TV-VETERAN: Tom Strømnæss slutter aldri å la seg fascinere av historiene de kommer over gjennom arbeidet med «Åndenes makt». Foto: Kyrre Lien

«Åndenes makt»-Strømnæss: - Det skumleste til nå

Programlederen om forfatterdebut, ånder, døden, tro og tvil

Han tror på ånder, men ikke på Gud. Tom Strømnæss (57) vet heller ikke hvor åndene tar veien når de forlater hjemsøkte hus.

«Åndenes makt» - TVNorge

- Når de klarsynte sier at de sender åndene inn i lyset, så er det deres subjektive beskrivelse av det som skjer. Jeg vil ikke insistere på at det er sånn det henger sammen. Det jeg forholder meg til, er at de klarsynte beviselig får fenomenene til å opphøre, sier Strømnæss til VG.

- Når jeg sier tror på ånder, er det i betydning konkrete, uforståelige, fysiske hendelser. Om disse åndene går inn i lyset, om de åpner døra eller forsvinner i sluket i badekaret, det vet jeg ikke noe om, legger han til.

Tviler ikke lenger

Strømnæss er i sin åttende sesong som programleder for «Åndenes makt» på TVNorge. Programskaperen som var full av skepsis da han tok fatt på jobben i 2005, har blitt fullstendig overbevist. Han er overhodet ikke i tvil om at fenomenene de tar for seg i TV-serien, er ekte.

Likevel omtaler Strømnæss seg selv som nøytral. Og nå har han skrevet bok - også den med tittelen «Åndenes makt».

- I boken ønsker jeg å understreke at vi ikke jukser, konstruerer eller manipulerer. «Åndenes makt» er ikke avtalt spill, forklarer programlederen, som har lagt en intens skriveprosess bak seg.

Har isolert seg

- Jeg driver med så mye skummelt, men det å debutere som forfatter er kanskje det skumleste jeg har gjort til nå, ler 57-åringen og forklarer at spenningen ved ikke å vite hvordan boken blir mottatt, er i største laget.

SESONG ÅTTE: F.v. Lilli Bendriss, Lena Ranehag, Anne-Kristine Augestad, Gro-Helen Tørum og programleder Tom Strømnæss i «Åndenes makt». Foto: TVNorge

- Det har vært et år med unntakstilstand - i hvert fall for dem rundt meg. Jeg har isolert meg i lange perioder for å skrive. Men det har vært morsomt.

I boken presenterer Strømnæss de hendelsene som har brent seg aller mest fast, blant annet fordi det som har skjedd er så spektakulært at det er vanskelig å bortforklare, samtidig som det er fullstendig ubegripelig.

Første mysterium

Strømnæss forteller også om sin første helt spesielle opplevelse under en TV-innspilling på Eidsvoll.

- Jeg satt og holdt en fjernstyrt lekebil uten batteri. Det var heller ikke batteri i fjernkontrollen, men bakhjula spant som et uvær. Det var helt tydelig at bilen fikk energi fra et sted. Det var det første mysteriet jeg var borti - et håndfast et, bokstavelig talt.

Siden har han opplevd å se glassbord eksplodere og ting falle ned fra veggene. Han har også fått en mengde bestikk tilsynelatende kastet etter seg under en innspilling.

VGTV: Flasker flyr gjennom luften

GJEMMER SEG IKKE: Tom Strømnæss har ikke hemmelig telefonnummer og må ofte svare for seg. Foto: NTB SCANPIX

- Fysikk og kjemi

Strømnæss er likevel forsiktig med å bruke ordet overnaturlig om episodene.

- Tvert imot tror jeg det er en del av vår natur, selv om jeg ikke kan forklare det. Når jeg sier litt eplekjekt at jeg ikke tviler, så mener jeg at jeg erkjenner fenomenet. Men om åndene har en egen vilje, det er jeg usikker på. Da blir de i så fall veldig levende og menneskeliggjorte. Jeg ser at det vi pirker borti, er det som gir grunnlag for religion eller andre livssynsoppfatninger, men jeg tror mange av svarene finnes i fysikken og kjemien. Det må kraft til for at ting skal flytte på seg.

- Du tror ikke på Gud, himmel eller helvete, men er ikke det litt selvmotsigende, siden du tror på ånder?

- Jeg er sånn skrudd sammen at jeg liker å forholde meg til det jeg vet, og det er vanskelig å si noe om vår eksistens på kloden. Jeg tror at det vi presenterer på TV, er reelt. Men årsaken, den vet jeg ikke.

Om døden

- Hva tenker du selv om døden og det som eventuelt skjer etterpå?

- Det er noe med selvoppholdelsesdriften som sier meg at jeg skulle ønske jeg fikk en ny mulighet etter dette. Jeg hadde ikke hatt noe imot det, for jeg er glad i livet og vil opprettholde det. Det hadde vært synd om lyset gikk for alltid. Men jeg er ganske sikker på at det får jeg først vite når det skjer.

Seermagnet

«Åndenes makt» samler hver uke rundt 500.000 seere og har de siste tre årene vært TVNorges mest sette program.

- Det er fascinerende at så mange ser på, særlig med tanke på at programmet har vært kjerringa mot strømmen hele veien. Hånlatteren har ofte runget mer enn applausen. Vi pirrer nok nysgjerrigheten og ender ofte opp som en såkalt snakkis. Men om seerne velger oss fordi de tror på det de ser eller fordi de ser på det som kuriosa og underholdning, vet jeg ikke.

Å være programleder for «Åndenes makt» har fått konsekvenser for Strømnæss. Han blir hyppig konfrontert - hvor enn han ferdes.

- Det er ikke en jobb man legger fra seg når kameraene er skrudd av. Men jeg er en enkel mann fra Hedmarken som ikke har noe faglig fundament for å hevde hverken det ene eller det andre. Jeg kan bare dele erfaringer, sier Strømnæss.

DISKUTER:Tror du på ånder? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Folk ringer

TV-kjendisen får ofte telefoner og brev med de rareste henvendelser. Men hemmelig nummer har han ikke.

- Når jeg er en person som stikker hodet opp av sanden, så blir det litt rart hvis jeg samtidig skal gjemme meg. Så jeg tenker at jeg får holde ut at folk ringer. Det meste er hyggelig.

LES OGSÅ: Klarsynt solgte alt - flyttet til Italia

Savner med tid

Strømnæss legger ikke skjul på at jobben iblant går ut over privatlivet.

- Når det er både bokslipp og TV-innspilling, så går det litt fort i svingene. Jeg savner mer omgang med familie og venner, og det er vanskelig å planlegge ting, sier Strømnæss, som bor på Nesodden, er gift og har en voksen datter og barnebarn.

- Vi regner alltid med at det bare er for en periode, men så tar det likevel aldri slutt, sier Strømnæss om det høye arbeidstempoet.

57-åringen er takknemlig for at omgivelsene er forståelsesfulle.

- Jeg er ydmyk og føler meg privilegert som får holde på med dette. Livet er godt, og jeg har ikke noe å klage på.

Boken «Åndenes makt» lanseres onsdag 16. oktober. Niende sesong av TV-serien spilles inn i disse dager og dukker opp på skjermen til neste år.

LES OGSÅ: Hun er den nye klarsynte

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder