesong som har gitt TV-seerne flere unge og lovende talenter. Mange av dem vil vi sikkert møte igjen. Men én ting er sikkert: Da Stian Blipp gikk av scenen i Oslo Spektrum etter endt sending, var det bare starten på en lang og minnerik karriere for unggutten fra byen med Norges kjipeste fotballag.

Jeg har sittet (ikke stått) på scenen i Oslo Spektrum selv, ved to anledninger til og med, og vet hvilken opplevelse det har vært. Siden «Idol»-finalen i 2005 har jeg vært innmari stolt av å ha vært med på TV 2s mest sette program gjennom tidene med 1,5 millioner seere, inntil «vi» ble slått av håndballjentene i VM-finalen i 2011. Jeg håper Stian Blipp tok tilbake den rekorden i går kveld.

Uansett hva du og andre måtte mene: Stian Blipp er den virkelige vinneren av «Idol» 2013.

Eirik og Siri får ha meg unnskyldt.

TOR MILDE

SE BILDENE FRA IFOL-FNALEN

SE BILDENE FRA IDOL-NACHSPIELET

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder