SKAL KONKURRERE OM TV-SEERNE: NRK og Nobel-vertene Will og Jada Smith skal kjempe om norske TV-seere mot TV 2 og «X-Faxtor»-juryen (Peter Peters, Mira Craig og Jan Fredrik Karlsen) med sine håpefulle talenter. Foto: AP og VG

Nobelkonserten og «X-Factor»-finale samme kveld

(VG Nett) NRK og TV 2 går i knivskarp konkurranse mot hverandre om TV-seerne 11. desember. Seerne må velge mellom Nobelkonserten og «X-Factor»-finalen.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Nobels Fredspris - hjemmesideX-Factor - hjemmeside

Samtidig som NRK arrangerer den direktesendte Nobelkonserten i Oslo Spektrum fredag 11. desember, inviterer TV 2 til direktesendt finale i «X-Factor». «X-Factor»-vinneren skal kåres i Telenor Arena i Bærum.

Store stjerner mot nykommer

Det ble i dag kjent at stjerneparet Will Smith og kona Jada Pinkett Smith blir årets vertskap for Nobelgallaen. I tillegg vil en rekke store musikere fra utlandet gå på scenen under fredspriskonserten. Men samme kveld skal altså Norge kåre sin egen nye stjerne - på TV 2.

NOBELKONSERT ELLER «x-FACTOR? STEM HER!

TV 2: - Ingen betenkeligheter

Datoen for fredspriskonserten - 11. desember - er den samme hvert år. Konserten finner nemlig alltid sted dagen etter selve fredsprisutdelingen 10. desember.

TV 2 forklarer til VG Nett at de ikke har betenkeligheter med å sette opp «X-Factor»-finalen samme kveld som Nobelkonserten.

- Vi har vurdert saken og valgt å kjøre som planlagt. Dette er rett og slett produksjonslogistikk fra vår side, sier programdirektør i TV 2, Nils Ketil Andresen, til VG Nett.

- Vanskelig for TV-seerne

- Det blir vanskelig for TV-seerne. De voksne vil trolig se Nobel, mens de yngre vil se «X-Factor». Vi føler ikke at det er dårlig gjort fra vår side. Sånt skjer jo. Vi har stor underholdning på på alle dager uansett. Antagelig ville «Beat for Beat» vært større konkurranse for oss på en fredagskveld enn Nobelkonserten, forklarer Andresen.

Nobeldirektør: - Globalt perspektiv

Direktør for Det norske Nobelinstituttet, Geir Lundestad, ser på det som ganske uproblematisk at «X-Factor»-finalen går samtidig.

- Det får TV 2 vurdere selv. Alle vet at vi har vårt arrangement 10. og 11. desember. Fredsprisen har et globalt perspektiv, og Norge er viktig. Vi holder jo til her, så selvsagt er det hyggelig med gode seertall. Men hvis du har et mer globalt siktepunkt, så er ikke Norge avgjørende, sier Lundestad til VG Nett.

Nobelkonserten kringkastes hvert år til potensielt én millard TV-seere i nærmere 100 land.

Første TV-sendte show fra MGP-arenaen

Med «X-Factor»-finalen i Telenor Arena kommer TV 2 NRK i forkjøpet med å sende direkte fra Norges største innendørsarena. Det har til nå sett ut som om neste års internasjonale Melodi Grand Prix-finale skulle bli det første TV-sendte underholdningsshowet derfra.

- Det er ikke så viktig for oss å være før NRK eller Melodi Grand Prix. Men det som er veldig hyggelig er at vi skal lage et heidundrende show - som ikke skal koste TV-seerne en eneste krone, sier Bjarne Laastad, pressekontakt for «X-Factor», og sikter til NRKs mulige planer om å finansiere MGP-finalen med økte lisenskroner.

Les også: Så mye vil MGP-finalen koste

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder